Εκκρεμεί η έγκριση νομοσχεδίου για τη φοροαπαλλαγή αλλοδαπών υπαλλήλων εταιρειών στην Κύπρο

Πιθανόν από βδομάδας θα εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις που παρέχει το κράτος σε υψηλόμισθα στελέχη εταιρειών του εξωτερικού, με στόχο την προσέλκυσή τους στην Κύπρο.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας του Εισοδήματος, έτσι ώστε πρόσωπο που διέμενε στο εξωτερικό πριν από την πρώτη εργοδότησή του στη Δημοκρατία να φοροαπαλλάσεται μέχρι την εξάντληση της περιόδου των 17 χρόνων και να μην τερματίζεται η φοροαπαλλαγή σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αλλάζει εργοδότη.

Επίσης, ο εργαζόμενος για να λάβει τη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να ήταν μη κάτοικος της Δημοκρατίας για τουλάχιστον 15 χρόνια πριν από την πρώτη εργοδότησή του, αντί δέκα χρόνια που προβλέπει το σημερινό νομικό πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολογική μεταρρύθμιση βάσει και της εμπειρίας της Ελλάδας

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Ήδη αναθεωρήθηκε αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που είχαν εκφραστεί κατά τη συζήτησή του, γεγονός που καθυστέρησε την έγκρισή του.

Επηρεάζει τις φορολογικές δηλώσεις

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνδέεται και με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2022. Όσο καθυστερεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου, θα καθυστερεί και η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Άλλωστε, για αυτό τον λόγο το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει σχετικό διάταγμα, με το οποίο η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της καταβολής του φόρου παρατείνεται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Το σχετικό διάταγμα δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 2/6 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν εγκριθεί το επίμαχο νομοσχέδιο θα ακολουθήσουν και οι απαιτούμενες αλλαγές στο συστήματα του TAXISnet. Εκτιμάται πως οι αλλαγές στο σύστημα θα διαρκέσουν γύρω στις 2 εβδομάδες.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις της πολιτείας δεν είναι ορθό να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες, για αυτό αποφασίστηκε η επέκταση της καταληκτικής ημερομηνίας από τις 31 Ιουλίου 2023 στις 2 Οκτωβρίου 2023. «Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης του υπό αναφορά νομοσχεδίου, ώστε να έχουμε το τελικό κείμενο, θα προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση των προνοιών της νομοθεσίας στη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου 2022 και την ανάρτησή της στο σύστημα TAXISnet» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως στις προηγούμενες χρονιές η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχιζε τον Απρίλιο και ολοκληρώνονταν τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, τόσο για το φορολογικό έτος 2022 όσο και το 2023 οι μισθωτοί και οι αυτοεργοδοτούμενοι οι οποίοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι €19.500 δεν θα έχουν την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι βάσει του νόμου είναι υποχρεωτικό για όλους των φορολογούμενους να υποβάλλουν τις δηλώσεις εισοδήματος τους, δόθηκαν εξαιρέσεις λόγω της αλλαγής του συστήματος του Τμήματος Φορολογίας. Ως γνωστό, από το 2024 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται μέσω του νέου συστήματος Tax For All

Κατά 21% ανέβηκαν τα φορολογικά έσοδα

Στο μεταξύ, αυξημένα σχεδόν κατά 21% ήταν τα φορολογικά έσοδα του κράτος για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν έσοδα από την επιβολή φόρων ύψους €1.55 δισ., σε σχέση με €1.28 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων φαίνεται πως κατά 195.8% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από διάφορους άμεσους φόρους, ενώ κατά 78% μειώθηκαν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά υπαλλήλων και αυτοεργοδοτούμενων. Αναλυτικά, τα έσοδα από την επιβολή διάφορων άμεσων φόρων το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα €6.1 εκατ., σε σχέση με €2 εκατ. πέρσι, δηλαδή φέτος εισπράχθηκαν €4 εκατ. περισσότερα.

Επιπρόσθετα, κατά 54% αυξήθηκαν και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων. Μέχρι τον Μάρτιο εισπράχθηκε ποσό €284.6 εκατ., το οποίο ήταν κατά €99.7 εκατ. σε σύγκριση την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο ανέβηκαν κατά 23.7% οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα οι οποίες ανήλθαν στα €250.8 εκατ. Ώθηση στην άνοδο των κρατικών εσόδων έδωσε και ο ΦΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 14.8%, με το κράτος να εισπράττει ποσό €597.7 εκατ., ενώ ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα τελωνεία αυξήθηκε κατά 19.2%, ανεβάζοντας τις εισπράξεις στα €180.2 εκατ. Τα έσοδα από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ανέβηκαν στα €47.8 εκατ. (αύξηση 36.7%), από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα ανήλθαν στα €150.7 εκατ., από το φόρο καζίνου οι εισπράξεις έφτασαν τα €2.7 εκατ. (άνοδος 5.8%) και από τον ειδικό φόρο πιστωτικών ιδρυμάτων τα έσοδα ήταν €18.8 εκατ. (8.9% αύξηση).

Την ίδια ώρα, μειώθηκαν κατά 24% τα έσοδα από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας (εισπράξεις €1.7 εκατ.), κατά 5.4% τα τέλη χαρτοσήμου (έσοδα €9.7 εκατ.) και κατά 78% η έκτακτη εισφορά υπαλλήλων (εισπράξεις €1.1 εκατ.).

Τρέχουν για εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων

Update επιδιώκει να είναι το Τμήμα Φορολογίας με την εκκαθάριση 1.9 εκατ. φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος ατόμων και εταιρειών. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό η εκκαθάριση δηλώσεων εισοδήματος ετόμων μέχρι και το φορολογικό έτος 2018, καθώς και η εκκαθάριση δηλώσεων εισοδήματος εταιρειών μέχρι και το φορολογικό έτος 2020.

Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας, τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις εισοδήματος ατόμου για τα φορολογικά έτη 2019-2021. «Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που εισήχθησαν οι εισφορές ΓΕΣΥ, πράγμα που κάνει την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων πιο περίπλοκη και χρονοβόρα και ταυτόχρονα με την έκδοση φορολογιών εισοδήματος, θα εκδίδονται και φορολογίες εισφορών ΓΕΣΥ, καθώς και η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα σε περίπτωση εισοδημάτων από πηγές που φορολογούνται ΕΕΑ» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκίδης, το Τμήμα προχώρησε σε τόσο μεγάλο αριθμό εκκαθαρίσεων μέσω αυτόματων διασταυρωμένων ελέγχων ηλεκτρονικά, καθώς και με υπερωριακή απασχόληση των λειτουργών του τμήματος κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. «Ποσοστό των δηλώσεων επιλέγονται βάσει δειγματοληψίας στη βάση ανάλυσης κινδύνων για περισσότερους ελέγχους και για αυτό μένουν κάποιες φορολογίες σε εκκρεμότητα μέχρι την εξέτασή τους» τόνισε.

Μέχρι σήμερα το αρμόδιο τμήμα προχώρησε στην εκκαθάριση περίπου 1.9 εκατ. φορολογιών φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς για την άμυνα και έκτακτης εισφοράς υπαλλήλων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις εισοδήματος ατόμων και εταιρειών. Τέλος, συνολικά επιστράφηκε ποσό φόρου περίπου €90 εκατ., ενώ οι φόροι που εισπράχθηκαν ή που αναμένεται να εισπραχθούν είναι πέραν των €300 εκατ.