Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, παιρνει πίσω σχεδόν όλα τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση Τρας, στην προσπάθεια να βάλει τέλος στην κατρακύλα της αγοράς ομολόγων. 

Οι φορολογικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το Λονδίνο θα αποφέρουν 32 δισ. λίρες ετησίως σε επιπλέον έσοδα όπως ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

Μεταξύ των αλλαγών ήταν η επ’ αόριστον αναστολή της μείωσης του βασικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος επρόκειτο να μειωθεί τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Λιζ Τρας.

Άλλες φορολογικές αλλαγές που είχε αναγγείλει η Τρας και οι οποίες δεν θα προχωρήσουν περιλαμβάνουν τη μείωση του φόρου στα μερίσματα, τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αγορών χωρίς ΦΠΑ και το πάγωμα των φορολογικών συντελεστών για το αλκοόλ.

“Με την απόφαση να μην μειωθεί ο εταιρικός φόρος και την επαναφορά του ανώτατου συντελεστή του φόρου εισοδήματος, τα μέτρα που ανακοίνωσα σήμερα θα αποφέρουν ετησίως περίπου 32 δισεκατομμύρια λίρες”, δήλωσε ο Χαντ.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια.

Θα ακολουθήσουν και “άλλες δύσκολες αποφάσεις” σχετικά με τις κυβερνητικές δαπάνες, όπως οι φόροι, δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

Η μείωση του συντελεστή της Εθνικής Ασφάλισης και η μείωση του φόρου χαρτοσήμου στις αγορές ακινήτων θα προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί, ανέφερε ο Χαντ.

Πηγή: Capital.gr