Επιχείρηση εξισορρόπησης των εντυπώσεων γύρω από το ΔΗΚΟ επιχειρεί ο πρόεδρος του κόμματος. Κατηγορηματικά απορρίπτει την άποψη ότι το κόμμα του βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Κυβέρνησης και δηλώνει πως είναι προτιμότερο να πληρώνει το κόμμα το κόστος και να είναι ωφέλιμο για τον τόπο, παρά να πληρώνει η χώρα το κόστος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Φ» της Κυριακής, τοποθετείται για τις σχέσεις με την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Χρύση Παντελίδη και απαντά σε όσα συζητούνται περί υπόγειας συνεργασίας ή συνεννόησης του Προεδρικού με το ΕΛΑΜ και τις δηκοικές αντιδράσεις.
Επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο. Δηλώνει πως ανταλλάσσει καθημερινά μηνύματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για τις καλές όσο και για τις δύσκολες στιγμές της διακυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την Κυβέρνηση και δίνει τη μάχη για την επικράτηση της σοβαρότητας και του ορθολογισμού, απέναντι στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Την ίδια ώρα επισημαίνει πως συμφωνεί με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του κόμματος, ο οποίος -όπως σημειώνει- προσέδωσε θετικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας τους. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τονίζει πως δεν συμμερίζεται την άποψη ότι υπάρχει συνεργασία του Προεδρικού με το ΕΛΑΜ, κάτι που -όπως υποδεικνύει- φαίνεται μέσα από τις πολιτικές του ΕΛΑΜ: στο πεδίο της οικονομίας ταυτίζεται με το ΑΚΕΛ, στο μεταναστευτικό δεν στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ στο Κυπριακό, όπως λέει, «ζουν σε μία φαντασίωση».
Ταυτόχρονα στέλνει σαφές μήνυμα προς τον Λόφο του Προεδρικού, ότι αναμένει τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και από τα μέλη της Κυβέρνησής του να διαψεύσουν εμπράκτως την –όπως την χαρακτηρίζει– «παραπλανητική» εικόνα συνεργασίας με το ΕΛΑΜ. Αναφέρεται, επίσης, στο προσωπικό του πολιτικό μέλλον, αν σκέφτηκε κάποια στιγμή να υποβάλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, αλλά και στη φημολογία περί ενδεχόμενης συνεργασίας του κόμματος με τον ΔΗΣΥ.
– Η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι το ΔΗΚΟ είναι με το ένα πόδι εκτός Κυβέρνησης λόγω κόστους και ενόψει βουλευτικών εκλογών. Τι ισχύει τελικά;
– Ουδέν αναληθέστερο. Δεν συμμερίζομαι την εντύπωση την οποία περιγράφετε. Κόστος υπάρχει και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Κάτι τέτοιο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, κάτι τέτοιο καταγράφηκε και στις Ευρωεκλογές πριν ένα χρόνο. Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση και δίνει την πολιτική μάχη επικράτησης της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και του ορθολογισμού, κόντρα στη δημαγωγία, τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και την επικίνδυνη δημιουργία εντυπώσεων. Και αυτό έχει κόστος. Προτιμούμε όμως να είμαστε ωφέλιμοι και να πληρώνουμε κόστος παρά να πληρώνει κόστος η χώρα.
– Ανταλλάξατε μηνύματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του ο βουλευτής του κόμματος σας Χρύσης Παντελίδη και ευσταθεί το ότι είπατε στον Πρόεδρο ότι η Κυβέρνηση εκπέμπει εικόνα διάλυσης;
– Επικοινωνώ κάθε μέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για τις καλές στιγμές της διακυβέρνησης, όσο και για τις κακές. Το περιεχόμενο της μεταξύ μας επικοινωνίας δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Η όποια επιβεβαίωση ή η όποια διάψευση φημών θα συνιστούσε έμμεση δημοσίευση και δεν πρόκειται να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο.
– Προφανώς και δεν εξέφραζε αυστηρά προσωπικές θέσεις ο βουλευτής σας. Η δική σας θέση ποια είναι;
– Τα όσα ανέφερε ο Χρύσης Παντελίδης με βρίσκουν σύμφωνο. Έβαλε θετικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο, αλλά αναφέρθηκε παράλληλα και στην ανάγκη μεγάλης βελτίωσης στο επίπεδο της λειτουργίας και του συντονισμού της διακυβέρνησης, κυρίως σε θέματα που δεν περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω πως η αγνή πρόθεση του Χρύση Παντελίδη είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς είναι γνωστή η προεκλογική και μετεκλογική στάση και δράση του, εντός και εκτός Βουλής.
– Αποτιμώντας την παρουσία σας στη Κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια, τι κέρδισε και τι έχασε το ΔΗΚΟ; Επειδή για κάποιους η παρουσία στην Κυβέρνηση έχει κόστος για το ΔΗΚΟ. Για κάποιους άλλους, η απόδοση των προβλημάτων του κόμματος στην Κυβέρνηση είναι η εύκολη λύση για αποποίηση εσωκομματικών προβλημάτων…
– Το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει την εφαρμογή σημαντικών προτάσεών του, οι οποίες περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι προτάσεις δημιουργούν πολιτικό κέρδος για την Κύπρο. Η νέα στρατηγική στο κυπριακό που φέρνει αποτελέσματα, η σωστή οικονομική πολιτική που φέρνει ανάπτυξη, η ενεργειακή πολιτική που έχει μειώσει το κόστος του ρεύματος, η μεταναστευτική πολιτική που έχει αδειάσει το Πουρνάρα, όλα περιέχουν ή απηχούν θέσεις και προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Από κει και πέρα, ισχύει και το πολιτικό κόστος, όπως είπαμε πριν, το οποίο καταγράφεται δημοσκοπικά και το οποίο προκύπτει για όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση. Και συνδέεται, αναπόφευκτα και με τις αρνητικές δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης. Είναι γεγονός πως καλλιεργείται καθημερινά ένα κλίμα μιζέριας και απαξίωσης από μία μερίδα ΜΜΕ σε μία μόνιμη προσπάθεια μηδενισμού του κυβερνητικού έργου και αποδόμησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτή η συντονισμένη ισοπέδωση δυστυχώς ενθαρρύνει τις αντισυστημικές και καταστροφικές δυνάμεις του τόπου μας οι οποίες επιδιώκουν να καταστρέψουν και να διαγράψουν όλα όσα έχει πετύχει ο κυπριακός λαός τα προηγούμενα χρόνια μέσα από θυσίες. Το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές, επομένως, δεν είναι το «συμπολιτευόμενοι εναντίον αντιπολιτευόμενων» ή «συστημικοί εναντίον αντισυστημικών». Το δίλημμα είναι: «σοβαροί ή ακραίοι»;
– Συμμερίζεστε την άποψη ορισμένων για συνεννόηση ή υπόγεια συνεργασία ή ακόμη και στήριξη Κυβέρνησης προς το ΕΛΑΜ προς το οποίο φαίνεται να αιμορραγεί το ΔΗΚΟ;
– Όχι, γιατί βλέπουμε πως συμπεριφέρεται το ΕΛΑΜ. Στα δύσκολα ζητήματα κάθε άλλο παρά στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα, αντιπολιτεύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, στην οικονομία δεν στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ταυτίζεται με το ΑΚΕΛ. Στο μεταναστευτικό δεν στηρίζει την κυβέρνηση και δεν έχει συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στη θεαματική μείωση των μεταναστευτικών ροών, αντίθετα κατηγορεί την κυβέρνηση προβάλλοντας τη γνωστή ρατσιστική ρητορική προς κάθε τι ξένο. Στο κυπριακό δεν στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά ζουν σε μια φαντασίωση, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αναμένουμε λοιπόν από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να διαψεύσουν εμπράκτως αυτή την παραπλανητική εικόνα και να μην την ανέχονται.
– Σε αυτή τη φάση η τάση του Κέντρου είναι συνεργασία με ΔΗΣΥ;
– Η τάση του Κέντρου είναι η σταθερότητα, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Αυτό ήταν, είναι και παραμένει η προτεραιότητά μας. Βάλαμε πλάτη και με πολίτικο κόστος πριν μια δεκαετία για να κρατήσουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή τροχιά και να πετύχουμε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας μετά τη χρεοκοπία, βάζουμε πλάτη σήμερα με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο απέναντι στη δημαγωγία και το λαϊκισμό, βάζουμε πλάτη στη θωράκιση της Κύπρου σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τον Λίβανο και βάζουμε πλάτη για μια διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό. Επομένως, ο κυρίαρχος στόχος μας αυτή την ώρα είναι να ενισχύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Κέντρο. Για μελλοντικές συνεργασίες θα μιλήσουμε την ώρα που πρέπει.
– Μπορεί να δουλέψει η πρόταση για συνεργασία των ενδιάμεσων για τις βουλευτικές με ορίζοντα και τις προεδρικές;
– Η ενίσχυση του κεντρώου χώρου είναι επιβεβλημένη. Περισσότερο από ποτέ, το Κέντρο μπορεί να θωρακίσει τη σταθερότητα απέναντι στις αναταράξεις που προκαλούν τα άκρα. Επομένως, η οποιασδήποτε μορφής συνεργασία στο χώρο του Κέντρου έχει και δυνατότητα, αλλά έχει και καλό λόγο να δουλέψει. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα, όντας το μεγαλύτερο και κατ’ εξοχή κεντρώο κόμμα της Κύπρου.
– Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει ανοίξει μία συζήτηση στο ΔΗΚΟ. Είτε για τις σχέσεις σας με την Κυβέρνηση, είτε για μελλοντικές συνεργασίες. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα;
– Όχι. Αντίθετα, είναι εξωστρέφεια που δείχνει η συζήτηση αυτή, ακριβώς γιατί αφορά εξωτερικούς δρώντες, είτε αυτή είναι η κυβέρνηση, είτε αυτές είναι οι προοπτικές συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και ούτε θα επιτρέψω να εμφανιστεί στο μέλλον οποιοδήποτε κλίμα εσωστρέφειας. Το Κόμμα δίνει σε δώδεκα μήνες μια κρίσιμη μάχη, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της Κύπρου στα επόμενα χρόνια και οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι, προσηλωμένοι, σοβαροί και τεκμηριωμένοι.
– Όντως κάποια στιγμή σκεφτήκατε την παραίτηση σας; Αν ναι, για ποιους λόγους και γιατί τελικά κάνατε πίσω; Αν όχι, έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι κλείνει ο κύκλος σας στην προεδρία του κόμματος;
– Στο πίσω και σε όλα τα μέρη του μυαλού μου έχω την κρίσιμη πολιτική μάχη του κόμματος στις Βουλευτικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Αυτό επιβάλλει το καθήκον μου ως πρόεδρος και η αγάπη μου για το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κόσμο του, αυτό ορίζει το Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του περασμένου Φθινοπώρου, αυτό όρισε η Κεντρική Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι, στην κρίση της οποίας έθεσα πρώτα τον εαυτό μου. Δεν με απασχολεί οτιδήποτε άλλο…
– Τελικά ποιος έχει αναδείξει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως αντίπαλο του ΔΗΚΟ στην πολιτική σκηνή; Η απόφαση για παύση του ή το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ ασκούσε πολιτική στην βάση εκθέσεων του όταν ήταν Γενικός Ελεγκτής; Να μην ξεχνούμε ότι καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό του κράτους και ρίξατε το κράτος σε αδράνεια για τα μάτια του Οδυσσέα …
– Το κράτος σε αδράνεια, τότε, το έριξε η εμμονή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη στην αδιαφάνεια και τα εμπόδια που έβαζε στον έγκαιρο έλεγχο. Στηρίζαμε και στηρίζουμε το θεσμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την ίδια ώρα στηρίζαμε και στηρίζουμε τις πολιτικές θέσεις και αρχές του Κόμματός μας. Άλλωστε, η προσήλωση μας στις αρχές της διαφάνειας, του ελέγχου, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης είναι συνειδητή επιλογή και όχι ευκαιριακή κίνηση αποκόμισης εκλογικού οφέλους. Και επιμένουμε και στην ανάγκη για σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι σε παρορμητικές κινήσεις ή κινήσεις εντυπωσιασμού. Από κει και πέρα, η διαφωνία μου με την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι γνωστή και καταγεγραμμένη όμως αυτό ανήκει στο παρελθόν. Είναι ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης που επέλεξε να γίνει κομματάρχης ενός αντιπολιτευτικού κόμματος. Και είναι δικαίωμα του, όπως ασφαλώς, είναι δικαίωμα και του Δημοκρατικού Κόμματος να συνεχίσει να πολιτεύεται με τον τρόπο που κρίνει. Επομένως όταν ακούμε ακραίες θέσεις που έχουν ως στόχο την ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας και τον ενταφιασμό κάθε οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, τέτοιες ακραίες πολιτικές δυνάμεις είναι εκ των πραγμάτων πολιτικοί αντίπαλοι του Δημοκρατικού Κόμματος»
– Πού μπαίνει ο πήχης για το ΔΗΚΟ για τις βουλευτικές εκλογές; Ποιο είναι το ποσοστό εκείνο που θα ήταν ικανοποιητικό για εσάς; Μην μου πείτε ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, πρέπει να υπάρχει μία στόχευση.
– Ικανοποιητικό θα είναι το ποσοστό, που θα δώσει στο Δημοκρατικό Κόμμα τη δυνατότητα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον κεντρώο χώρο και να είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και ο εκφραστής της υπευθυνότητας, απέναντι στη δημαγωγία και τις ανεύθυνες και επικίνδυνες πολιτικές. Το αριθμητικό ισοδύναμο αυτού που περιγράφω δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα, καθώς έχουμε μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση με ιστορικά μεγάλο αριθμό συνδυασμών και υποψηφίων.
-Πότε θα είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιο;
– Τέλη του 2025, αρχές του 2026. Όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη εκλογική διαδικασία, θεωρούμε ότι οι έξι μήνες είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος. Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία, όχι να την κουράσουμε…
-Η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καταγράφει και χρηματοδότηση του ΔΗΚΟ από περιπτώσεις πολιτογραφήσεων και γίνεται αναφορά για μια περίπτωση ατόμου που έκανε εισφορά και είχε καταδικαστεί. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
-Σε ότι αφορά την εισφορά ατόμου που έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, πρόκειται περί παρεξήγησης. Δυστυχώς εκ παραδρομής δώσαμε λανθασμένα στοιχεία ταυτότητας στην ελεγκτική υπηρεσία. Το πρόσωπο που είχε κάνει σε εμάς εισφορά δεν είναι το πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα. Έχουμε δώσει τα σωστά στοιχεία στην ελεγκτική υπηρεσία και για εμάς το θέμα θεωρείται λήξαν. Σε ότι αφορά την «κατηγορία» ότι έχουμε λάβει χρηματοδότηση από πρόσωπα που «εμπλέκονται» με πολιτογραφήσεις, θέλω να επισημάνω πως σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται όλοι οι δικηγόροι, όλοι οι λογιστές, όλοι οι εργολάβοι, όλοι οι κτηματομεσίτες και όλες οι εταιρείες ανάπτυξης γης της χώρας μας. Η μισή Κύπρος έχει προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα που έχουν πολιτογραφηθεί. Αυτό λέει πολύ περισσότερα για τον τρόπο που λειτούργησε εκείνη την περίοδο η κυπριακή οικονομία παρά οτιδήποτε άλλο. Ελπίζω να γίνεται κατανοητό ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα ως κόμμα, να ελέγξουμε κατά πόσο ένας δικηγόρος που έχει κάνει εισφορά σε εμάς, έχει παράλληλα και πελάτη πρόσωπο που πολιτογραφήθηκε. Πέρα από πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο θα ήταν και παράνομο (λόγω απορρήτου). Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιους ελέγχους. Από εκεί και πέρα, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε εισήγηση της ελεγκτικής υπηρεσίας για να βελτιώσουμε τις δικές μας εσωκομματικές διαδικασίες ελέγχου. Πιστεύουμε στη διαφάνεια και επιδιώκουμε την πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία.