Όσο η κυπριακή οικονομία παλεύει να βρει βηματισμούς ανάκαμψης, άλλο τόσο την αποσυντονίζει το σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού, το οποίο, μάλιστα, επιδεινώνεται, σύμφωνα με στελέχη εργοδοτικών συνδέσμων, αλλά και συντεχνιών. Το πρόβλημα εξεύρεσης επαρκούς εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα – αλλά όχι μόνο – σε τομείς εποχιακής ή αρρύθμιστης εργασίας, λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις και θεωρείται ως μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών συζητήθηκε χθες στο περιθώριο της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να ανακοινώνει ότι προτίθεται να αναθεωρήσει τις επόμενες μέρες το ισχύον διάταγμα για την εργοδότηση ξένων φοιτητών σε συγκεκριμένους τομείς. Σύμφωνα με όσα είπε στους κοινωνικούς εταίρους η κ. Αιμιλιανίδου, το νέο διάταγμα θα επιτρέπει την εργοδότηση ξένων φοιτητών που βρίσκονταν στην Κύπρο μέχρι και τον Μάιο του 2021, κάτι που εκτιμάται ότι θα «ρίξει» στην αγορά αρκετά νέα εργατικά χέρια ή θα νομιμοποιήσει κάποια που εργάζονται παράνομα. Η εργοδότηση ξένων φοιτητών θα συνεχίσει να γίνεται υπό τις προϋποθέσεις που ήδη ισχύουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση στο Δημόσιο προσωπικό

Στο τραπέζι παραμένει και το αίτημα εργοδοτών για διευκόλυνση της εργοδότησης αιτητών πολιτικού ασύλου σε πρόσθετους τομείς.

Στέλεχος της εργοδοτικής πλευράς ανέφερε στον «Φ» πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία, μετά τον κορωνοϊό, είναι η έλλειψη προσωπικού. Είπε, μάλιστα, πως πέραν από τους τομείς της εστίασης και των ξενοδοχείων (προέβλεψε πως η κατάσταση εκεί θα γίνει πολύ δύσκολη όταν αυξηθούν προσεχώς οι αφίξεις), σοβαρή έλλειψη προσωπικού παρατηρείται σε πολλές μονάδες της μεταποίησης, αλλά και των τεχνολογιών αιχμής. Ως προς τους λόγους αυτής της έλλειψης, είπε πως το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις σε πολλές οικονομίες (ιδιαίτερα σε τουριστικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό νότο), ακόμα και στις ΗΠΑ, και είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλοι οι λόγοι. Είπε, ωστόσο, πως η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει τεράστια δυναμική προς την ανάκαμψη και αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση εργατικού δυναμικού, ενώ ένας πρόσθετος λόγος είναι ο επαναπατρισμός μεγάλου αριθμού κοινοτικών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με τα μειωμένα έσοδα και τα ανελαστικά έξοδα μετά την έκρηξη της πανδημίας.

Για τα rapid test εργαζομένων

Άλλες πληροφορίες του Φ» αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος η ΠΕΟ έθεσε το θέμα της κατάργησης των δωρεάν rapid test για τους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε προς την υπουργό ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επηρεαζόμενους και ζητήθηκε να εξαιρεθούν του νέου μέτρου (θα ισχύσει από 1η Αυγούστου) οι εργαζόμενοι, όμως η κ. Αιμιλιανίδου απάντησε πως αυτό είναι θέμα που ρυθμίστηκε από το Υπουργικό και δεν μπορεί η ίδια να παρέμβει.

 – Σε ό,τι αφορά την ουσία της χθεσινής σύσκεψης, πληροφορούμαστε ότι επιβεβαιώθηκε η ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Δεν τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την κατάληξη του διαλόγου για κάθε ένα από τα θέματα της ατζέντας και η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα διαδικαστικά. Κάποιοι εκ των παρεβρισκομένων ανέφεραν στον Φ» ότι η εντύπωση που αποκόμισαν είναι ότι ο διάλογος θα πάρει σε μάκρος, καθώς για κάποια θέματα αναμένονται μελέτες και κάποια άλλα έχουν συνδεθεί με το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν.