Έργα υψίστης σημασίας για την ευημερία των κατοίκων και δη των ηλικιωμένων των ορεινών κοινοτήτων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα τροχοδρομούνται, συμβάλλοντας αφενός μεν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και αφετέρου δε προσεγγίζοντας τον στόχο που έθεσε η Κυβέρνηση για δυναμική, ολιστική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), έχει θέσει σε προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, ενισχύοντας τις δομές φροντίδας και υποστήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: 400 εκατ. ευρώ για τις ορεινές περιοχές μέχρι το 2030

Στο πλαίσιο αυτό:

– Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Περιφερειακό Κέντρο Υποστήριξης Ηλικιωμένων στο Φοινί. Το Κέντρο λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της κοινότητας Φοινίου, της νότιας Μαραθάσας και των ορεινών θερέτρων της περιφέρειας Τροόδους.

– Εντός των ημερών θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Φυσιοθεραπευτήριο στο Πέρα Πεδί, το οποίο θα παρέχει επιχορηγημένες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας, καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης και των ατόμων τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται στο ΣΚΕ Φοινίου, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας των κατοίκων. Η δημιουργία του Φυσιοθεραπευτηρίου στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Γραφείου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Πεδίου και του ΣΚΕ Φοινίου.

– Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το Φυσιοθεραπευτήριο στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με προγράμματα αποκατάστασης, φροντίδας και διατήρησης της βέλτιστης ευεξίας.

– Ξεκινούν οι διαδικασίες δημιουργίας Περιφερειακού Φυσιοθεραπευτηρίου στη Λάνια. 

Πρόκειται για έργα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων και διευκολύνουν τους κατοίκους, ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία πλέον δεν χρειάζεται να μετακινούνται στα αστικά κέντρα για να έχουν στη διάθεσή τους σημαντικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το φιλόδοξο σχέδιο για ζωή στα ορεινά

Η στέγαση των τεσσάρων προαναφερθέντων έργων έγινε στη βάση της συλλογιστικής της ΕΣΑΟΚ για επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος της περιοχής, δηλαδή την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν.

O Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση με προσήλωση και αποφασιστικότητα συνεχίζει να υλοποιεί τις εξαγγελθείσες πολιτικές για τις ορεινές κοινότητες. Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη τα έργα που ολοκληρώθηκαν, αλλά και τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται σύμφωνα με την ΕΣΑΟΚ, αποτελούν ένα ποιοτικό και ουσιαστικό άλμα, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους που τέθηκαν για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απολύτως απαραίτητες για την αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων, μέσα από τη διαμόρφωση νέων συνθηκών κατοικίας, απασχόλησης και διαβίωσης.