Η HSBC διοργάνωσε στην Αθήνα το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου ένα roadshow όπου έφερε επενδυτές για να συναντηθούν με φορείς πολιτικής και τις τράπεζες, αμέσως μόλις η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, μετά από 13 χρόνια.

Τα “μηνύματα” που έλαβαν από τις συναντήσεις ήταν ότι η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μέχρι στιγμής μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο και το δημοσιονομικό κόστος των καταστροφικών πλημμυρών φαίνεται διαχειρίσιμο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα, ενώ οι δείκτες δραστηριότητας υποχωρούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), λόγω της κατανάλωσης.

Οι PMI παραμένουν πολύ πάνω από το 50 και ο δείκτης κλίματος της Κομισιόν αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο. Ο τουρισμός είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης επιταχύνεται, ιδιαίτερα για τα δάνεια (που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημοσίων επενδύσεων).

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε η HSBC στην Αθήνα βλέπουν περιορισμένο αντίκτυπο από τα υψηλότερα επιτοκία (παρ’ όλο που η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί). Και παρ’ όλο που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πρόσφατα, τα πάντα υψηλά επίπεδα ξένων άμεσων επενδύσεων παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν.

Σχετικά με την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS, η HSBC τονίζει πως χάρη σε αυτήν την κίνηση πλέον τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι αποδεκτά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ χωρίς να χρειάζονται waiver και με χαμηλότερο haircut.

Μια περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P στις 20 Οκτωβρίου ή την Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να σημάνει την ένταξη της χώρας και στους δείκτες ομολόγων, γεγονός που θα συμβάλει και στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών, όπως σημειώνει.

Με πρωτογενές πλεόνασμα, περίπου 38 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (ή περίπου 18% του ΑΕΠ), και δείκτη χρέους που μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και την κυβέρνηση να εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις, οι επενδυτές που συμμετείχαν στο roadshow συμφώνησαν ότι είναι πιθανό τα ελληνικά ομόλογα να ακολουθήσουν την πορεία της Πορτογαλίας αναφορικά με τα κρατικά spreads, αφού ανέκτησε και εκείνη το investment grade.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος των καταστροφικών πλημμυρών σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το 15% της γεωργικής παραγωγής, όπως επισημαίνει η HSBC, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη θα είναι περιορισμένος και το δημοσιονομικό κόστος διαχειρίσιμο.

Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε το στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος, ο οποίος θα πρέπει να είναι εφικτός, δεδομένης της υπεραπόδοσης μέχρι σήμερα, και επειδή η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να παρέχει έως και 2,5 δισ. ευρώ βοήθειας στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, λόγω της πολύ χαμηλής μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις, ένας άλλος γύρος αναβάθμισης των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) από τις τράπεζες φαίνεται πιθανός.

Η Τράπεζα της Ελλάδας πάντως, όπως τονίζει η HSBC, εξέφρασε ανησυχίες ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν τελικά, καθώς τα επιτόκια θα κορυφώνονται, ελλείψει επαρκούς αύξησης των δανείων.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να περιορίσουν την πτώση των περιθωρίων κέρδους εστιάζοντας στα έσοδα από προμήθειες, και ιδίως στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, και σε περαιτέρω περικοπές κόστους.

Το timing και η δομή των placements του ΤΧΣ και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους ήταν άλλα βασικά σημεία συζήτησης μεταξύ των επενδυτών και των τραπεζών και φορέων, καταλήγει η HSBC.

Capital.gr