Δια νόμου -και συντάγματος- επιδιώκουν οι Οικολόγοι να μπαίνει ψαλίδι στους μισθούς των δικαστών σε περίπτωση που για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος κριθεί αναγκαία η μείωση των μισθολογικών απολαβών των κρατικών υπαλλήλων.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε χθες ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με αφορμή τη μη αποκοπή των μισθών των νέων δικαστών, όπως είχε εφαρμοστεί για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της δημόσιας υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται πως λόγω των μνημονιακών μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας, έγιναν αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβανομένων και των δικαστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο της Επ. Ελέγχου η μη εφαρμογή περικοπών στους μισθούς των δικαστών

Το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματική η μείωση των απολαβών των δικαστών. Εξάλλου, το 2016, ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευση του είχε αναφέρει πως οι αποκοπές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις περιπτώσεις των νέων διορισμών δικαστών. Κάτι το οποίο δεν εφαρμόστηκε αρχικά και από το 2020 οι νέοι δικαστές υπόκεινται σε εθελοντική εισφορά 20%. Με την πρόταση νόμου, τροποποιείται το Σύνταγμα για να θεσμοθετηθεί διά νόμου η δυνατότητα μείωσης και των απολαβών των δικαστών, η αντιμισθία των οποίων καταβάλεται από το κράτος.

Παύση των αξιωματούχων

Στο μεταξύ, με δεύτερη πρόταση νόμου, ο κ. Θεοπέμπτου εισηγείται την παύση των κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών στους οποίους οι Ερευνητικές Επιτροπές εντοπίζουν ευθύνες. Προτείνει στην περίπτωση κατά την οποία τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής και στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες σε υπουργό, δημόσιο υπάλληλο ή πρόσωπο που εργοδείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή στη δημόσια υπηρεσία, το διορίζον όργανο να υποχρεούται να προχωρήσει στην παύση τους, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ελεύθερα οι δημόσιοι υπάλληλοι

Με άλλη πρόταση νόμου, οι Οικολόγοι προτείνουν τροποποίηση του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν στις συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για να εκπροσωπήσουν την υπηρεσία τους θα μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα. Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινίζουν κατά πόσο οι θέσεις που διατυπώνουν είναι προσωπικές ή θέσεις της υπηρεσίας που εκπροσωπούν.