Θύελλα αντιδράσεων έφερε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας που συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Στη Βουλή βρίσκεται πλέον το μπαλάκι για την τύχη του νομοσχεδίου, με την Ευρώπη να πιέζει για υπερψήφισή του και τους εργοδότες να επιδιώκουν την αφαίρεση προνοιών.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζουν οι υπηρεσιακοί του υπουργείου Εργασίας, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πάει νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να φέρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
 
 
Η εικόνα για την τύχη του νομοσχεδίου έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο, καθώς η Νομική Υπηρεσία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η λύση που προτείνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να περάσει το νομοσχέδιο μόνο με τις εναρμονιστικές πρόνοιες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον ΔΗΣΥ, όπως δήλωσε, είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις όποιες προσθήκες σε μεταγενέστερο στάδιο με την κυβέρνηση, τα Υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους.
 
Οι εργοδότες ξεσπούν εναντίον του υπουργείου Εργασίας που στο παρά πέντε εισήγαγε πρόνοιες που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εμπλεκομένους φορείς.
 
 
 

Για παράδειγμα, οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να βάζουν ταμείο προνοίας σε όλους τους εργαζομένους (εφόσον η εταιρεία διατηρεί ταμείο προνοίας). Από την άλλη, οι συντεχνίες υπερθεματίζουν την ενέργεια του υπουργείου καθώς, όπως αναφέρουν, ενδυναμώνεται ο δεύτερος πυλώνας συνταξιοδότησης. 

Ωστόσο, χθες το όλο ζήτημα αναδείχθηκε και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας που και καθυστέρησαν στην υποβολή του νομοσχεδίου και πρόσθεσαν πρόνοιες που δεν εκπορεύονται από την ΕΕ. Δήλωσε ότι θα στηρίξει στη Βουλή τη θέσπιση κανόνων για τα Ταμεία Προνοίας, όχι όμως τις πρόνοιες που «βάζουν κάποιοι από το παράθυρο οι οποίες δεν προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Συγκεκριμένα, τις χαρακτήρισε ως παίγνια που τα έζησε πολλές φορές στη δεκαετή παρουσία του στα κοινά. 

Το δεύτερο σημείο που τονίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, είναι το γεγονός ότι δεν θα τύχει νομοτεχνικού ελέγχου ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, προσθέτοντας  ότι κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να παραστεί σε επόμενη συνεδρία. Ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη του νομοσχεδίου. «Η Ευρώπη μας πιέζει διότι εάν δεν υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο μέχρι τον Φεβρουάριο θα πληρώσουμε πρόστιμα εκατομμυρίων», σχολίασε ο κ. Φακοντής. Κατέληξε ότι εάν επιχειρήσει η Βουλή αλλαγές, πιθανόν να περιπλέξει τα πράγματα καθότι δεν έγινε ο απαραίτητος νομοτεχνικός έλεγχος. 

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι στηρίζει το θεσμό των Ταμείων Προνοίας και τη διασφάλιση των ωφελημάτων που προκύπτουν για τα μέλη και τους εργαζομένους. «Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην επικρίνουμε το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά κατατίθεται εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος νομοτεχνικός έλεγχος και χωρίς να έχει γίνει η σχετική συζήτηση για κατάθεση προτάσεων προς βελτίωσή του, εκεί και όπου χρειάζεται», σημειώνει η ανακοίνωση.