Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία της Νέας Συνεργατικής Τράπεζας. Μετά τη σύσταση της Παγκύπριας Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού, η οποία προχωρεί σε μελέτες για τη μορφή που θα έχει η νέα τράπεζα και για την εγγραφή Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος, καλούνται εργαζόμενοι να τοποθετηθούν κατά πόσο θα μεταφέρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στη Νέα Συνεργατική Τράπεζα, καθώς και κατά πόσο θα επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου συνεργατισμού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανασύσταση του Συνεργατισμού, έχουν σταλεί στους κυβερνητικούς υπαλλήλους και όχι μόνο, ερωτηματολόγια για να συλλεγούν στοιχεία σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν. Συγκεκριμένα, ζητούνται στοιχεία για τους τύπους τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν  οι εργαζόμενοι, δηλαδή εάν διατηρούν καταθέσεις και δάνεια. Παράλληλα, καλούνται να απαντήσουν εάν τα δάνεια είναι στεγαστικά, αυτοκινήτου, για χρήση πιστωτικών καρτών αλλά και για τις προσωπικές διευκολύνσεις που τους παρέχει το τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαζική η κινητοποίηση εργαζομένων για ΑΤΑ (εικόνες & βίντεο)

Επίσης, ζητείται από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν κατά πόσο προτίθενται να μεταφέρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στη Νέα Συνεργατική Τράπεζα, όταν λειτουργήσει. Επιπρόσθετα, υποβάλλεται και το ερώτημα κατά πόσο οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε μια τουλάχιστον μετοχή της Νέας Συνεργατικής Τράπεζας, αξίας €50.

Ήδη, τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ έχουν λάβει τα σχετικά ερωτηματολόγια, ενώ όπως πληροφορούμαστε αυτά αναμένεται να αποσταλούν και στα μέλη άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όπως αναφέρεται στον Δημόσιο Υπάλληλο, που είναι εκφραστικό όργανο της ΠΑΣΥΔΥ «στόχος των προσπαθειών του Συνδικαλιστικού Κινήματος για επανασύσταση Τραπεζικού Συνεργατισμού είναι η ίδρυση νέου Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος στη βάση των αρχών και αξιών της συνεργατικής ιδέας». Τονίζει, επίσης, πως μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο εστάλη το ερωτηματολόγιο στα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, με σκοπό να διερευνηθεί η πρόθεση του κοινού να στηρίξει την όλη προσπάθεια των συνδικαλιστικών και άλλων οργανισμών.

Την προσπάθεια στηρίζουν οι Συνεργατικές Εταιρείες Συμμετοχών, ο Εμπορικός Τομέας του Συνεργατισμού, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ΣΑΚ, Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού, Ένωση Κοινοτήτων και οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ – ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.

Πριν από μερικούς μήνες είχε λεχθεί πως όταν δημιουργηθεί η Νέα Συνεργατική Τράπεζα δεν θα ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η λειτουργία της θα έχει ως επίκεντρο την στήριξη των φοιτητών, του αγροτικού κόσμου και άλλων ομάδων του πληθυσμού.