Περίπου το 10% των εισπράξεων που είχε το κράτος από την επιβολή του τέλους των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δαπανήθηκε για την αντικατάσταση φωτισμού στους δήμους, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συστημάτων κλιματισμού καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων της κρατικής μηχανής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι επιστήμονες της ΑΗΚ προειδοποιούν για το ρεύμα

Από το 2010 μέχρι το 2021 το κράτος δαπάνησε σχεδόν €33 εκατ. σε σχέδια χορηγιών ΑΠΕ και έργων εξοικονόμησης ενέργειας, για την αντικατάσταση φωτιστικών οδικού φωτισμού με νέους αποδοτικότερους λαμπτήρες στις κοινότητες και στους δήμους και για έργα που έγιναν από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ποσό €15.9 εκατ. δαπανήθηκε για αντικατάσταση οδικού φωτισμού και €16.9 εκατ. σε έργα για ΑΠΕ, από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Αποδοτικότεροι λαμπτήρες

Σύμφωνα με στοιχεία που προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Ενέργειας, συνολικά 25 δήμοι και κοινότητες προχώρησαν στην αντικατάσταση των φωτιστικών του οδικού φωτισμού, με νέους αποδοτικότερους λαμπτήρες, με στόχο να είναι πιο χαμηλή η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά, δώδεκα δήμοι στη Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο αντικατέστησαν τον οδικό φωτισμό μέσω του σχεδίου χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο τούς παραχώρησε δάνεια €9 εκατ. Πέντε δήμοι στην Επαρχία Λευκωσίας έλαβαν δάνειο ύψους €4.6 εκατ. από το αρμόδιο υπουργείο για τη βελτίωση του οδικού φωτισμού. Το συνολικό ποσό της σύμβασης στην οποία προχώρησαν οι συγκεκριμένοι δήμοι ήταν €5.3 εκατ. Βάσει των στοιχείων, ο δήμος Στροβόλου έλαβε χρηματοδότηση από το κράτος €1.8 εκατ., ενώ το όλο έργο είχε κοστίσει €2.1 εκατ. Επίσης, ο δήμος Λακατάμιας έλαβε δανεισμό από το κράτος €1.2 εκατ. για να καλύψει τον νέο μη ενεργοβόρο φωτισμό στο οδικό δίκτυο. Ο δήμος Λατσιών είχε χρηματοδοτηθεί με ποσό €734 χιλ., ενώ το συνολικό ποσό της σύμβασης ήταν €762 χιλ. και ο δήμος Έγκωμης έλαβε δάνειο €600 χιλ. για να καλύψει το συνολικό κόστος που έργου, που ήταν €666 χιλ.

Ο δήμος Αγίου Δομετίου έλαβε δάνειο €319 χιλ. από το Υπουργείο Εσωτερικών για να καλύψει ολόκληρο το ποσό της σύμβασης που είχε υπογράψει. Παράλληλα, πέντε δήμοι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμόχωστου δανείστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο για την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης των οδικών λαμπτήρων ποσό €3,3 εκατ., ενώ το συνολικό κόστος ήταν €3.5 εκατ. Ο δανεισμός που έλαβε ο δήμος Λάρνακας ήταν €1.63 εκατ. και το έργο είχε κοστίσει €1.61 εκατ. Ο δήμος Λιβαδιών πήρε χρηματοδότηση από το κράτος €354 χιλ. για κάλυψη του έργου που κόστισε €396 χιλ. Ο δήμος Αθηαίνου δανείστηκε ποσό €275 χιλ. Ο δανεισμός που έλαβε ο δήμος Σωτήρας ήταν €203 χιλ. και το κόστος του έργου ήταν €236 χιλ. Στην επαρχία Λεμεσού δύο δημοι έλαβαν κρατικό δανεισμό €1 εκατ. για τη βελτίωση του οδικού φωτισμού που κόστισε €981 χιλ. Συγκεκριμένα, ο δήμος Μέσα Γειτονίας είχε συνάψει σύμβαση ύψους €332 χιλ. ωστόσο είχε δανειστεί από το κράτος €346 χιλ. Στον δήμο Αγίου Αθανασίου το κόστος αντικατάστασης του οδικού φωτισμού ήταν €648 χιλ. ενώ είχε λάβει δάνειο από το υπουργείο Εσωτερικών €709 χιλ.

Δεν έλαβαν χρηματοδότηση

Εξάλλου, άλλοι 13 δήμοι «άλλαξαν τα φώτα» τους χωρίς να συμμετέχουν στο σχέδιο του υπουργείου. Το συνολικό ποσό που δαπάνησαν ήταν €6.1 εκατ. Πρόκειται για τους δήμους Ιδαλίου, Γερίου και Τσερίου, οι οποίοι κατέβαλαν €1.5 εκατ. για νέο οδικό φωτισμό. Στα ίδια επίπεδα ήταν το κόστος για τους δήμους Δερύνειας, Λευκάρων, Αγίας Νάπας και Δρομολοξιάς. Εξάλλου, δεν έλαβαν δανεισμό Γεροσκήπου, Πόλης Χρυσοχούς και Πέγεια, οι οποίοι δαπάνησαν €1.1 εκατ. Οι δήμοι Ύψωνα, Γερμασόγειας και Κάτω Πολεμιδιών πλήρωσαν ποσό €1.9 εκατ.

Ηλεκτροκίνητα οχήματα και άλλες δαπάνες από το τέλος ΑΠΕ

Την ίδια περίοδο, δηλαδή από το 2010 μέχρι το 2021, έγιναν δαπάνες €16.9 εκατ. για έργα/μέτρα ΑΠΕ από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, έγινε η αγορά με εθνικά κονδύλια 38 ηλεκτρικών οχημάτων, από τα οποία τα 32 είναι επιβατικά οχήματα σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα, συνολικού κόστους €1.17 εκατ. Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων καλύφθηκε η αγορά 4 ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος, καθώς και δύο ίδιου τύπου οχημάτων στην Αστυνομία και τα Δημόσια Έργα.  Υλοποιήθηκαν και 26 έργα συνολικού κόστους €15.8 εκατ. σε διάφορα τμήματα, υπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν αντικατάσταση φωτισμού, εγκατάσταση μη ενεργοβόρων συστημάτων κλιματισμού και ενεργειακή αναβάθμιση.