Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει την ανάπτυξη του ψηφιακού της ευρώ, μιας ηλεκτρονικής έκδοσης τραπεζογραμματίων και νομισμάτων, μέχρι το τέλος του επομένου έτους, ανέφερε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Fabio Panetta.

“Τέλος, στα τέλη του 2023 θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια φάση υλοποίησης για να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε τις κατάλληλες τεχνικές λύσεις και επιχειρηματικές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ. Αυτή η φάση θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια”, τόνισε ο Panetta.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς αλλάζει η ζωή μας με το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ

Ψηφιακό Ευρώ

Στόχος του ψηφιακού ευρώ είναι να λειτουργεί παράλληλα με τα μετρητά και έχει ακριβώς την ίδια λειτουργία, δηλαδή “πληρωτέο επί τη εμφανίσει”. Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η ανωνυμία. Για να αποφευχθεί η μετατροπή του σε επενδυτικό στοιχείο αλλά και η μετακίνηση καταθέσεων/κεφαλαίων από τα ευρώ στα ψηφιακά ευρώ, εξετάζεται το νέο νόμισμα να έχει διαφορετικό επιτόκιο. Ακόμα, θα έχει συγκεκριμένη νομισματική κυκλοφορία. Ενδεικτικά, η ποσότητα του χρήματος θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει μεν τις ανάγκες για μετρητά, αλλά να μην επηρεάζει τα επιτόκια, τις ισοτιμίες, τον πληθωρισμό και να μην απειλεί με μετακινήσεις κεφαλαίων από καταθέσεις ευρώ προς το ψηφιακό ευρώ.