Η αλλιώτικη εικόνα των δρόμων της Πάφου, όπως και όλης της Κύπρου, την περίοδο των περιορισμών στη διακίνηση, είχε “από σπόντα” και μια ακόμη οικολογικής σημασίας συνέπεια: Οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες, λάτρεις της ποδηλασίας, καταθέτουν πρόταση για δημιουργία σε διάφορες περιοχές της Πάφου οργανωμένων χώρων διακίνησης και στάθμευσης δικύκλων.

Ποδηλατικοί όμιλοι και άλλοι φίλοι του ποδηλάτου υπέβαλαν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τις προτάσεις τους σε πρώτο στάδιο, κατά το οποίο διαπιστώθηκε γενικευμένη θετική αντίδραση, με ορίζοντα την αμέσως μετά πανδημία εποχή. Το όλο θέμα επανήλθε σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στο προσκήνιο και τις μέρες αυτές, με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον μεταξύ πολιτών για το κρατικό σχέδιο επιδότησης της αγοράς ποδηλάτου, συνεπεία του οποίου ακόμη και άτομα που δεν είναι τακτικοί ποδηλάτες έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον να εκμεταλλευθούν την παροχή.

Η δημιουργία οργανωμένου δικτύου διακίνησης, αλλά και ελεγχόμενου χώρου στάθμευσης των ποδηλάτων, θεωρείται από τους εμπνευστές του σχεδιασμού μείζονος σημασίας ενέργεια για την ανάπτυξη περαιτέρω περιβαλλοντικής συνείδησης στην Πάφο, την περίοδο αυτή που λόγω των lockdown της τελευταίας διετίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπόρεσε να απεξαρτηθεί από την χρήση του αυτοκινήτου και να γνωρίσει μια περισσότερο ήσυχη και φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα. Οι εν λόγω παράγοντες εκτιμούν ότι ευκαιρίας δοθείσης, πολλοί πολίτες θα στραφούν πλέον σε πρακτικές που ήταν μέχρι πρότινος ξένες προς την κουλτούρα της Πάφου.

Επισήμαναν επίσης ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός των παφίων που αγαπούν και που χρησιμοποιούν δίκυκλα, ενώ επιπρόσθετα οι καιρικές συνθήκες της χώρας μας επιτρέπουν πολύμηνη χρήση τους, αλλά και πολλοί τουρίστες αρέσκονται στην ενοικίαση τους κατά τις διακοπές τους. Επιπλέον, κάθε σύγχρονη πόλη οφείλει να σέβεται τις ανάγκες και προτιμήσεις των δημοτών της όταν αυτές δικαιολογούνται, τονίζουν.

Η δημιουργία οργανωμένου και ελεγχόμενου χώρου στάθμευσης δίκυκλων είναι εφικτός και μπορούμε άμεσα να τον προσφέρουμε χωρίς μεγάλο κόστος, τόσο στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, κοντά στη περιοχή των Δημοτικών Μπάνιων, καθώς επίσης και κοντά στην πλατεία Κένεντυ εξυπηρετώντας τις ανάγκες και στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζουν στις παραστάσεις τους οι δικυκλιστές.