Την ανησυχητική επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών παγκόσμια αναδεικνύει νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα, εξετάζοντας την πρόοδο στους στόχους του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030, που αφορούν την εργασία.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρά τη συνολική μείωση της φτώχειας των εργαζομένων παγκοσμίως, οι περιφερειακές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται το 2023. Τα αραβικά κράτη αντιμετώπισαν προκλήσεις μετά την πανδημία, ενώ άλλες περιοχές πανηγύρισαν για τη μείωση των ποσοστών φτώχειας των εργαζομένων. Η Αφρική παρέμεινε με το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων, στο 29%. Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική, 145 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία εργασιακή φτώχεια – σχεδόν το ένα τρίτο του απασχολούμενου πληθυσμού. Με αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση αναφέρει ότι η επίτευξη της ατζέντας 2030 για εξάλειψη της φτώχειας παραμένει στο μακρινό μέλλον, ιδίως σε περιφέρειες που δεν έχουν τη δημοσιονομική ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων η ILO αναφέρει ότι συνεχίζεται η δύσκολη μάχη για τις γυναίκες που προσπαθούν να κατακτήσουν ρόλους λήψης αποφάσεων. Ενώ στην παγκόσμια απασχόληση οι γυναίκες εκπροσωπούνται σχεδόν κατά 40%, το 2022 θα κατέχουν μόνο το 27,5% των διοικητικών θέσεων. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μείωση από το 28,5% το 2021 και μας φέρνει πίσω στο ποσοστό του 2016. Δεδομένης αυτής της πρόσφατης οπισθοδρόμησης και της υποτονικής προόδου πριν από αυτή, θα χρειαστούν πλέον 176 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην ισότητα των φύλων σε διευθυντικές θέσεις, σημειώνει η οργάνωση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Αφρική σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό παρατηρήθηκε αντιστροφή. Η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τρομακτικές προκλήσεις, καθώς μόλις το 12,6% των διευθυντικών θέσεων κατέχουν γυναίκες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα συστημικά εμπόδια στα αραβικά κράτη και σε τμήματα της Ασίας. Οι διακρίσεις, οι περιοριστικοί νόμοι και η ανεπαρκής κοινωνική προστασία δημιουργούν ένα τρομακτικό τοπίο για την ισότητα των φύλων στις περιοχές αυτές. Η παγκόσμια παραγωγικότητα αντιμετωπίζει μια ανησυχητική επιβράδυνση, που σηματοδοτεί πιθανούς κινδύνους για την οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη, σημειώνει η έκθεση, κάνοντας αναφορά στον 8ο στόχο της Ατζέντας 2030 για αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη.

«Εάν η παραγωγικότητα συνεχίσει να είναι υποτονική στο μέλλον, αυτό θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τη συνολική οικονομική ευημερία και ανάπτυξη και για τους στόχους που καθορίζονται στην Ατζέντα 2030», αναφέρεται στην έκθεση. Η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία αναγνωρίζεται ως βασικός παράγοντας για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής των ατόμων και των κοινοτήτων και στην εξάλειψη της φτώχειας. Παρά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το 2021 μετά τη διαταραχή της αγοράς εργασίας που προκλήθηκε από την πανδημία, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ωθούν τους εργαζόμενους στην άτυπη απασχόληση, συμπεραίνει η ILO. Ωστόσο, αυτές οι θέσεις εργασίας στερούνται κρίσιμων στοιχείων των επίσημων εργασιακών σχέσεων, ιδίως της πρόσβασης σε συστήματα κοινωνικής προστασίας, αποτελώντας εμπόδιο στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημειώνει.