Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι προτάσεις νόμου με τις οποίες αλλάζουν οι έλεγχοι στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, μέσω της εφαρμογής εναλλακτικής διαδικασίας διαβεβαίωσης.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως με τις προτάσεις νόμου θα περιοριστούν ουσιαστικά οι έλεγχοι και θα εξαιρεθούν από αυτούς κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες θεωρούνται από το Τμήμα Φορολογίας υψηλού ρίσκου.

Πρόκειται για επαγγελματικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται υπό στενό μαρκάρισμα από το αρμόδιο τμήμα, καθώς λόγω της φύσης των επαγγελμάτων και του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται μπορούν εύκολα να αποκρύψουν εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζει ο φορολογικός χειρισμός ντιβέλοπερς

Οι τέσσερις προτάσεις νόμου θα τεθούν ξανά σήμερα στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Την πρώτη πρόταση νόμου κατέθεσαν ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, με στόχο την  τροποποίηση του νόμου περί Εταιρειών. Με την πρόταση θα απλοποιηθεί η διαδικασία ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων εταιρειών των οποίων το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών και το σύνολο του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τις €700 χιλ. και το €1 εκατ. αντίστοιχα, μέσω εφαρμογής εναλλακτικής διαδικασίας διαβεβαίωσης, η οποία υποχρεωτικά διεξάγεται από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο ελεγκτικό γραφείο.

Με τη δεύτερη και την τρίτη πρόταση, από τα ίδια κόμματα, τροποποιούνται οι νόμοι περί Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Συνεταιρισμών και Εμπορικών Επωνυμιών και περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων, αντίστοιχα, ώστε οι διατάξεις τους να εναρμονιστούν με την προτεινόμενη τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου.

Την τέταρτη πρόταση νόμου κατέθεσαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και προβλέπει την απλοποίηση του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων εταιρειών, των οποίων το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών δεν υπερβαίνει τις €200 χιλ., μέσω εφαρμογής εναλλακτικής διαδικασίας διαβεβαίωσης, η οποία υποχρεωτικά διεξάγεται από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο ελεγκτικό γραφείο. Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες εταιρείες αντί του ελέγχου θα μπορούν να υποβάλλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σε επισκόπηση από νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο, νοουμένου ότι το καθαρό ύψος κύκλου εργασιών και το σύνολο ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζουν οι προτάσεις νόμου, κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού της εταιρείας. Όπως λέχθηκε προ ημερών στη Βουλή, σκοπός των προτάσεων είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και της πρακτικής αντιμετώπισης του θέματος του πραγματικού κόστους που επωμίζονται οι εταιρείες και οι ελεγκτικοί οίκοι, λόγω της εργασίας που διενεργείται σήμερα, σε αντιπαραβολή με το πραγματικό όφελος που έχουν αμφότεροι.

Κίνδυνος να ανοίξει παράθυρο για φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, με τις προτάσεις θα περιοριστεί ο έλεγχος σε εταιρείες που έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών, κάτι το οποίο θα ανοίξει παράθυρα για να γίνεται φοροδιαφυγή. Σημείωσε, επίσης, πως δεν θα μειωθεί το διοικητικό κόστος, όπως προτάσσουν τα κόμματα που συνυπογράφουν τις προτάσεις. Βάσει σχετικών στοιχείων, περίπου το 50% των εταιρειών έχουν κύκλο εργασιών κάτω των €200 χιλ. Συγκεκριμένα, 37 χιλ. εταιρείες ή ποσοστό 38% οι οποίες έχουν μεικτά εισοδήματα μέχρι €100 χιλ. και 47 χιλ. εταιρείες ή σε ποσοστό 49% με σύνολο εισοδημάτων τις €200 χιλ. Να σημειωθεί πως όταν συζητούνταν οι προτάσεις νόμου στη Βουλή, τεχνοκράτες της κυβέρνησης τάχθηκαν υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών, ωστόσο, είχαν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με τα όρια του κύκλου εργασιών.