Παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν για να αλλάξει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας, εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στην Ολομέλεια της 24ης Ιανουαρίου θα οδηγηθεί το αρχικό κείμενο.
 
Αν και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη ετοίμασαν τροποποιήσεις προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις σχετικά με την υποχρεωτική επιβολή ταμείων προνοίας σε επιχειρήσεις που παρέχουν το εν λόγω ωφέλημα, η κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας, αποφάσισε χθες όπως οδηγήσει στην Ολομέλεια το αρχικό κείμενο.
 
 
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια επί του αρχικού κειμένου κι όποια κοινοβουλευτική ομάδα φέρει ενστάσεις να έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τροποποιήσεις. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δέκα μέρες διορία να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν επί του νομοσχεδίου. Δημόσια, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ τοποθετήθηκαν υπέρ της υποχρεωτικής επιβολής ταμείων προνοίας σε όλες τις επιχειρήσεις. Ο ΔΗΣΥ, μάλιστα, διαφοροποιήθηκε από την Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πρόνοιες που μπήκαν από το παράθυρο.
 
Ωστόσο, είναι ένα μεγάλο ζήτημα που χρήζει συζήτησης και η υπουργός Εργασίας πιστεύει ότι θα πρέπει να τεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Γι’ αυτό και η κ. Αιμιλιανίδου κατέθεσε τροποποιήσεις στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο με την υπόσχεση να συζητηθούν όλα τα ζητήματα σε μεταγενέστερο στάδιο όταν ετοιμαστούν σχετικοί κανονισμοί και οδηγίες.
 
Οι τροποποιήσεις των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών αφορούσαν τρεις πρόνοιες για τις οποίες είχαν αντιδράσει οι εργοδότες. Έτσι, με επιστολή τους προς τη Βουλή, οι κ.κ. Αιμιλιανίδου και Πετρίδης διέγραψαν την πρόνοια για υποχρεωτική ένταξη εργαζομένου σε συνταξιοδοτικό σχέδιο που προσφέρει ο εργοδότης. Η Κυβέρνηση, αναφέρεται, θα επανέλθει μόλις ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο και τον κοινωνικό διάλογο. Οι υπουργοί αναφέρουν ότι λόγω της συμπερίληψης στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο της υποχρέωσης επιβολής για μερίδα εργοδοτών κι όχι για όλες τις επιχειρήσεις, όσο και λόγω της μη ρύθμιση στο υπό αναφορά νομοσχέδιο των ασφαλιστικών δικλίδων για τη διαχείριση των εν λόγω ταμείων καθώς κι άλλων όρων και προϋποθέσεων που αφορούν στη λειτουργία τους, δεν μπορεί σήμερα να ισχύσει η υποχρέωση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. 
Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη δυνατότητα μεταφοράς του ταμείου προνοίας σε ασφαλιστική εταιρεία, οι υπουργοί αναφέρουν ότι θα επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται σε οδηγία του Εφόρου. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», τα κόμματα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους τις επόμενες ημέρες. Θα διαφανεί, δηλαδή, εάν ο ΔΗΣΥ καταθέσει πρόταση νόμου και περιλάβει τις εν λόγω τροποποιήσεις της Κυβέρνησης, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των εργοδοτών. Πάντως, δεν υπάρχει χρόνος για δημόσιες συζητήσεις κι ό,τι γίνει θα γίνει στο παρασκήνιο. 
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ η ΕΕ μάς πιέζει, καθότι εάν δεν υπερψηφιστεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμο εκατομμυρίων.