Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) με τον Λίβανο, σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε φυσικό αέριο σημείο της ανατολικής Μεσογείου, μετά από μήνες διπλωματικών επαφών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

“Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που ζητήσαμε έλαβαν χώρα”, τόνισε ο Εγιάλ Χουλάτα, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, σε δήλωσή του. “Προστατέψαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και κατευθυνόμαστε προς μια ιστορική συμφωνία”.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λιβάνου Ελιάς Μπου Σαάμπ τόνισε ότι σύνυομα μπορεί να υπάρξει μια “ιστορική συμφωνία”, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Ικανοποίηση στον Λίβανο για το τελικό προσχέδιο της συμφωνίας με το Ισραήλ

Ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σάαμπ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το πρακτορείο Reuters, εκφράζει την ικανοποίησή του για το τελικό προσχέδιο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης με το Ισραήλ, που παρέλαβε από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν.

Συγκεκριμένα, ο Μπου Σάαμπ δήλωσε ότι το τελικό προσχέδιο «ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της χώρας του», προσθέτοντας ότι «εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί κανονικά, οι προσπάθειες του Χόχσταϊν θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή μίας ιστορικής συμφωνίας».

Ο λιβανικός τηλεοπτικός σταθμός OTV που εκφράζει τις θέσεις της παράταξης του Προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, μετέδωσε χθες αργά το βράδυ ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε «να μεταβληθεί μία αμφιλεγόμενη φράση στο τελικό κείμενο του προσχεδίου, η οποία και καθυστερούσε την αποδοχή του τελικού προσχεδίου εκ μέρους της λιβανικής πλευράς».

Νωρίτερα χθες το βράδυ, το τηλεοπτικό δίκτυο καταρινών επιχειρηματικών συμφερόντων Al-Arabi μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στη λιβανική κυβέρνηση, ότι «γίνονται προετοιμασίες προκειμένου η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου να υπογραφεί στις 20 Οκτωβρίου σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη θέση Ρας Αλ-Νακούρα, επί της μεθορίου των χερσαίων συνόρων των δύο χωρών».

Η πληροφορία αναμεταδόθηκε από τα λιβανικά και στα ισραηλινά ΜΜΕ χωρίς σχολιασμό. Ωστόσο, αργότερα, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν κατονομάστηκε, επιβεβαίωσε ότι «σημειώθηκε πρόοδος στις επαφές Ισραήλ-Λιβάνου ως προς το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση τις τελευταίες ημέρες από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται, επειδή η ισραηλινή πλευρά απέρριψε τις αναθεωρήσεις που ζήτησε ο Λίβανος στο κείμενο του τελικού προσχεδίου της συμφωνίας.

Από την Παρασκευή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν προβαίνει σε σειρά παρασκηνιακών επαφών σε Ισραήλ και Λίβανο, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Ισραήλ αποδέχεται το τελικό προσχέδιο

Μια συμφωνία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από το πεδίο Karish, στα ανοικτά των ακρών του, χωρίς τον κίνδυνο επιθέσεων από τη σιιτική ισλαμιστική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία στηρίζεται από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν. Το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου εξόρυξης Kana θα κατοχυρωθεί στον Λίβανο, ο οποίος θα πληρώνει δικαιώματα για τα τμήματα του κοιτάσματος που βρίσκονται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η παραγωγή από το κοίτασμα Karish στην ανατολική Μεσόγειο θα αυξήσει τις εξαγωγές, μεταξύ άλλων στην Ευρώπη, που τις χρειάζεται απεγνωσμένα μετά την περικοπή των ρωσικών προμηθειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά μέσα στο 2022.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Energean, η οποία θα διαχειρίζεται το κοίτασμα Karish, ανέφερε τον Μάιο ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του έτους.

Μια συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου αποτελεί κομβικό στόχο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, ταξίδεψε στον Λίβανο και στο Ισραήλ αρκετές φορές προκειμένου να πείσει τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Οι συνομιλίες περιπλέκονταν από το γεγονός ότι ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει επισήμως το Ισραήλ ως κράτος. Η άφιξη στο πεδίο Karish τον Ιούνιο της πλωτής εξέδρας δημιούργησε οργή σε πολλούς Λιβανέζους πολιτικούς και στη Χεζμπολάχ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Ισραήλ ανέφερε ότι αναχαίτισε τρία εχθρικά drone τα οποία πετούσαν προς την κατεύθυνση του κοιτάσματος.

 

ΚΥΠΕ/CAPITAL.GR/INSIDER