Νέο αέρα στα Λεύκαρα, προσδίδουν σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία έρχονται να προστεθούν στην διεθνή αναγνώριση, που έφερε η πρόσφατη βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ως μία από τις καλύτερες κωμοπόλεις παγκοσμίως.

Ώθηση στον τουρισμό, δίνει η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και άρχισε ήδη να φιλοξενεί συνέδρια από την Κύπρο και το εξωτερικό. Στις υποδομές του κέντρου, που στοίχισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να φιλοξενηθούν 500 άτομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξενοδοχεία στα Λεύκαρα με κλίνες Πρωταρά

Νέα όψη απέκτησε και η κεντρική πλατεία, αφού ολοκληρώθηκε η τοπιοτέχνιση και έγινε υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών. Επιπρόσθετα έχουν τοπιοτεχνηθεί σχεδόν όλα τα γραφικά δρομάκια του Δήμου.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους, οδεύει προς πλήρη επίλυση και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπήρχαν στην περιοχή, που ήταν η έλλειψη χώρων στάθμευσης, κάτι που αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα προς τους επισκέπτες. «Απαλλοτριώθηκαν συγκεκριμένοι χώροι και έχουν δημιουργηθεί τρεις μεγάλοι χώροι στάθμευσης και μικρότεροι περιφερειακοί. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε για πολλές δεκαετίες και το έχουμε επιλύσει σε μεγάλο βαθμό».

Η τουριστική προοπτική των Λευκάρων, αναβαθμίστηκε και μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού αυξήθηκαν οι διαθέσιμες κλίνες, λόγω της δημιουργίας νέων αγροτουριστικών καταλυμάτων. Πολύ σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θεωρείται και η επαναλειτουργία του μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αγορά», το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι.

«Η προσπάθεια ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα, αφού εκτός από τα αγροτουριστικά καταλύματα που έχουν υψηλές προδιαγραφές, άνοιξαν νέα καφέ και εστιατόρια. Με το νέο ξενοδοχείο, τα Λεύκαρα θα ξεπεράσουν τις 200 διαθέσιμες κλίνες».

Στην περιοχή όπως σε όλες τις τουριστικές, υπάρχει, πάντως ανησυχία ως προς τις ροές ξένων επισκεπτών, που έδιναν μεγάλη «ένεση» στα παραδοσιακά καταστήματα. Η απώλεια της ρωσικής αγοράς, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλήττει την οικονομία όλη της χώρας, αλλά είναι και ένα ισχυρό κτύπημα στην τοπική οικονομία, αφού μεγάλος αριθμός επισκεπτών τα τελευταία χρόνια ήταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η κυβέρνηση αλλά και οι Τοπικές Αρχές πρέπει να πάρουμε ένα καλό “μάθημα”, πως δεν πρέπει να επενδύουμε μονοδιάστατα σε τουριστικούς προορισμούς. Η Κύπρος έχει όλα τα φόντα για να αναζητήσει νέες αγορές και επιτέλους θέλω να πιστεύω ότι θα παρθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση», υπέδειξε ο Δήμαρχος Λευκάρων.