Σήμερα ξεκαθαρίζει το τοπίο -αν και δεν παίρνουμε όρκο!- κατά πόσο οι 16 βουλευτές των συγκυβερνώντων κόμματων θα στηρίξουν στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής τα κυβερνητικά μέτρα και θα κάνουν πίσω από την επίμαχη πρόταση νόμου με την οποία θα αναστέλλεται η εκποίηση μέσω δικαστικού διατάγματος, αν το δικαστήριο κρίνει επαρκή και πειστικά τα στοιχεία προς τούτο.

Την πρόταση νόμου υπογράφουν 33 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, τους Οικολόγους, τρεις (ή και τέσσερις) βουλευτές από το ΔΗΚΟ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμη πόσοι από αυτούς τελικά θα εμμείνουν σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eκποιήσεις: Συνεχίζεται η συζήτηση του Πρόεδρου με τα κόμματα – Δεν βγήκε «άσπρος καπνός»

Όλα αυτό το μπάχαλο προκαλεί και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών ενώ ισορροπίες προσπαθούν να κρατήσουν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων. Συνεπώς, όλα ακόμη είναι στον αέρα, παρόλο που χθες καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει ανακωχή στον «εμφύλιο πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης και συνεργαζόμενων κομμάτων, αλλά και εντός των κομμάτων.

Χθες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αρχηγών ή εκπροσώπων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών και άλλους τεχνοκράτες του υπουργείου και της Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν νωρίς το πρωί και κράτησαν πέραν των τεσσάρων ωρών. Τα κόμματα έβαλαν στο τραπέζι για άλλη μια φορά τις απαιτήσεις τους, σε μια προσπάθεια να βγουν από το αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκποιήσεις: Eπτά μέτρα ενώπιον των βουλευτών παρουσία Κεραυνού

Προσχέδιο κοινής πολιτικής

Κατά τις χθεσινές συζητήσεις συντάχθηκε ένα προσχέδιο πολιτικής από τα τρία κόμματα και τους τεχνοκράτες για ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με την ελπίδα ότι αυτό θα πείσει κάποιους βουλευτές να υπαναχωρήσουν. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εναλλακτικό εξωδικαστικό μηχανισμό προστασίας των δανειοληπτών (που δεν κατατέθηκε ακόμα στη Βουλή), ο οποίος εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το προσχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει τα συνεργαζόμενα κόμματα αναφέρει πως θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου, ο Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό και παράλληλα θα γίνει ψηφιοποίησή του. Επιπρόσθετα, θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για υποβολή παραπόνων, έτσι ώστε να επιτρέπεται στον Επίτροπο να εξετάσει καταγγελίες για παράνομες χρεώσεις, καταχρηστικές ρήτρες και άλλες χρεώσεις. Επίσης, θα επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας, ώστε να μπορούν να απευθύνονται περισσότεροι πολίτες στον Επίτροπο και για ζητήματα που σχετίζονται με αναδιαρθρώσεις.

Στο προσχέδιο πολιτικής περιλήφθηκε και πρόνοια με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε δανειολήπτες να προσφεύγουν στον Φορέα, ακόμα και όταν βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Παράλληλα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν στο δικαστήριο την απόφαση που θα εκδίδει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος. Να σημειωθεί πως σήμερα για όσες υποθέσεις άρχισε η εκδίκαση τους, οι δανειολήπτες δεν μπορούν να απευθυνθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Το πλαίσιο πολιτικής που αποφάσισαν τα κόμματα στάλθηκε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναμένοντας τις τοποθετήσεις τους. Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχαν ενημέρωση από την Προεδρία ή την ΚΤΚ.

Και στο τέλος… αναπομπή!

Ακόμα και αν βουλευτές της συμπολίτευσης επιμείνουν μέχρι τέλους να υπερψηφίσουν την πρόταση για το δικαίωμα δανειοληπτών να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για το τελικό ποσό του χρέους και για απάλειψη καταχρηστικών ρητρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί το δικαίωμα να ανπέμψει τον νόμο και αν η Βουλή απορρίψει την αναπομπή θα έχει δικαίωμα να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να κρίνει τη συνταγματικότητά του. Κάτι που ήδη έχει διαμηνύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Προεδρικό. Το ζητούμενο για την Κυβέρνηση ήταν να μην φανεί σε τόσο μεγάλο βαθμό πως υπάρχουν διιστάμενες απόψεις με τους συνεργάτες της, για να μην πληγεί η εικόνα της. Κάτι που μάλλον δεν κατάφερε μέχρι στιγμής.