Έρχονται νέα στοχευμένα δανειστικά και καταθετικά προϊόντα από την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει στη συνέντευξή του στον «Φ» ο Χάρης Πουαγκαρέ, αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος και διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου.

Πολύ σύντομα, επισημαίνει, «θα προσφέρουμε νέο στεγαστικό προϊόν που θα απευθύνεται σε νεαρά ζευγάρια και με ευνοϊκή τιμολόγηση που θα καθιστά εφικτή την απόκτηση στέγης».

Για το θέμα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών μέσω του σχεδίου «Ανταμοιβή» και την εκτίμηση ότι δεν ενθουσίασε τους πελάτες, ο κ. Πουαγκαρέ αναφέρει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε 0.5% του επιτοκίου για την περίοδο 1/7/2023-31/12/2023 και το κόστος της ενέργειας αυτής υπολογίζεται στα €4 εκατ. (25.000 βαθμούς Ανταμοιβή ανά €100.000 στο μέσο υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου τους, κατά την περίοδο 30/06/2023 – 31/12/2023).

Η ανταμοιβή μέσω βαθμών

Η απόφαση της τράπεζας για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών μέσω βαθμών στο σχέδιο «Ανταμοιβής» φαίνεται πως δεν ενθουσίασε, ειδικά σε μια περίοδο που τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς…

Όπως γνωρίζετε, ο τραπεζικός τομέας είναι από τους πλέον ρυθμιζόμενους και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται πρέπει να έχουν τη σύμφωνο γνώμη των εποπτικών Αρχών. Ειδικά αν πρόκειται για αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ταξινόμηση των δανείων του οργανισμού μας,ειδικότερα μετά από την τεράστια μάχη που δώσαμε για πολλά χρόνια ώστε να μειώσουμε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Σχέδιο Επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Ανταμοιβή» είναι ιδιαίτερα στοχευμένο, ισοδύναμο με μετρητά, και παρόμοιο σε ύψος (0,5%) με το όφελος που προσφέρουν άλλα ιδρύματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Αφορά όλους τους πελάτες με στεγαστικά δάνεια (με βάση το euribor ή το βασικό της ΕΚΤ) για πρώτες κατοικίες αξίας μικρότερης των €350.000, που είναι ενήμεροι στις 31/12/2023. Αφορά δηλαδή περίπου 19.000 δανειολήπτες, οι οποίοι θα πιστωθούν με ανάλογο ποσό. Το ποσό αυτό  αντιστοιχεί σε 0.5% του επιτοκίου για την περίοδο 1/7/2023-31/12/2023 και το κόστος της ενέργειας αυτής υπολογίζεται στα €4 εκατ. (25.000 βαθμούς Ανταμοιβή ανά €100.000 στο μέσο υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου τους κατά την περίοδο 30/06/2023 – 31/12/2023).

Στους τρεχούμενους τα λεφτά

Συμφωνείτε ότι είναι μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων; Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση της απόκλισης;

Αρχικά να εξηγήσουμε ότι η όποια απόκλιση υπάρχει μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία κρίνει ότι ο τρόπος χαλιναγώγησης του υψηλού πληθωρισμού είναι η άνοδος των δανειστικών επιτοκίων, η οποία ουσιαστικά συνεπάγεται αύξηση της δόσης και κατ΄ επέκταση μείωση των διαθεσίμων, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η συγκεκριμένη πρακτική χρειάζεται κάποια χρονική περίοδο για να ωριμάσει και να αποδώσει. Γι’ αυτό και το σημαντικό δεν είναι πόσο θα αυξηθούν τα δανειστικά επιτόκια ή πότε θα ανέβουν τα καταθετικά. Το σημαντικό είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να περιοριστεί ο πληθωρισμός μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής, ώστε να αρχίσει και η αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων.  

Να σημειώσω ότι από την αρχή του έτους τα καταθετικά επιτόκια έχουν επίσης σημειώσει σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, για καταθέσεις συμφωνημένης διάρκειας μέχρι ενός έτους, για νοικοκυριά αυξήθηκε από 0.24% τον Ιανουάριο στο 1.21% τον Ιούνιο, ενώ για επιχειρήσεις από 0.7% τον Ιανουάριο στο 1.86% τον Ιούνιο. Οι καταθέτες όμως δεν φαίνεται προς το παρόν να επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτή την άνοδο, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από τους τρεχουμένους λογαριασμούς σε καταθέσεις προθεσμίας (γραμμάτια), οι οποίες απολαμβάνουν αυξημένα καταθετικά επιτόκια. Το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων παραμένει σε τρεχούμενους λογαριασμούς και λογαριασμούς άμεσης πρόσβασης.

Πρόσθετα, από τη διαφορά στη σύνθεση των καταθέσεων που αναφέρεται πιο πάνω, οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι στις πλείστες χώρες με τις οποίες γίνεται η σύγκριση. Θυμίζω ότι για τις καταθέσεις αυτές οι τράπεζες κατέβαλλαν επί χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ,  λόγω της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων (κόστος το οποίο δεν μεταβίβασαν στους ιδιώτες καταθέτες).

Νέα προϊόντα με αυξημένα καταθετικά

Αρκετοί, ανάμεσα τους και ο υπουργός Οικονομικών, αναμένουν περαιτέρω αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, ειδικά μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση του φόρου επί του τόκου των καταθέσεων. Να αναμένουμε κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον;

Όπως προαναφέρθηκε, η τάση είναι ανοδική και ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις των καταθετικών επιτοκίων. Ενδεικτικά, στην Τράπεζα Κύπρου προσφέρουμε το καταθετικό προϊόν step-up, διάρκειας 18 μηνών, με επιτόκιο μέχρι 1.4% για καταθέσεις άνω των €100.000 και πληρωμή τόκων ανά εξάμηνο και αντίστοιχο προϊόν για καταθέσεις από €20.000-€100.000 με επιτόκιο μέχρι 1.2% και πληρωμή τόκων ανά εξάμηνο. Η τράπεζα μελετά και αναμένεται να εισηγηθεί νέα καταθετικά προϊόντα, που θα προσφέρουν αυξημένα επιτόκια.

Πώς έχει σήμερα η κατάσταση με τη ζήτηση δανείων; Υπάρχει ενδιαφέρον από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά το ότι αυξάνεται το κόστος χρήματος;

Μέχρι το εξάμηνο του 2023 στην Τράπεζα Κύπρου παραχωρήσαμε νέα δάνεια ύψους €1.1 δισ. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022. Παρατηρείται όμως μία μικρή κάμψη στη ζήτηση, η οποία είναι αναμενόμενη λόγω του μεγαλύτερου κόστους. Στην Τράπεζα Κύπρου αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα, γι’ αυτό και προχωρούμε με στοχευμένες ενέργειες.

Για παράδειγμα, προσφέρουμε στεγαστικό δάνειο διάρκειας 25 ετών με σταθερό επιτόκιο και δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου, για καλύτερο προγραμματισμό. Επιπρόσθετα, έχουμε εισαγάγει την τιμολόγηση νέων δανείων, με το νέο βασικό επιτόκιο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 0,88%, το οποίο συγκρίνεται ευνοϊκά με τις βάσεις της ΕΚΤ, που ανέρχεται στο 4,50% και το Euribor 6 μηνών που κυμαίνεται περί το 4%, με σκοπό την προσφορά μειωμένου συνολικού επιτοκίου των δανείων.

Γενικότερα, οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων για θέματα όπως οι χρεώσεις και η ανάγκη για βοήθεια και στήριξη προς τους πελάτες. Πώς τοποθετήστε επί του προκειμένου;

Δυστυχώς, οι τράπεζες, άδικα κατά την άποψη μου, είναι καταδικασμένες να βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων. Έχουμε κάνει όμως πολλά για ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των πελατών μας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πρόσθετα από την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με το σχέδιο ανταμοιβή, η τράπεζα έχει προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανείων σε στενή συνεργασία με τους πελάτες της. Το κόστος  του σχεδίου “ανταμοιβή”, καθώς και των επαναδιαπραγματεύσεων αυτών, θα ξεπεράσει τα €15 εκατ., για το 2023 μόνο.

Πρόσθετα, προσφέρουμε τον ηλεκτρονικό λογαριασμό (e-instant), χωρίς καμία χρέωση για έξοδα διατήρησης λογαριασμού και χωρίς έξοδα έκδοσης κάρτας. Διαθέτουμε επίσης λογαριασμό για νέους 18-25 χωρίς χρεώσεις, δωρεάν συνδρομή για κάρτα και αναλήψεις μετρητών από ATM διεθνώς χωρίς χρέωση. Επίσης, οι χρεώσεις μας στους λογαριασμούς όσο και στην εξυπηρέτηση ατόμων άνω των 65 ετών είναι μειωμένες.

Μπορώ επίσης να αναφέρω ότι πολύ σύντομα θα προσφέρουμε νέο στεγαστικό προϊόν, που θα απευθύνεται σε νεαρά ζευγάρια και με ευνοϊκή τιμολόγηση που θα καθιστά εφικτή την απόκτηση στέγης.

Καταληκτικά να τονίσω ότι πιστεύω ότι η Τράπεζα έχει ανταποκριθεί και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται  και στους τρεις τομείς που επηρεάζουν τους πελάτες μας δηλαδή χρεωστικά επιτόκια , καταθετικά επιτόκια και μείωση προμηθειών