Οι ανάγκες της οικονομίας για εργατικά χέρια είναι ένας από τους κύριους λόγους που στην Κύπρο βρίσκονται χιλιάδες νόμιμοι ξένοι εργάτες αλλά και ο λόγος που ο τόπος παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για παράτυπους μετανάστες, γεγονός που προκαλεί ποικίλα προβλήματα.

Αυτό προκύπτει και από τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, με τον ίδιο να καταδικάζει τα έκτροπα και τις ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, υποστηρίζοντας πως η αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης και πως κανένας άλλος δεν δικαιούται να παίρνει τον νόμο στα χέρια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιδόματα με εργασία και μεταναστευτικό

Χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό ένα σύνθετο πρόβλημα, άφησε να νοηθεί πως το κλειδί για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι η καλύτερη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης και κατ’ επέκταση η κάλυψη των αναγκών της οικονομίας, για να μπορεί να αναπτύσσεται. Ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τους Κύπριους, όπως παραδέχτηκε, επιβεβαιώνοντας στοιχεία του υπουργείου του στα οποία αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο κεντρικός οργανωτικός της ΠΕΟ Χρίστος Τομπάζος. Σύμφωνα με αυτά, σήμερα εργάζονται νόμιμα στην οικονομία πέραν των 200 χιλ. ξένων εργατών, εκ των οποίων οι 110 χιλ. από τρίτες χώρες και οι υπόλοιποι από χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεβαίνει στο 50% η εργοδότηση ξένων εργαζομένων

Είναι σημαντικό, είπε χθες ο κ. Παναγιώτου, οι πολίτες να γνωρίζουν πως υπάρχουν χιλιάδες άτομα από τρίτες χώρες που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο. Εξήγησε πως εάν φύγουν όλοι οι ξένοι από τη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η οικονομία, καθώς οι Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 350 χιλ. και οι Ε/Κ άνεργοι γύρω στις 10 χιλ., τη στιγμή που για να λειτουργήσει η οικονομία χρειάζονται τουλάχιστον 550 χιλ. άτομα.

Εξηγώντας με απλά λόγια πως οι Ε/Κ δεν είμαστε αρκετοί για να καλύψουμε τις ανάγκες της οικονομίας και ούτε θα είμαστε τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλοδαποί τo 38% των ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως η οικονομία για να έχει το μέγεθος που θέλουμε χρειάζεται να προσελκύει ξένο προσωπικό και πως αυτό που πρέπει να επιτευχθεί για αντιμετώπιση και της παράνομης μετανάστευσης είναι η σωστή διάκριση των μεταναστών και η καλύτερη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης. Εκτίμησε πως έτσι θα περιοριστούν οι ροές μεταναστών που αιτούνται πολιτικό άσυλο και που, όπως είπε, αποδεικνύεται με την εξέταση των αιτήσεών τους πως σε ποσοστό κοντά στο 90% δεν κινδυνεύουν πραγματικά στις χώρες τους και πως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.

Και δίμηνη εκστρατεία

Η εκστρατεία ελέγχων για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, που θα κρατήσει για ένα δίμηνο τουλάχιστον, άρχισε από τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε συντονισμό τόσο με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το συζητούν ακόμα για τους ντελιβεράδες

Ενόψει των πιο πάνω, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών υπενθύμισαν ότι η εργοδότηση αλλoδαπoύ χωρίς τηv απαιτούμεvη από τον νόμο άδεια ή η εργοδότηση κατά παράβαση τωv όρων άδειας εργοδότησης ή η εργοδότηση κατά παράβαση οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμού συνιστά αδίκημα, τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη ή/και με χρηματική ποινή μέχρι €20.000. Επιπρόσθετα, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι και €1.500 (το οποίο φτάνει και μέχρι €3.000 σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταγενέστερης παράβασης), καθώς και στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας σε εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σύμφωνα, επίσης, με την περί Προσφύγων νομοθεσία, εργοδότης που απασχολεί αιτητή διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του νόμου διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία έτη ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι και €8.000.