Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών για κατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας, το έργο εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά οι πολίτες δεν γνωρίζουν το τελικό κατασκευαστικό κόστος. Χθες, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, τόσον ο αρχιτέκτονας του έργου κ. Χρίστος Πασσάς όσον και ο δήμαρχος Λευκωσίας, απέφυγαν να απαντήσουν.  

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του «Φ» ως προς το «πόσα κόστισε το έργο της Πλατείας», ο αρχιτέκτονας απάντησε ότι υπάρχουν τα ποσά του συμβολαίου τα οποία έχουν εξοφληθεί ενώ εκκρεμεί και η τελική εξέταση του λογαριασμού, κάτι το οποίο εξετάζεται τώρα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος Λευκωσίας, ο οποίος ανέφερε: «Δημοσιεύθηκε και νομίζω το έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όταν τους υπεδείχθη πως σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος κυμαίνεται στα €40 εκατ. και πάλιν απέφυγαν να σχολιάσουν. Όπως είχε γράψει ο «Φ» στις 5 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με εκτίμηση που κατατέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, το κόστος ανήλθε στα €46 εκατ. Σημειώνεται πως ο εργολάβος έχει διεκδικήσεις για καθυστερήσεις, για τις οποίες θεωρεί πως δεν ευθύνεται ο ίδιος. 

Πάντως, οι καφετέριες οι οποίες θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην τάφρο κάτω από την Πλατεία δεν παραδόθηκαν ακόμη, κάτι το οποίο θα γίνει σύντομα, όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας, ενώ κάποιες ατέλειες καλύφθηκαν, ενόψει και των σημερινών εγκαινίων. Όσον αφορά τα ξεφλουδισμένα παγκάκια, τα οποία κόστισαν ουκ ολίγα, ο κ. Πασσάς υιοθέτησε παρατήρηση δημοσιογράφου αναφέροντας πως δεν θέλει να ασχοληθεί με κακεντρέχειες.   

Χθες, ο δήμαρχος Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στην Πλατεία, δήλωσε περήφανος ενώ θεωρεί ότι τόλμησε στο συγκεκριμένο έργο. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ως Δήμος Λευκωσίας τολμήσαμε και ολοκληρώσαμε ένα εξαιρετικά σπουδαίο έργο ενός αρχιτεκτονικού γραφείου και μιας αρχιτέκτονος, που είναι από τις καλύτερες του 21ου αιώνα». 

«Σήμερα είμαστε περήφανοι», συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, για το γεγονός ότι και η Λευκωσία έχει ένα έργο της Ζάχα Χαντίντ, στο μεταίχμιο της αρχιτεκτονικής τέχνης και θα προσκαλέσουμε όλους να έρθουν να το επισκεφθούν και να το απολαύσουν. 

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο αρχιτέκτονας του έργου όταν εκλήθη να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί το τελικό αποτέλεσμα, ο κ. Πασσάς είπε ότι δεν μπορούν να είναι όλοι ικανοποιημένοι από την αρχή και το σκεπτικό θα φανεί με την πάροδο του χρόνου. Ήδη, πρόσθεσε, ο κόσμος χρησιμοποιεί την Πλατεία, διοργανώνονται πολύ ωραίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, «είναι χρηστικό, συμβολικό, καινοτόμο και νομίζω ότι όλες αυτές οι αξίες του θα επιβεβαιώσουν την προσπάθεια που έγινε».  

Κληθείς να σχολιάσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με αποτέλεσμα να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υλοποιηθεί το έργο, ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα, από αρχαιολογικής άποψης, τις υποδομές και τα δίκτυα της πόλης που έπρεπε να διατηρηθούν και τα οποία δεν ήταν καν αποτυπωμένα, όπως ηλεκτροδότησης και δίκτυα οχετών. 

Σχετικά με τα παγκάκια είπε πως σχεδιάστηκαν κατά τρόπον ώστε να μπορεί ο κόσμος να κάθεται χωρίς να μένει πάρα πολλή ώρα και να μην καταστρέφονται από τα νερά της βροχής ή τις καιρικές συνθήκες. Τέλος, για τον χώρο στάθμευσης κάτω από τη λεωφόρο Ομήρου είπε πως αρχιτεκτονικά είναι κάτι νέο για την Κύπρο. 

Τα εγκαίνια θα τελέσει απόψε στις 7:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παρουσία της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ κας Στέλλας Κυριακίδου, στον χώρο της τάφρου, κάτω από τη γέφυρα της Πλατείας.