Ο μεγάλος αριθμός νόμιμων ξένων εργαζομένων στη χώρα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με αυτά, κατά το 2022 το 38% των ενεργών ασφαλισμένων ήταν στην ουσία αλλοδαποί, είτε κοινοτικοί, είτε εργαζόμενοι από τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 555.830 ενεργών ασφαλισμένων το 2022, το 19,7% ή 109.472 ήταν αλλοδαποί – από τρίτες χώρες και το 18,1% ή 100.882 ήταν κοινοτικοί. Το 61,6% ή  342.333 πρόσωπα ήταν οι Ελληνοκύπριοι ενεργοί ασφαλισμένοι, εκ των οποίων οι 54.142 ήταν οι μισθωτοί του Δημοσίου Τομέα κι άλλες 25.727 Ε/Κ αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Συνοπτικά, πέραν των 200 χιλ. εργαζομένων ενεργά ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περσινή χρονιά ήταν αλλοδαποί, κοινοτικοί ή από τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν μπορεί χωρίς ξένα χέρια η οικονομία

Αριθμοί που επιβεβαιώνουν και τα όσα δήλωσε χθες στο ΡΙΚ ο υπουργός Εργασίας αλλά και προηγουμένως με ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο κεντρικός οργανωτικός της ΠΕΟ Χρίστος Τομπάζος, ο οποίος επικαλέστηκε τα στοιχεία των ενεργών απασχολουμένων τον φετινό Απρίλιο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητες οι ξένοι εργαζόμενοι πλειοψηφούν έναντι τον Ελληνοκύπριων εργαζόμενων. Από τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκύπτει μεταξύ άλλων πως στη γεωργία, δασοκομία και αλιεία μόλις το 43,9% είναι Ε/Κ, στα εστιατόρια μόλις το 45,8% και στα ξενοδοχεία το 41,4%. Όπως θα αναμενόταν, στις δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδότες που αφορά στην ουσία τους οικιακούς βοηθούς μόλις το 1,1% είναι Ε/Κ και ποσοστό 97,6% ή 25.341 άτομα είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες. Βάσει των ίδιων στοιχείων, στον τομέα δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική ασφάλιση ποσοστό 96% ή 74 χιλ. άτομα είναι Ε/Κ ενεργοί ασφαλισμένοι.

Στο μεταξύ, παρεμβάσεις για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης υπήρξαν χθες και από συνδικαλιστικής πλευράς, με τους ηγέτες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ να δηλώνουν επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την καλύτερη ρύθμιση των όρων εργασίας στην οικονομία.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας υποστήριξε μεταξύ άλλων πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό χρήζει κοινωνιολογικής προσέγγισης. Υποστήριξε ότι πρέπει να αξιολογηθούν και να στηριχθούν οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, ώστε να δοθεί έμφαση στις ειδικότητες που η οικονομία χρειάζεται και πως επείγει η συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων για να αρθεί η αθέμιτη εκμετάλλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιδόματα με εργασία και μεταναστευτικό

Από πλευράς της, η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επέκρινε την προηγούμενη, αλλά και την παρούσα Κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική, υποστηρίζοντας πως δεν φθάσαμε τυχαία σε αυτήν την κατάσταση. Όπως είπε, μία από τις ρίζες του κακού είναι η εργαλειοποίηση και η εκμετάλλευση των μεταναστών ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Η ίδια υποστήριξε πως ούτε η νέα στρατηγική για απασχόληση αλλοδαπών δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς δεν διευκρινίζονται οι όροι και οι μηχανισμοί εργοδότησης των μεταναστών.