Μέχρι την 31η Ιουνίου του 2023, επιδιώκει το ΑΚΕΛ να ανασταλεί η παραγραφή των αγώγιμων δικαιωμάτων, έτσι ώστε δοθεί στους αρμόδιους ο απαιτούμενος χρόνος καταχώρισης αστικών αγωγών εναντίον των υπευθύνων της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Προ ημερών, το ΑΚΕΛ κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου με την οποία αναστέλλεται για άλλους δώδεκα μήνες ο χρόνος παραγραφής αγώγιμου δικαιώματος για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος κατά φυσικού ή νομικού προσώπου. Πέρσι τον Απρίλιο, ομόφωνα τα κόμματα είχαν εγκρίνει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία τροποποιήθηκε ο νόμος περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων Νόμου, ώστε ο χρόνος παραγραφής, ειδικά για αγώγιμα δικαιώματα κατά των προσώπων που είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αναστέλλοταν μέχρι την 31η Ιουνίου 2022.

Τότε η ρύθμιση έγινε για να κινηθούν αστικές αγωγές εναντίον όσων κατονομάζονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, η οποία είχε διορισθεί με διάταγμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2018. Το ΑΚΕΛ επανήλθε με νέα πρόταση νόμου, λόγω του ότι πλησιάζει να συμπληρωθεί το χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών, με στόχο να δοθεί νέα παράταση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την καταχώρηση αστικών αγωγών για αποζημιώσεις που αφορούν τον Συνεργατισμό.

Να σημειωθεί πως ο νόμος περί της παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων προβλέπει πως αν η αξίωση στην αγωγή αφορά αποζημιώσεις για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος, καμία αγωγή δεν εγείρεται μετά την πάροδο τριών ετών από την ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκε η βάση της αγωγής (το σύνολο των γεγονότων που θεμελιώνουν το αγώγιμο δικαίωμα στο οποίο αφορά η αγωγή).

Πέρσι, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, τον είχε καλέσει να δράσει άμεσα για να ληφθούν αποφάσεις και να ασκηθούν αγωγές για αστικές ευθύνες σε σχέση με τον Συνεργατισμό και ειδικά εναντίον προσώπων που κατονομάζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε συζητηθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, είχε αναφερθεί πως η Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΚΕΔΙΠΕΣ αναμενόταν να ολοκληρώσει τη διερεύνηση  212 υποθέσεων σε σχέση με τις συνθήκες παραχώρησης δανεισμού από τον Συνεργατισμό για να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αστικά ή και ποινικά αδικήματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που είχαν προωθηθεί στη Βουλή, στην Αστυνομία έχουν καταγγελθεί 24 υποθέσεις για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από πρώην διευθυντικά στελέχη και μέλη των επιτροπειών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.