Αυξημένες οι αφίξεις φέτος, αλλά αυξημένες θα είναι και οι αναχωρήσεις Κυπρίων

Στα παράλια και στα ορεινά αναμένεται να εκδράμουν, κυρίως, το τριήμερο του Κατακλυσμού οι ντόπιοι, καθώς τα ταξίδια προς το εξωτερικό, αν και θα γίνουν αρκετά, δεν αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή.

Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους αλλά και από τις δημόσιες αναφορές των συνδέσμων ξενοδόχων για αυξημένες πληρότητες το επόμενο διήμερο στα τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, το τριήμερο λόγω της χρονικής περιόδου προσφέρεται περισσότερο για εσωτερικό τουρισμό παρά για ταξίδια στο εξωτερικό. Σίγουρα, όμως, όπως ανέφερε, κάποιοι δράττονται της ευκαιρίας και πάνε και στο εξωτερικό. Εντούτοις, όπως παρατήρησε, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος γιορτάζεται λίγο μετά το Πάσχα, όπου αρκετοί συμπατριώτες μας ήδη ταξίδεψαν στο εξωτερικό και λίγο πριν το καλοκαίρι, που αναμένεται ακόμα περισσότερος κόσμος να ταξιδέψει εκτός. Γενικότερα, πάντως, όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό και τα ταξίδια στο εξωτερικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA εκτίμησε πως η φετινή χρονιά δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τις επιδόσεις του 2019. Όπως ανέφερε, αυτό οφείλεται και στις περισσότερες επιλογές σε σχέση με το 2019 που έχει και ο Κύπριος ταξιδιώτης, αφού η  ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας δεν βοηθά μόνο τον εισερχόμενο τουρισμό αλλά και τον εξερχόμενο.

Το 2023, συμπλήρωσε, θα είναι μια καλή μέχρι πολύ καλή χρονιά, τόσο για τον εξερχόμενο τουρισμό, όσο και για τον εισερχόμενο και σίγουρα καλύτερη από την περσινή. Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό και τις αφίξεις τουριστών, ο κ. Παπαχαραλάμπους εκτίμησε πως το κενό που άφησε η αγορά της Ρωσίας θα σμικρυνθεί περαιτέρω φέτος αλλά άφησε να νοηθεί πως θα είναι δύσκολο να καλυφθεί πλήρως. Όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, ανέφερε πως μέχρι στιγμής παρατηρείται μικρή κάμψη στη συνολική δαπάνη των τουριστών, αλλά όχι κατ’ ανάγκη στην ημερήσια δαπάνη, ως αποτέλεσμα της μείωσης που παρατηρείται στον μέσο όρο διαμονής των επισκεπτών.

Σχετικά με τα έσοδα από τον τουρισμό, χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως τον Μάρτιο ανήλθαν σε €97,8 εκ., σε σύγκριση με €69,1 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 41,5%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €200 εκ., σε σύγκριση με €136,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 46,1%. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις τουριστών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία μέχρι και τον Απρίλιο υπολογίζονται για τους πρώτους τέσσερις μήνες σε 736.629 σε σύγκριση με 534.040 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 37,9%. Αύξηση, για την ώρα, καταγράφουν και σε σχέση με το 2019, καθώς το πρώτο τετράμηνο της συγκεκριμένης χρονιάς υπολογίζονταν σε 686.783. Σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφουν για το πρώτο τετράμηνο και τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τα οποία τον Απρίλιο ανήλθαν σε 135.659 σε σύγκριση με 81.062 τον ίδιο μήνα πέρσι.