• Aποστολή στο Λας Βέγκας Σωκράτης Ιωακείμ
  • Το ετήσιο συνέδριο της Αmazon Web Services που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το Ιnsider

Mε την παρουσία 50.000 συμμετεχόντων δια ζώσης και άλλων 300.000 διαδικτυακά, πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2022 στο Λας Βέγκας το ετήσιο συνέδριο της Αmazon Web Services re:Invent 2022. Tο συνέδριο είχε την ευκαιρία να καλύψει για πρώτη φορά και δημοσιογραφική αποστολή από την Κύπρο, απόρροια της επέκτασης της εταιρείας στην Κύπρο, με συνεργασία με το δημόσιο αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Kαταγράψαμε τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία και τους στόχους της στην κυπριακή αγορά. Eίχαμε επίσης την ευκαιρία να καταγράψουμε την υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας της AWS με την oουκρανική κυβέρνηση και να συνομιλήσουμε με τον Ελλαδίτη Γενικό Διευθυντή της AWS Αutomotive, Μιχάλη Τζαμαλούκα.

Kάλεσμα σε όλες τις επιχειρήσεις να είναι προετοιμασμένες για τα πάντα και να καινοτομούν διαρκώς, απηύθυνε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο CEO της AWS Adam Selipsky. Στη διάρκεια της παρουσίασής του ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της μετάβασης στο υπολογιστικό νέφος της AWS (AWS Cloud) το οποίο όπως εξήγησε επιτρέπει στους πελάτες τους να έχουν εξοικονομήσεις πέραν του 30%.

Ουσιαστικά, η AWS, παρέχει ασφαλή υπολογιστική ισχύ (computing), αποθήκευση δεδομένων (storage), δικτύωση (networking), βάσεις δεδομένων, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπως τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και νοημοσύνης των µμηχανών (machine learning) με τη μορφή on-demand ή pay-as-you-go υπηρεσιών στους πελάτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: AWS: Δεν αποκλείει το άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο

Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες startups διεθνώς όπως η Airbnb και το Netflix, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter, καθώς και δημόσιοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η NASA χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AWS για να καινοτομούν, να γίνονται πιο ευέλικτες και να διατηρούν χαμηλά τα κόστη λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων τους.

ΓΙΑΤΙ CLOUD

Ο Adam Selipsky, αφού ανέφερε πως το cloud είναι προτιμητέα λύση για κάθε επιχείρηση και οργανισμό ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς συμβάλει στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, ανακοίνωσε μία σειρά από νέες υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα αλλά και chips. Επεσήμανε παράλληλα και καταχειροκροτήθηκε για αυτό πως η AWS έχει όλα τα σωστά εργαλεία τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών της.

Στόχος της AWS, όπως εξήγησε είναι σταδιακά να απομακρύνει τις εταιρείες από την λογική του να επενδύουν σε αποθηκευτικό χώρο, χωρίς να ξέρουν ποιες θα είναι οι ανάγκες τους σε λίγο καιρό.

Για παράδειγμα μπορεί τώρα η εταιρεία ή οργανισμός να αναπτύσσεται με μεγάλες ταχύτητες και να χρειάζεται μία επένδυση σε αποθηκευτικό χώρο. Παρόλα αυτά αν σε λίγους μήνες η κατάσταση αντιστραφεί, πιθανώς να έχει κάνει μία επένδυση την οποία πλέον δεν χρειάζεται. Στην ουσία μέσω του AWS, η εταιρεία χρησιμοποιεί μόνο ό, τι χρειάζεται, έχοντας ευελιξία η οποία έχει αντίκτυπο στα έσοδά της.

SERVERS ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ

Η AWS μέσω των επενδύσεων της έχει φροντίσει να διαθέτει servers σε πολλά μέρη στον κόσμο, ώστε αν για κάποιο λόγο καταστραφεί ένας, τα δεδομένα να παραμείνουν ασφαλή. Αυτή είναι μία δυνατότητα που λίγες εταιρείες προσφέρουν σήμερα. Παράλληλα στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι και το έμπειρο, εξειδικευμένο και αριθμητικά μεγάλο προσωπικό που ασχολείται με πιθανές απειλές και ασφάλεια.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο κ. Selipsky στην ομιλία του ανακοίνωσε και τη λειτουργία της πλατφόρμας  Amazon Security Lake, η οποία επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να αξιοποιήσει καλύτερα τα πλεονεκτήματα του cloud, καθώς και το Amazon Data Zone και το Amazon Clean Rooms τα οποία στοχεύουν αφενός στην καλύτερη διαχείριση των δεδομένων κάθε εταιρείας και οργανισμού και αφετέρου στην καλύτερη συνεργασία και ασφάλεια των δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων που συνεργάζονται στην αξιοποίηση δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος στο cloud με τη βοήθεια της Amazon Web Services

Ο CEO της AWS ανακοίνωσε επίσης και τον νέο επεξεργαστή για servers  Graviton 3E o οποίος μαζί με άλλα chips που προσφέρει η εταιρεία, προσφέρει καλύτερες επιδόσεις με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτός ο νέος επεξεργαστής θα αποτελέσει στην ουσία το όχημα της εταιρείας για τη μετάβαση της στο χώρο του high performance computing.

Τέλος, στο επίπεδο των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα προσφέρει η AWS στο άμεσο μέλλον ανακοινώθηκε και το Amazon Supply Chain, το οποίο στην ουσία θα αποτελέσει το σύμμαχο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους σε ό, τι έχει να κάνει με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε σχέση με τα υφιστάμενα εργαλεία που χρησιμοποιεί η AWS ο Adam Selipsky έκανε αναφορά για την πλατφόρμα Sagemaker, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για δημιουργία αλγορυθμικών μοντέλων με τη χρήση μηχανικής εκμάθησης (machine learning), τονίζοντας πως πλέον έχουν πετύχει τον εκδημοκρατισμό του machine learning, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και χωρίς κάποιος να γράψει κάποια γραμμή κώδικα.

Τις νέες τάσεις στην τεχνολογία και πώς μπορούν να χρησιμεύσουν στις επιχειρήσεις ανέδειξε ο Werner Vogels, CTO της Amazon. Συγκεκριμένα παρουσίασε:

-Την υπηρεσία AWS SimSpace Weaver, μια υπηρεσία προσομοίωσης η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοτίβα τροχαίας, στη συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αναγέννηση των δασών. Η προσομοίωση είναι πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία υπολογιστών, η οποία βοηθά τους χρήστες να εκτελούν χωρικές προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας στο cloud, χωρίς να διαχειρίζονται πολύπλοκες υποδομές.

-Το Wallbox, είναι ένας φορτιστής τοίχου για ηλεκτρικά οχήματα το οποίο χρησιμοποιεί το Amazon Kinesis για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων ροής σε πραγματικό χρόνο, για τη συλλογή δεδομένων αλλά και την παρακολούθηση της κατάστασης των δημόσιων και οικιακών φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όπως εξήγησε τα δεδομένα της AWS, αξιοποιούνται ακόμη και στο National Football League (NFL) με στόχο την πρόληψη και αποτροπή τραυματισμών των παικτών. Μάλιστα αναφέρθηκε στο συνέδριο, πως μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε μείωση κατά 25% διάσεισης των αθλητών.

-Το Amazon CodeCatalyst συγκεντρώνει τα εργαλεία που χρειάζονται ομάδες ανάπτυξης λογισμικού για την δημιουργία και παράδοση εφαρμογών στην AWS πιο εύκολα και γρήγορα.Σύμφωνα με τον κ. Vogels, η υπηρεσία μπορεί να αξιοποιηθεί από εταιρείες ανάπτυξης, σχεδιάζοντας το έργο τους σε μερικά λεπτά.

O ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ AWS AUTOMOTIVE

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στο Λας Βέγκας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Ελλαδίτη Μιχάλη Τζαμαλούκα  γενικό διευθυντή της  AWS Automotive. Ο κ. Τζαμαλούκας μας μίλησε για το πιο πρόσφατο εργαλείο στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων που προσφέρουν το AWS IoT FleetWise το οποίο επιτρέπει στους πελάτες τους  που είναι κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η ΒΜW, να διαγνώσουν εξ αποστάσεως προβλήματα στα οχήματά τους , να βελτιώσουν την ασφάλεια τους, καθώς και να διαχειριστούν σχετικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαμαλούκα, το AWS IoT FleetWise είναι η πρώτη στοχευμένη υπηρεσία της εταιρείας για την αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να κάνει τη συλλογή δεδομένων ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Πρώτον, τυποποιεί την πρόσβαση σε δεδομένα ολόκληρου του στόλου μέσω του παγκόσμιου καταλόγου σημάτων της χωρίς την ανάγκη ανάπτυξης προσαρμοσμένων συστημάτων συλλογής δεδομένων.

«Καταργεί πολλές από τις παραλλαγές μοντέλων οχημάτων που υπάρχουν σήμερα, όπου διαφορετικά μοντέλα οχημάτων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές δυνατότητες, διαφορετικά σήματα, κάτι το οποίο καθιστούσε δύσκολη τη συλλογή δεδομένων σε όλα τα μοντέλα οχημάτων», είπε ο Τζαμαλούκας.

Η υπηρεσία επιτρέπει επίσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν το κόστος και να επιτρέψουν πιο αποτελεσματική μεταφορά δεδομένων με έξυπνο φιλτράρισμα που στέλνει τα ακριβή δεδομένα που είναι απαραίτητα στο cloud.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εστιάζουν εύκολα στα δεδομένα που τους ενδιαφέρουν. Και με το έξυπνο φιλτράρισμα δεδομένων, επιτύχαμε αυτή την αποτελεσματική μεταφόρτωση στο σύννεφο των πολύτιμων πληροφοριών. Έτσι, θα τους επιτρέψει να εξάγουν δεδομένα μεγάλου όγκου πιο οικονομικά αποδοτικά», συμπλήρωσε ο κ. Τζαμαλούκας.

Επιπλέον, το AWS IoT FleetWise Surface παρέχει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στα δεδομένα υγείας του οχήματος, που θα επέτρεπε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντοπίζουν και να μετριάζουν τα προβλήματα πιο γρήγορα, να βοηθούν στην αποτροπή πιθανών ανακλήσεων και να βοηθούν εξ’ αποστάσεως τους πελάτες. «Μέχρι πρόσφατα χρειάζονταν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να εντοπίσουν και να μετριάσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες οποιαδήποτε ανωμαλία σε ένα όχημα. Η πρόσβαση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο της υπηρεσίας στα δεδομένα του οχήματος τους επιτρέπει να βρουν το πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη», εξήγησε.

AWS ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο για άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon Web Services που μίλησαν στο Insider από το Λας Βέγκας, στο περιθώριο του AWS reinvent 2022. Συγκεκριμένα, τόσο ο Przemek Szuder Managing Director Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της AWS, όσο και Κάμερον Μπρουκς, Director of Europe Public Sector στην AWS χαρακτήρισαν την Κύπρο ως μία πολύ σημαντική και υποσχόμενη αγορά η οποία για την ώρα εξυπηρετείται όπως και η Μάλτα από το γραφείο της εταιρείας στην Ελλάδα. O Przemek Szuder ανέφερε ότι ήδη κατάφεραν να κτίσουν ένα σημαντικό πελατολόγιο κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό φέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία που έχουν με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την εταιρεία Trading Point, που στην ουσία είναι πλατφόρμα συναλλαγών.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ;

Η Κύπρος όπως ανέφερε έχει αρκετές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη χώρα ως βάση τους, έχοντας διευρυμένο πελατολόγιο στο εξωτερικό κάτι το οποίο την κάνει μία πολύ σημαντική και ελκυστική αγορά για τους ίδιους.

Χαρακτήρισε παράλληλα αδήριτη ανάγκη οι κυπριακές εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους να επενδύσουν στο cloud, καθώς αυτό θα τις βοηθήσει να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τα λειτουργικά τους έξοδα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ

Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε για να πετύχουμε τη ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, προσθέτοντας πως υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, απόρροια του χάσματος γενεών, καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εμφανίζονται κάπως επιφυλακτικοί στο να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές. Παραδέχθηκε ωστόσο πως το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετώπισαν μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες, τονίζοντας πως θα πρέπει οι νεότερες γενιές να στείλουν το μήνυμα πως το cloud είναι το μέλλον. Ανέφερε ακόμη πως η AWS θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για να επιτρέψει και να διευκολύνει την υιοθέτηση του cloud σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups στην Κύπρο, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που παρέχει η AWS, όπως το «AWSome Days».

ΕΞΗΡΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ

Από την πλευρά του ο Κάμερον Μπρουκς εξήρε σε δηλώσεις του τη στρατηγική και την ετοιμότητα της κυβέρνησης για τη ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, αναφέροντας πως είναι ευτύχημα για την Κύπρο να έχει τον Κυριάκο Κόκκινο στο πηδάλιο του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας. Σε σχέση το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με την κυπριακή κυβέρνηση στις 17 Μαϊου του 2022 ανέφερε πως θα συνεργαστούν  τόσο με τον δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, για την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει όπως εξήγησε μέσω πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες cloud, την εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες για τις μελλοντικές γενιές, την ενθάρρυνση επιχειρήσεων με δυνατότητα cloud στη χώρα και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το πως θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της άγνοιας που έχουν αρκετοί Κύπριοι για τα οφέλη που προσφέρει το cloud σημείωσε ότι η AWS δημιουργεί μια κουλτούρα διά βίου μάθησης για το εργατικό δυναμικό αφού συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους για την ανάπτυξη cloud και τεχνικές δεξιότητες. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο του AWS re:Invent 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Amazon Web Services, ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού Mykahilo Federov, και ο διευθυντής ψηφιακού μετασχηματισμού της AWS Liam Maxwell. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την υπογραφή του μνημονίου, η Amazon Web Services βοήθησε τα υπουργεία και τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας να μεταφέρουν περισσότερα από 10 petabyte (10 εκατομμύρια GB) δεδομένων σε ασφαλείς διακομιστές στο «σύννεφο».

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή την ημέρα της ρωσικής εισβολής, μέλη της ομάδας AWS συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης και συζήτησαν την αφαίρεση δεδομένων σε ειδικές «βαλίτσες» AWS Snowball. Αυτές οι βαλίτσες ήταν στο Κίεβο την τρίτη ημέρα του πολέμου – έκτοτε, η AWS έχει παράσχει 27 εκατομμύρια GB μεταφοράς πληροφοριών στο «σύννεφο» 10 ουκρανικών υπουργείων, καθώς και δεκάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, στο «σύννεφο» μεταφέρθηκαν στοιχεία κτηματολογίου, τραπεζικές πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της PrivatBank), στοιχεία από 18 πανεπιστήμια, το μεγαλύτερο σχολείο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κ-12 και δεκάδες άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα σε σχέση με την PrivatBank η οποία έχει μερίδια αγοράς πέραν του 40% στην Ουκρανία, τονίστηκε ότι κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα επανακτήσουν 80.000 τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Mykahilo Fedorov, απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως μέχρι σήμερα, 38 κυβερνητικές αρχές και 24 πανεπιστήμια έχουν μεταφέρει τα δεδομένα τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους Ουκρανούς στο σύστημα AWS.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως στον πόλεμο των κυβερνοεπιθέσεων που δέχονται θα βγουν νικητές έχοντας ως σύμμαχο της AWS η οποία στην ουσία διέσωσε την οικονομία της χώρας. Τέλος, η AWS εξέφρασε περηφάνια για τη βοήθεια που παρείχε στον Ουκρανικό λαό και τόνισε τη δέσμευση της να συμβάλει μέσω του cloud στην αντιμετώπιση και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως τις συχνές διακοπές ρεύματος απόρροια της ρωσικής εισβολής.

OIKONOMIKA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το 2020, η AWS ανέφερε λειτουργικά κέρδη 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις 45,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 47% και 30% αντίστοιχα από το προηγούμενο έτος. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία και τις παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ανάπτυξη της AWS ήταν ακόμη πιο ισχυρή: 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά κέρδη από 44,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, σχεδόν ίσα με τα αποτελέσματά της για ολόκληρο το έτος το 2020. Σύμφωνα με το Synergy Research Group, περισσότερο από το 60% των δαπανών των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρικές υπηρεσίες cloud το τρίτο τρίμηνο διοχετεύθηκε σε τρεις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας: την Google της Alphabet Inc με 10%, τη Microsoft Corp με 20% και την AWS με 33%.

Από το περιοδικό Insider Δεκεμβρίου