Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κίνησε δύο έρευνες στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις. Οι έρευνες αφορούν τον δυνητικά στρεβλωτικό ρόλο που έχουν στην αγορά οι ξένες επιδοτήσεις, οι οποίες χορηγούνται σε εταιρείες που συμμετέχουν σε διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον οι υπό έρευνα οικονομικοί φορείς επωφελήθηκαν από αθέμιτο πλεονέκτημα για να κερδίσουν τον ανταγωνισμό και να συνάψουν δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ.

Οι έρευνες αφορούν τον όμιλο ENEVO, συμπεριλαμβανομένης της LONGi Solar Technologie GmbH, και, αφετέρου τις κινεζικές εταιρείες Shanghai Electric UK Co. Ltd. και Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Η ανάγκη διερεύνησης προέκυψε αναφορικά με δημόσια σύμβαση που προκηρύχθηκε από τη ρουμανική Societatea PARC FOTOVOLTAIC ROVINARI EST S.A.) για σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Ρουμανία, με εγκατεστημένη ισχύ 110 MW. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις, οι εταιρείες υποχρεούνται να κοινοποιούν τις προσφορές που υποβάλλουν στο πλαίσιο διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ, όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ και εφόσον έχουν χορηγηθεί στην εκάστοτε συμμετέχουσα εταιρεία ξένες επιδοτήσεις ύψους τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ από τουλάχιστον μία τρίτη χώρα κατά τα τελευταία τρία έτη πριν από την κοινοποίηση. Οι κοινοποιήσεις που έγιναν από τις πιο πάνω εταιρείες ήγειραν ερωτηματικά για νόθευση του ανταγωνισμού λόγω της λήψης επιδοτήσεων από τρίτες χώρες.