Το ενδεχόμενο ανάκλησης της κυπριακής υπηκοότητας από αλλοδαπούς/αλλοδαπές που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι/Κύπριες και παραβίασαν όρους του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, όπως για παράδειγμα η πώληση της οικίας/υποστατικού που αγόρασαν προκειμένου να εγκριθούν, εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών, και προς τούτο ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η πιο πάνω ενέργεια προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία, ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε να δοθούν απαντήσεις κατά πόσον οι πολιτογραφηθέντες /πολιτογραφηθείσες επενδυτές/επενδύτριες εξακολουθούν να διατηρούν στην κατοχή τους το/τα ακίνητο/ακίνητα, που επιβάλλεται να έχουν στην κατοχή τους στη βάση των όρων και προϋποθέσεων του ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται, πως ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε δηλώσει ότι κάποιοι πολιτογραφηθέντες δήλωσαν διευθύνσεις/αριθμούς όπου βρίσκονται μόνο χωράφια αντί σπίτια/διαμερίσματα, ενώ κάποιες από τις πράξεις αγοραπωλησιών που χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν τα κριτήρια, ανακλήθηκαν στην πορεία. Ο Γενικός Ελεγκτής είχε κάνει, επίσης, αναφορά σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έπρεπε να καταβάλουν οι αιτητές, ενώ είχε αναφερθεί σε ψευδείς δηλώσεις και σε εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων. Στη συγκεκριμένη ερώτηση της κ. Χαραλαμπίδου, ο υπουργός Εσωτερικών απαντά ως εξής: «Αναφορικά με τα θέματα που εγείρονται, επιθυμώ να σας πληροφορήσω, ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχο, για να επιβεβαιώσει κατά πόσον οι πολιτογραφηθέντες/ πολιτογραφηθείσες επενδυτές/επενδύτριες εξακολουθούν να διατηρούν στην κατοχή τους το/τα ακίνητο/α, που επιβάλλεται να έχουν στην κατοχή τους στη βάση των όρων και προϋποθέσεων του ΚΕΠ. Ο έλεγχος διεξάγεται από τη Μονάδα Ελέγχου Πολιτογραφήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών». Ο υπουργός αναφέρει περαιτέρω πως, δεδομένου ότι θα διενεργηθεί ατομικός έλεγχος για έκαστο/η από τους/τις 3.517 επενδυτές/επενδύτριες, η διαδικασία του ελέγχου αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ», εκ πρώτης όψεως προκύπτει πως οι αλλοδαποί αγοραστές κυπριακών διαβατηρίων δεν φαίνεται να ξεγέλασαν ευρέως την Κυπριακή Δημοκρατία πουλώντας τα σπίτια και τα διαμερίσματα που αγόρασαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), αν και ανοικτό παραμένει το θέμα των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή για εικονικές αγορές. 

Πέραν των συγκεκριμένων περιπτώσεων, ο Γενικός Ελεγκτής είχε καταγγείλει πως σε στελέχη εταιρείας δόθηκαν διαβατήρια χωρίς αυτοί να πληρούν τον όρο της αγοράς στέγης. Υπενθυμίζεται, ότι ο Γενικός Ελεγκτής σε έκθεσή του που αφορούσε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αναφέρθηκε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που ο αιτών αλλοδαπός δεν πληρούσε τον όρο της απόκτησης μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, και όμως του παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποδείξει επίσης το ενδεχόμενο «μη υγιών συναλλαγών» καταγράφοντας και περίπτωση κατά την οποία η αξία των πέντε αποκτηθέντων ακινήτων (σε τιμές γενικής εκτίμησης ημερ. 1.1.2018 του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) ήταν ίση με €877.800. Ωστόσο, συγκρινόμενη με τη δηλωθείσα τιμή αγοράς (€2.070.000) ήταν χαμηλότερη κατά €1.192.200, γεγονός που, κατά τον Γενικό Ελεγκτή, ενδεχομένως υποδηλώνει μη υγιή συναλλαγή.  

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επίσης εντοπίσει πράξεις αγοραπωλησίας, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να μεταβιβαστούν τα δηλωθέντα ακίνητα. Συγκεκριμένα, σε μία περίπτωση τον Σεπτέμβριο του 2017, ο επενδυτής αγόρασε, μέσω εταιρείας στην οποία είχε μετοχές, εννέα διαμερίσματα συνολικής αξίας €4,02 εκατ. Εξ αυτών, τα πέντε είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν, ενώ τα άλλα τέσσερα ήταν υπό ανέγερση. Τα πέντε υφιστάμενα διαμερίσματα (σε ορισμένα από τα οποία υπήρχε ενοικιαστής) έπρεπε να παραδοθούν με την πληρωμή του αντίστοιχου αντίτιμου. Η μεταβίβαση των πέντε αυτών διαμερισμάτων ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί, παρόλον ότι είχε παρέλθει ικανός χρόνος.

Για τα υπόλοιπα τέσσερα διαμερίσματα, τα οποία ήταν υπό ανέγερση, η παράδοση έπρεπε να γίνει μέχρι τον Μάιο του 2019, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει όταν διενεργήθηκε ο έλεγχος. Ο Ελεγκτής είχε υποδείξει, επίσης, πως η εξόφληση του συμφωνημένου ποσού κατά τα αρχικά στάδια ανέγερσης ενός ακινήτου, χωρίς την παραλαβή του, δεν αποτελούσε συνήθη πρακτική της αγοράς και ενδεχομένως να υποδηλώνει μη υγιή συναλλαγή. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εκείνοι με μίζες, εμείς με την τάτσα

Έστω και τώρα διενεργείται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν κάποιοι επενδυτές, με ή χωρίς εισαγωγικά, αγόρασαν εικονικά σπίτια ή διαμερίσματα προκειμένου να τα καταφέρουν (προφανώς με συμβουλές ακριβοπληρωμένων μεσαζόντων) να εμφανιστούν ως αγοραστές στέγης και να αποκτήσουν τα διαβατήρια τα οποία αγόρασαν πληρώνοντας αδρά. Και ευτυχώς που δεν πληρώσαμε και επίδομα σε «επενδυτές» οι οποίοι δήλωναν διαμονή σε χωράφια. Αλλά, πρώτα έπρεπε να ελεγχθούν και να δικαστούν όσοι, με πράξεις ή παραλείψεις τους, έκαναν την Κύπρο να μοιάζει με παράρτημα της διεθνούς μαφίας με περγαμηνές στο ξέπλυμα απατεώνων, και μετά οι ίδιοι οι επενδυτές. Τους έμειναν οι μίζες και μας έμεινε η τάτσα. Και δυστυχώς γεμίσαμε πύργους και την ίδια ώρα πολίτες δεν έχουν ελιά να κρεμαστούν. Καλά να μας κάνουν.