Στη σημασία να αναλάβει η ΕΕ έναν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό συμφώνησαν οι ηγέτες της Κύπρου και της Αυστρίας σε συνάντηση που είχαν στη Βιέννη.

Οπως αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αυστριακό Καγκελάριο Κάρλ Νέχαμερ, οι δύο ηγέτες είχαν μια εκτενή συζήτηση για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Αντάλλαξαν απόψεις για την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

“Συμφώνησαν στη σημασία να αναλάβει η ΕΕ έναν πιο ενεργό ρόλο τόσο στην παρούσα συγκυρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόλις αυτές επαναρχίσουν” τονίζεται.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει βιώσιμος και πλήρως λειτουργικός εταίρος της ΕΕ και προστίθεται ότι η συμμετοχή στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου και όλων των πολιτών της.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε επίσης τη συνεχιζόμενη  εμπλοκή της Αυστρίας μέσω της μακράς συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Όσον αφορά Ευρωπαϊκά θέματα, αναφέρεται ότι η Αυστρία και η Κύπρος έχουν κοινή θέση για τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, ώστε η Ένωση να μπορέσει να εκπληρώσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Συμμερίζονται επίσης τη σημασία να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, συμφώνησαν στη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές της, ιδίως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με σκοπό την αντιμετώπιση πολλών κοινών προκλήσεων.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την σθεναρή στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης της ΕΕ προς τη χώρα, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι ως τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ με τα υψηλότερα κατά αναλογία πληθυσμού αιτήματα για άσυλο, συζήτησαν επίσης για την παράνομη μετανάστευση, μια μεγάλη πρόκληση που απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση που θα αντιμετωπίζει τόσο τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών όσο και στις βαθύτερες αιτίες των μεταναστευτικών ροών.

Χαιρέτησαν την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στο νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με σκοπό τη θέσπιση ενός δίκαιου και λειτουργικού συστήματος.

Ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας με ασφαλείς τρίτες χώρες προκειμένου να μειωθεί η πίεση της παράτυπης μετανάστευσης στην ΕΕ. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα σημαντικών κονδυλίων της ΕΕ για την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Αυστρία και η Κύπρος έχουν ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς, που στηρίζονται στην κοινή δέσμευση για την προάσπιση της διεθνούς τάξης στη βάση κανόνων καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαίωσαν την σθεναρή προσήλωσή τους στην πολυμέρεια, ως τον μόνο βιώσιμο τρόπο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Σε σχέση με  τις διμερείς σχέσεις, σημειώνεται ότι συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης και διεύρυνσης των ήδη εξαίρετων δεσμών σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο πολιτισμός.