Κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες η αντίδραση και η οργή στην Πάφο για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον χερσαίο χώρο του λιμανιού της Κάτω Πάφου.

Η ανέγερση σιδηροκατασκευών μπροστά από τα πέτρινα κτίρια του πεζόδρομου στον χερσαίο χώρο του λιμανιού, προκάλεσε ξεσηκωμό φορέων και πολιτών, αφού η ολοκλήρωση των σιδερένιων προσθηκών έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς επισκέπτες της περιοχής να αντιληφθούν τα έργα που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες της περιοχής και απλοί πολίτες εκφράζουν από σήμερα έντονες αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι η εκτέλεση των εργασιών για προσθήκη χώρου εστίασης μπροστά από τα καταστήματα, έγινε με τρόπο που ουδόλως συνάδει με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής και χαλά το ειδυλλιακό τοπίο του λιμανιού.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, δήλωσαν σήμερα στον «Φ» ότι οι ενστάσεις και διαφωνίες τους δεν έχουν να κάνουν με την πρόθεση του Δήμου Πάφου να αυξήσει τον ωφέλιμο χώρο για εμπορική εκμετάλλευση.

«Αντιθέτως, κάθε προσθήκη έργου στην περιοχή θεωρούμε ότι προσθέτει στην αξία όλων των επιχειρήσεων στο λιμανάκι», επεσήμαναν. « Ωστόσο, η συγκεκριμένη σιδηροκατασκευή είναι αδιανόητη προσθήκη. Ούτε το υλικό, ούτε το κατασκευαστικό σκέλος, ούτε και η έκταση που καταλαμβάνει, συνάδουν με τον γραφικό χαρακτήρα του λιμανιού. Μιας περιοχής που αποτελεί την βιτρίνα της Πάφου και το πρόσωπο του τουρισμού της Κύπρου».

Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν ότι πέραν της ακαλαίσθητης προσθήκης σε σχέση με το παραδοσιακό περιβάλλον, οι σιδηροκατασκευές αυτές θα δημιουργηθούν και σημαντικά προβλήματα με την συσσώρευση ζέστης κατά τους θερινούς μήνες.  Επικαλούνται δε τις αντίστοιχες προσπάθειες ανάπλασης που είχαν προωθηθεί πριν τρεις δεκαετίες και τις οποίες η καθολική και οργισμένη αντίδραση όλης της Πάφου, συνέτεινε στο να ακυρωθούν, με την κατεδάφιση μάλιστα τότε πολύ μεγαλύτερων κατασκευών από μπετόν που είχαν προστεθεί στις παραδοσιακές αποθήκες της περιοχής.

«Αν και ο χερσαίος χώρος είναι αρμοδιότητα του Δήμου Πάφου», αναφέρουν, « θα πρέπει συναρμόδιοι κρατικοί ή ημικρατικοί φορείς στο λιμανάκι, όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Αλιείας, να παρέμβουν για να γίνει η όποια βελτίωση με τρόπο αρμόζοντα για την ειδική αυτή περιοχή».