Ομόφωνα η Βουλή αναμένεται να δώσει σήμερα παράταση για άλλους 12 μήνες στο πάγωμα της παραγραφής των αγώγιμων δικαιωμάτων, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την καταχώρηση αστικών αγωγών σε όσους εμπλέκονται στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το απόγευμα οδηγείται στην Ολομέλεια, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία αναστέλλεται μέχρι την 31η Ιουνίου του 2023 ο χρόνος παραγραφής αγώγιμου δικαιώματος για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος κατά φυσικού ή νομικού προσώπου. Ουσιαστικά, με τη σημερινή πρόταση νόμου παρατείνεται η περσινή ρύθμιση (λήγει τέλος Ιουνίου) για να κινηθούν αστικές αγωγές εναντίον όσων κατονομάζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους δίνουν άλλους 12 μήνες για αστικές αγωγές

Βάσει του νόμου περί της παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων, αν η αξίωση στην αγωγή αφορά αποζημιώσεις για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος, καμία αγωγή δεν εγείρεται μετά την πάροδο τριών ετών από την ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκε η βάση της αγωγής (το σύνολο των γεγονότων που θεμελιώνουν το αγώγιμο δικαίωμα στο οποίο αφορά η αγωγή). Υπενθυμίζεται πως πέρσι, λίγους μήνες πριν παρέλθουν τα τρία χρόνια, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε κρούσει των κώδωνα του κίνδυνου για παραγραφή των αστικών αδικημάτων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του Συνεργατισμού, γι’ αυτό εγκρίθηκε η νομοθεσία.  

Χθες, η νέα πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ συζητήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, σημείωσε πως με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα κρατηθεί ζωντανό το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον όσων ευθύνονται για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Σημείωσε πως, παρά την προηγούμενη νομοθεσία, κανένας δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και λόγω του ότι σύντομα θα εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο για την καταχώρηση αστικών ευθυνών, το ΑΚΕΛ κατέθεσε εκ νέου την πρόταση, για να μπορούν να κινηθούν νομικές διαδικασίες για αστικές ευθύνες. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως η πρόταση νόμου τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε πως η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως οι βουλευτές του κινήματος θα ταχθούν υπέρ της πρότασης νόμου. Ενώπιον της Επιτροπής, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας τάχθηκε υπέρ της πρότασης.