Έγγραφα και φωτογραφίες, από το Κρατικό Αρχείο και το ΓΤΠ, αντίστοιχα, που αφορούν τους Εβραίους που πέρασαν από την Κύπρο για να μεταβούν στο Ισραήλ μεταξύ των ετών 1945-1949, προσέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε την Πέμπτη το απόγευμα το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου παρέστη σε ειδική τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, κατά την τελετή μνήμης και τιμής των 6 εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε τη φλόγα της μνήμης και κατέθεσε στεφάνι.  

Ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου και ακολούθως προσέφερε στο Yad Vashem αρχειακό υλικό που αποτελείται από έγγραφα και φωτογραφίες, που προέρχονται από το Κρατικό Αρχείο και το ΓΤΠ, αντίστοιχα, και  αφορούν τους Εβραίους που πέρασαν από την Κύπρο για να μεταβούν στο Ισραήλ, μεταξύ των ετών 1945-1949.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι εδώ για να τιμήσω και να μνημονευσω τις ψυχές που χάθηκαν. Η μνήμη τους ζει για πάντα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται έναν μοναδικό ιστορικό δεσμό : 53 χιλιάδες Εβραίοι πέρασαν από την περιοχή Καράολος βόρεια της Αμμοχώστου, της Δεκέλειας και της Ξυλοτύμπου.  

Ο Πρόδρομος Παπαβασιλείου ιδιαίτερα, αναγνωρίστηκε από το κράτος του Ισραήλ και παρασημοφορήθηκε για τη βοήθεια που παρείχε στους Εβραίους, είπε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο αρχειακό υλικό που προσέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για έγγραφα και φωτογραφίες που εξιστορούν τα όσα πέρασαν οι χιλιάδες Εβραίοι που βρέθηκαν στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Yad Vashem έχει ήδη στενή συνεργασία με το ΓΤΠ, και σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ του Κρατικού Αρχείου Κύπρου και του Yad Vashem.

Παράλληλα ανέφερε ότι συγκλονίστηκε όταν είδε κάποιες φωτογραφίες Εβραίων παιδιών, γυναικών και ανδρών που, παρά τα δεινά τους, χαμογελούσαν και ατένιζαν το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου όπου έγραψε τα ακόλουθα: «Για άλλη μια φορά είμαι συντετριμμένος από τα εκατομμύρια πρόσωπα, θύματα του χειρότερου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Ενώνω τη φωνή μου μαζί με όλες τις φωνές σε όλο τον κόσμο. Έχουμε το χρέος να θυμόμαστε. Χρέος να αγωνιζόμαστε ενάντια στον αντισημιτισμό και κάθε μορφής μίσους και διακρίσεων. Θυμόμαστε! Ποτέ ξανά!».