Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τέλος Ιουνίου 2021, 17 χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την COVID-19, όταν εκδηλώνεται σε επαγγελματικό περιβάλλον, ως επαγγελματική ασθένεια, παρά ως… εργατικό ατύχημα (Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ισπανία θεωρούν την ασθένεια ως ατύχημα στην εργασία. Ανάλογα με τα εθνικά κριτήρια και κατά περίπτωση, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και η Φινλανδία τοποθετούν τα περιστατικά Covid, είτε στην κατηγορία του εργατικού ατυχήματος, είτε στην κατηγορία της επαγγελματικής ασθένειας.
Η Ελλάδα και η Ιρλανδία επίσης συνδέουν τη νόσο με την εργασία, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν θεωρείται εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, διατηρώντας ένα νεφελώδες σκηνικό. Η Ελβετία και η Νορβηγία αναγνωρίζουν επίσης την COVID-19 ως επαγγελματική ασθένεια.
Η έκθεση της Eurostat, που αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τέλος Ιουνίου 2021, περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους οικονομικούς τομείς και τα εθνικά κριτήρια που εφαρμόζονται. Ενώ σε ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι δυνατό να αναγνωριστεί ο κίνδυνος COVID-19 σε όλους τους οικονομικούς τομείς και τα επαγγέλματα, σε άλλες η αναγνώριση μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένους τομείς. Στην έκθεση της Eurostat σημειώνεται ότι, σε εθνικό επίπεδο, «νόσος που προκαλείται από τον SARS-CoV-2» σημαίνει ότι η COVID-19 μπορεί να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια κατά την έννοια του αριθμού 3101 του εθνικού καταλόγου επαγγελματικών ασθενειών. Ο κατάλογος αναφέρει ότι «λοιμώδεις ασθένειες είναι όταν ο ασφαλισμένος εργαζόμενος βρίσκεται στην υγειονομική υπηρεσία, σε οίκους ευγηρίας, υγειονομικής περίθαλψης ή σε άλλη δραστηριότητα και ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε παρόμοιο κίνδυνο μόλυνσης».
Στο Βέλγιο, η COVID-19 μπορεί να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια και αυτό ισχύει για άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και για εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς και βασικές υπηρεσίες (κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown), οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να εργαστούν από το σπίτι και οι οποίοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους, δεν μπορούσαν να διατηρήσουν την ασφάλεια των 1,5 μέτρου απόστασης από τους άλλους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Η Δανία κάνει διάκριση μεταξύ επαγγελματικής ασθένειας και εργατικού ατυχήματος, ανάλογα με τη διάρκεια έκθεσης στον ιό στην εργασία και όχι ανάλογα με τον οικονομικό τομέα ή το επάγγελμα.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι στην Κύπρο, για κάθε περίπτωση COVID-19, η έρευνα διεξάγεται από προσωπικό της Επιδημιολογικής Μονάδας Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν μια έρευνα για το ιστορικό εργασίας, αλλά και ταξιδιού που ενδεχομένως προηγήθηκε, καθώς επίσης και εντοπισμό επαφών με τα μέλη της οικογένειας.