Η Ινδία απέρριψε την πρόταση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε συνεργασία με τοπική εταιρεία, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η ινδική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο της BYD και της Megha Engineering and Infrastructures, η οποία εδρεύει στο Hyderabad, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς η απόφαση δεν έχει λάβει ακόμη δημοσιοποιήσιμο χαρακτήρα. Η χρήση κινεζικής εγχώριας τεχνολογίας προκαλεί ανησυχία, είπε μία εξ αυτών.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ινδίας δεν απαιτούν συνήθως έγκριση. Ωστόσο, οι επενδυτικές προτάσεις από χώρες που μοιράζονται σύνορα με την Ινδία χρειάζονται πολιτική έγκριση και έγκριση ασφαλείας από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκλεισε η συμφωνία στην ΕΕ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η BYD αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Οι εκπρόσωποι της Megha, η οποία ιδρύθηκε το 1989 και διαθέτει έργα υποδομής σε τομείς από την ηλεκτρική ενέργεια έως τις μεταφορές, δεν απάντησαν σε τηλεφωνικές κλήσεις ή σε email που ζητούσαν σχόλιο.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Βαρέων Βιομηχανιών και του Υπουργείου Εσωτερικών, που αξιολόγησαν την πρόταση της BYD και “χτενίζουν” τις επενδύσεις που έρχονται στη χώρα από την άποψη της συμβατότητας, δεν απάντησαν επίσης σε αιτήματα για σχολιασμό.

Νέοι περιορισμοί

Η Ινδία περιορίζει τις κινεζικές επενδύσεις μετά από μια σειρά θανατηφόρων συγκρούσεων κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ των δύο εθνών, οι οποίες διατηρούν εδώ και δεκαετίες τεταμένες σχέσεις. Η Great Wall Motor απέτυχε σε μια προσπάθεια να αγοράσει ένα εργοστάσιο της General Motors αφού δεν μπόρεσε να λάβει έγκριση για να κλείσει τη συμφωνία.

Οι Economic Times ανέφεραν την απόρριψη από την ινδική κυβέρνηση του επενδυτικού σχεδίου της BYD το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tesla εναντίον BYD: Η μάχη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η απόρριψη προκαλεί πλήγμα στα φιλόδοξα σχέδια της BYD για την Ινδία. Η εταιρεία, η οποία εισήλθε στη χώρα της Νότιας Ασίας το 2007, έχει θέσει ως στόχο να καταλάβει το 40% της εγχώριας ινδικής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, δήλωσε στο Bloomberg τον Ιανουάριο ο Sanjay Gopalakrishnan, ανώτερος αντιπρόεδρος των τοπικών δραστηριοτήτων της. Στόχος της είναι να πουλήσει 15.000 ηλεκτρικά οχήματα στην Ινδία φέτος.

Οι επενδύσεις από άλλες χώρες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Μετά από συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ο Elon Musk είχε δηλώσει ότι η Tesla είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση στη χώρα.