Διευθετημένες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν όσες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι είναι δικαιούχοι και θα συμμετέχουν στο σχέδιο παραχώρησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, σχετική βεβαίωση από το Τμήμα Φορολογίας ότι έχουν διευθετήσει τις υποχρεώσεις τους. Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Φορολογίας καλεί τους ενδιαφερόμενους ή τους εκπροσώπους τους να υποβάλλουν αίτημα με ηλεκτρονικό μήνυμα στα επαρχιακά γραφεία του τμήματος, για να εξασφαλίσουν τη σχετική βεβαίωση.

Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να αναγράφεται ως θέμα «Αίτημα έκδοσης βεβαίωσης για παραχώρηση επιχειρηματικών δανείων με κυβερνητικές εγγυήσεις». Στο ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του αυτοεργοδοτούμενου ή το όνομα της εταιρείας, αριθμός φορολογικής ταυτότητας, τηλέφωνο επικοινωνίας, το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο θα συναφθεί το δάνειο και ηλεκτρονική διεύθυνση για αποστολή της σχετικής βεβαίωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική βεβαίωση θα σταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αιτητή, αφού λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας επιβεβαιώσουν πως έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις εισοδήματος, οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν μέχρι και την ημερομηνία που υποβάλλεται το αίτημα, έχουν καταβληθεί τα ποσά των πληρωτέων αυτοφορολογιών και εάν έχουν εξοφληθεί ή βρίσκονται σε διακανονισμό φορολογικές οφειλές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικές εγγυήσεις: Πώς θα λάβεις βεβαίωση για δάνειο

Θα δοθούν τα μισά δάνεια

Πάντως, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με την ανταπόκριση των τραπεζών για να συμμετέχουν στο σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προέβλεπε την παραχώρηση δανείων €1 δισ. με κρατικές εγγυήσεις, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι επτά τράπεζες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο σχέδιο θα παραχωρήσουν ως δάνεια το μισό ποσό. Οι συζητήσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια (20 μήνες), ωστόσο, μάλλον μικρό ήταν το ενδιαφέρον των τραπεζών για να χορηγήσουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις ή των εν δυνάμει δικαιούχων. Συγκεκριμένα, από δάνεια ύψους €1 δισ., επτά τράπεζες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο σχέδιο παραχώρησης δανείων ύψους €510 εκατ., δηλαδή σχεδόν τα μισά δάνεια τα οποία είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Από το σύνολο των δανείων ύψους €510 εκατ. με κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν, ποσό €153 εκατ. αφορά δάνεια προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις (30% του αιτούμενου ποσού), δάνεια €280 εκατ. προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (55% του αιτούμενου ποσού) και δάνεια €76.5 εκατ. θα διοχετευθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις (15% του αιτούμενου ποσού). Υπενθυμίζεται πως ο νόμος προβλέπει την παραχώρηση δανείων €300 εκατ. προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, την έκδοση δανείων €550 εκατ. προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια €150 εκατ. στις  μεγάλες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τις επιχειρήσεις και τους  αυτοτελώς εργαζόμενους να απευθύνονται στις τράπεζες και να διεκδικούν την χορήγηση δανείων με κυβερνητική εγγύηση. Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων ισχύει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα τα δάνεια να εγκρίνονται μέχρι τέλος Ιουνίου.