Η ώρα των αποφάσεων για τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera έφτασε, αφού εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις. Η Νομική Υπηρεσία έχει συμπληρώσει τη μελέτη του ογκωδέστατου φακέλου που ετοίμασε η Αστυνομία, έχουν ληφθεί αποφάσεις και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες η υπόθεση πιθανότατα να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο φάκελος έχει συμπληρωθεί από την Αστυνομία και διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία από τον περασμένο Απρίλιο και μελετήθηκε επισταμένα από ομάδα νομικών υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε συνεργασία με τους ανακριτές. Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν λάβει καταθέσεις από αρκετά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και του μάρτυρα – κλειδί, ενός Βρετανού κτηματομεσίτη, ενώ μαρτυρία προσκομίστηκε και από τη Βρετανία. 

Μαρτυρία λήφθηκε και από υπολογιστές και άλλα τεκμήρια που παρέλαβε η Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, με δεκάδες emails να ελέγχονται για να διαπιστωθεί κατά πόσο σχετίζονται με την υπόθεση. Οι αποκαλύψεις του Al Jazeera έγιναν με τη δημοσιοποίηση τον Οκτώβριο του 2020 με βίντεο, το οποίο συγκλόνισε το παγκύπριο για το πώς θα μπορούσε κάποιος ξένος επενδυτής, ακόμα και με νομικά προβλήματα, να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο. Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης υπέβαλε την παραίτησή του, ζητώντας δημόσια συγγνώμη, «για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει». Επίσης, την παραίτησή του είχε υποβάλει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη, ο οποίος φαινόταν στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε. Η Αστυνομία είχε βάλει στο κάδρο των υπόπτων πέντε πρόσωπα και θα αναμένονται οι εξελίξεις για να φανεί για ποιους και για ποια αδικήματα θα ασκηθεί ποινική δίωξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο μεταξύ, ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκονται άλλοι δύο φάκελοι υποθέσεων που αφορούν πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών. Και οι δύο στρέφονται κατά πάροχων – δικηγορικών γραφείων, που είχαν μεσολαβήσει για την απόκτηση χρυσών διαβατηρίων. Πρόκειται για υποθέσεις που προέκυψαν μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο. Η μια από τις δύο υποθέσεις αφορά Βιετναμέζο ο οποίος ενώ ήταν υπό κράτηση στη χώρα του, στην Κύπρο προωθούνταν οι αιτήσεις για πολιτογράφηση του ίδιου και των εξαρτώμενών του. Μάλιστα, είχε αποφασιστεί να του δοθεί η κυπριακή υπηκοότητα, ωστόσο παρέμεινε σε εκκρεμότητα αφού αυτός δηλωνόταν ότι κωλυόταν να έρθει στην Κύπρο για να υπογράψει το σχετικό έντυπο.

Εξάλλου, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο τελικό στάδιο των ερευνών βρίσκονται άλλες δύο υποθέσεις πολιτογραφήσεων. Η μια αφορά σε δικηγορικό γραφείο στην Πάφο και η δεύτερη σε άλλο πάροχο – δικηγόρο. Η Αστυνομία έχει σχεδόν συμπληρώσει τις έρευνές της και περί τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου θα παραδώσει τους σχετικούς φακέλους στη Νομική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στο δικαστήριο μια ποινική υπόθεση που καταχωρήθηκε τον Μάιο του 2021 εναντίον δικηγορικού γραφείου στη Λάρνακα.