Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους αυτή την περίοδο, σχολίασε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης. Δεν θα μειώσουμε το κόστος προσωπικού, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του οργανισμού για το 2019. «Τους χρειαζόμαστε όλους για να διαχειριστούμε την κρίση.
 
Ενδεχομένως με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι προηγουμένως αλλά χρειάζονται όλοι και είναι απαραίτητοι», ανέφερε σε ερώτηση του Insider. Άλλα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα, πρόσθεσε, θα μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται.
 
 
Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Lars Kramer σχολίασε πως μειώθηκαν σημαντικά τα έξοδα για ταξίδια, μάρκετινγκ, ανακαινίσεις κτλ. «Τα επίπεδα του κόστους σίγουρα θα μειωθούν, από πλευράς δεικτών θα εξαρτηθεί και από τα έσοδα». Πρόσθεσε πως η παραγωγή νέων δανείων το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν άσχημη, το δεύτερο, φυσιολογικά, ήταν περιορισμένη, αλλά αναμένουν να δουν μία βελτίωση το επόμενο διάστημα όπως και το πώς θα εξελιχθεί το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.
 
Ο Ι. Μάτσης ανέφερε πως είναι δύσκολο σ’ αυτό το στάδιο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Ανέφερε ωστόσο, ότι η συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ενδεχομένως να δυσκολέψει την παροχή ρευστότητας αλλά εξαρτάται και από την τελική διαδικασία που θα αποφασιστεί. «Αν εμπλακεί σε όλη τη διαδικασία θα καθυστερήσει γιατί θα γίνει πιο πολύπλοκο και χρονοβόρο. Ωστόσο, καλωσορίζουμε τον οποιονδήποτε έλεγχο».
 
Σε σχέση με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανέφερε πως η κρίση τους πήγε πίσω. «Το εργαλείο της πώλησης έχει φύγει από το τραπέζι και ενώ είχαμε τα κεφάλαια και μπορούσαμε, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε». Ενδεχομένως, πρόσθεσε, το ενδιαφέρον από επενδυτές να επανέλθει σε κατοπινό στάδιο. Από πλευράς οργανικής μείωσης και λύσεων αναδιάρθρωσης των NPLs, αναμένουν πως θα χειροτερέψει η κατάσταση το επόμενο διάστημα καθώς ο κάθε δανειολήπτης θα προσπαθήσει να προφυλάξει τα διαθέσιμα του για να αντεπεξέλθει.
 
«Η κρίση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα τη διαχειριστούμε. Ευελπιστώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα επανέλθει το ενδιαφέρον επενδυτών και δανειοληπτών για αναδιαρθρώσεις», σημείωσε ο CEO της τράπεζας, αν και ήλπιζε ότι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων θα ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο L. Kramer ανέφερε πως ο κορωνοϊός δημιουργεί τις λεγόμενες unexpected losses που αφορούν τα δάνεια που αποκτήθηκαν από τον Συνεργατισμό όπως προβλέπεται στο σχετικό Asset Protection Scheme. Κάνοντας μία αρχική πρόβλεψη, εκτίμησε το ύψους των επιπρόσθετων απωλειών σε 15-20εκατ. ευρώ.
 
Όσον αφορά άτομα που αιτήθηκαν για αναστολή δανείων στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι εξετάζουν για αναδιάρθρωση τον καθένα ξεχωριστά και μπορεί να προτείνουμε ακριβώς την ίδια λύση, δηλαδή αναστολή δόσεων ή άλλες μορφές αναδιάρθρωσης. «Τα δάνεια αυτά μετατρέπονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά δεν έχουμε και εναλλακτική γιατί ούτως ή άλλως θα μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα», σχολίασε χαρακτηριστικά.