Αν και σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό, και ειδικά στις ΗΠΑ τα μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν χάσει την αίγλη τους και αρκετά από αυτά έχουν κλείσει, εντούτοις, στην Κύπρο η δημοτικότητας τους είναι συνεχώς αυξανόμενη. Γι’ αυτό άλλωστε και οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών τους περιλάμβαναν επεκτάσεις ενώ και η δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων από νέους παίκτες αναμενόταν με ανυπομονησία. 
 
Η «άφιξη» όμως του κορωνοϊού έφερε ανατροπή των δεδομένων αφού τα εμπορικά κέντρα είναι κλειστά για περισσότερο από ένα μήνα, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παραμείνουν κλειστά για αρκετές βδομάδες ακόμα, υπό τον φόβο μίας νέας έξαρσης της μεταδοτικής ασθένειας.  
 
Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών κέντρων βρίσκονται ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων: απώλεια εσόδων, πίεση από ενοικιαστές για να χαριστούν τα ενοίκια για όσο διάστημα τα εμπορικά κέντρα ήταν κλειστά, πίεση ρευστότητας στους πελάτες τους – ενοικιαστές, τρωτή εμπιστοσύνη καταναλωτών, μεγάλο διάστημα χωρίς να λειτουργήσουν. 
Πρόκειται για χώρους οι οποίοι στεγάζουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και στους οποίους εργοδοτούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, πέντε εμπορικά κέντρα ζητούσαν στήριξη από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. 
 
The Mall of Cyprus – Engomi
 
Στην περίπτωση των The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi η πανδημία ήρθε σε μία πολύ κακή στιγμή. Λίγο μετά που ολοκληρώθηκε η επέκταση του πρώτου και λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης του δεύτερου. Για το πρώτο έγινε μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων και προστέθηκαν αρκετά καταστήματα και η ελπίδα της διεύθυνσης ήταν πως η κίνηση θα απέδιδε αποφέροντας αύξηση των εισοδημάτων από ενοίκια αλλά και αύξηση της επισκεψιμότητας. Πράγματι, οι πρώτοι μήνες λειτουργίας αυτό έδειχναν, ωστόσο, μετά το lock down η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη, όπως βέβαια και για όλα τα εμπορικά κέντρα.
Όσον αφορά το The Mall of Engomi, και τα πλάνα για επέκτασή του, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Julian Smith, σε συνέντευξη του στο Insider είχε αναφέρει πως για «το The Mall of Engomi θα πρέπει να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και να επεκτείνουμε το retail mix μας ώστε να είναι σχετικό με τον τοπικό πληθυσμό της περιοχής και να είναι επιτυχημένο. Τα σχέδια έχουν προχωρήσει αρκετά για την ανάπτυξη του έργου κατά το 2020 και θεωρούμε πως θα διασφαλιστεί η επίτευξη αυτού του στόχου». Προφανώς με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, οι αρχικοί σχεδιασμοί ανατρέπονται. 
Υπενθυμίζεται επίσης πως προ μερικών μηνών προέκυψαν και μετοχικές αλλαγές στην ιδιοκτήτρια εταιρεία των δύο εμπορικών κέντρων. Ο κύριος μέτοχος των δύο εμπορικών κέντρων είναι η Atterbury Cyprus Limited, και ελεγχόταν μόνο από τις RMH Property Holdco 2(Pty) Ltd και την Atterbury Onroerend Goed Houdster Europa Cooperatief. Πρόσφατα, το ποσοστό που ελέγχουν έχει μειωθεί στο 36,44% για κάθε μία, και στους μετόχους έχει προστεθεί η Business Venture Investments No 1360 (Pty) Ltd (South Africa) η οποία ελέγχει το υπόλοιπο ποσοστό.
 
Kings Avenue Mall
 
Όσον αφορά το Kings Avenue Mall, η Saywear Ltd, του Ομίλου Χουλιώτη, αποζητά να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο που κατέχει στο εμπορικό κέντρο. Υπενθυμίζεται πως η Saywear Ltd, κατέχει ήδη μετοχές στο εμπορικό κέντρο και πλέον προτίθεται να τις αυξήσει. Η Saywear δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, υποδημάτων και συναφών αξεσουάρ καθώς και με το εμπόριο οικιακών ειδών μέσω των μαρκών Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Oysho, Bershka και Zara Home. Επιπρόσθετα μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου, δραστηριοποιείται και στον τομέα των ακινήτων. 
My Mall
Στη Λεμεσό, στο My Mall, οι σχεδιασμοί προέβλεπαν για επέκταση της τάξης των 6.500 τ.μ. Επέκταση που θα δημιουργούσε χώρους για πολλά νέα καταστήματα στο εμπορικό μείγμα αλλά θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. 
Σε μία παράλληλα εξέλιξη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού αλλά και Κύπριους σε σχέση με διαθέσιμες μετοχές στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου. Η ισραηλινή εταιρεία BSR Europe, μία εκ των μετόχων, τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης και είναι σε διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της. Μεταξύ αυτών και το 46% που κατέχει στο εμπορικό κέντρο. Υπενθυμίζεται πως ο άλλος μεγάλος μέτοχος του είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Χατζημιτσής.
 
Nicosia Mall 
 
Όσον αφορά το Nicosia Mall, η διακοπή εργασιών έρχεται σε μία πολύ ατυχή περίοδο για τους νέους ιδιοκτήτες οι οποίοι απέκτησαν το 64% που ήλεγχε στο εμπορικό κέντρο η Τράπεζα Κύπρου μόλις μερικές βδομάδες προηγουμένως. Το ποσοστό της τράπεζας στο εμπορικό κέντρο μοιράστηκε ως εξής: Υπεραγορά Χατζηχριστοφής (Αθηαινίτης) Λίμιτεδ 377 (3,76%), Silvaly Holdings Ltd 941 (9,41%) (Όμιλος PHC Group), Fintupin Trading Limited 1694 (16,9%) (Όμιλος Ζορπάς), Morissona Holdings Limited 753 (7,53%) (ρωσικών συμφερόντων), Classmark Holding Limited 1129 (11,2%) (ξένων συμφερόντων).
Το υπόλοιπο 36% του έργου ελέγχεται από την Soulfull Enterprises Liited, συμφερόντων του εργοληπτικού Ομίλου Αθηαινίτης κατά 90% και της Morissona Holdings Limited κατά 10%. H Morissona ουσιαστικά ελέγχει το 11,1% των μετοχών του εμπορικού κέντρου.
Η συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου έκλεισε προ μερικών μηνών και προφανώς η αναγκαστική διακοπή εργασιών του εμπορικού κέντρου, ανατρέπει τις αρχικές φιλοδοξίες των νέων ιδιοκτητών. Μάλιστα, η περίπτωση του Nicosia Mall έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα: πολλοί από τους νέους ιδιοκτήτες είναι επίσης και ένοικοι του εμπορικού κέντρου. Άρα η απόφαση κατά πόσο θα κάνουν διευκολύνσεις ή όχι στα ενοίκια, επηρεάζει και τους ίδιους.  
 
Metropolis Mall 
 
Όσον αφορά στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο Metropolis Mall στη Λάρνακα, παρά την αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών πηγές από την εταιρεία αναφέρουν πως το –ήδη πολύ φιλόδοξο- χρονοδιάγραμμα για λειτουργία δεν αλλάζει. Χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το εμπορικό κέντρο να λειτουργήσει πριν το τέλος της χρονιάς. 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Insider ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του πολυαναμενόμενου εμπορικού κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία, τονίζοντας ότι ο στόχος να παραδοθεί το έργο πριν το τέλος του 2020, παραμένει.
Απομένει επίσης να διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τις συμφωνίες που έχει ήδη κλείσει η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου: είτε ακυρώσεις, είτε αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων. Όπως επίσης και κατά πόσο το ενδιαφέρον από νέους ενοικιαστές θα είναι το ίδιο έντονο με πριν ή αν θα περιοριστεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών που θα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
 
Νέα ERA με καθυστέρηση
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, παράταση παίρνει η επίσημη μετονομασία και μετεξέλιξη των πολυκαταστημάτων του Ομίλου CTC, από Debenhams σε ERA Department Stores. Ο Όμιλος είχε εξαγγείλει την αλλαγή στις αρχές Μαρτίου μαζί με το κλείσιμο του καταστήματος στο The Mall Of Engomi. Οι εξελίξεις με το κορωνοϊό και το «λουκέτο» που επιβλήθηκε, μεταφέρουν την έναρξη της νέας «εποχής» σε κατοπινό στάδιο.