Η Ιταλία και η Γαλλία θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους πιο γρήγορα από ό,τι σχεδιάζουν επί του παρόντος, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο το χρέος τους, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει τις δικές της δαπάνες, προκειμένου να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να εφαρμόσουν πιο σημαντική και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι προβλέπεται από τις τρέχουσες πολιτικές των αρχών (για παράδειγμα, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία)», ανέφερε το ΔΝΤ στην οικονομική του προοπτική για την Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Ο Ευρωπαίος διευθυντής του ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει ένα «αναποτελεσματικό» κίνητρο για ανακαινίσεις σπιτιών, γνωστό τοπικά ως Superbonus, που επί του παρόντος πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Γαλλία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να αποκομίσει «σημαντική απόδοση» αν απαλλαχθεί από τις ενεργειακές επιδοτήσεις που δρομολογήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, πρόσθεσε ο Κάμερ.

Η Γερμανία, αντίθετα, έχει «δημοσιονομικό χώρο» για να επενδύσει στην ψηφιοποίηση και τις δημόσιες υποδομές και να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη των εταιρειών, είπε ο Κάμερ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Γαλλία αύξησε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα την περασμένη εβδομάδα στο 5,1% του ΑΕΠ και δήλωσε ότι θα επιδιώξει επιπλέον περικοπές προϋπολογισμού 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.