Η ρύθμιση της τηλεργασίας θα αφορά σε πρώτη φάση τον ιδιωτικό τομέα, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση να εξετάζεται εκ νέου σήμερα από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Η εξαίρεση του δημοσίου τομέα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιβεβαιώθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών με σχετική ανακοίνωση. Με αυτήν, το ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε το πλαίσιο που ενέκρινε μόλις την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο για τη ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία, περιλαμβανομένης της τηλεργασίας, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος  του 2024.

Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Βουλή θα εγκρίνει σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο που έχει ήδη ενώπιον της για ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει το καλοκαίρι στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς, ουδείς έθεσε ως προϋπόθεση τη συμπερίληψη και του δημοσίου τομέα στο νομοσχέδιο για ψήφιση, χωρίς να αποκλείει το νομοθέτημα να προωθηθεί στην Ολομέλεια καλύπτοντας και ρυθμίζοντας την τηλεργασία σε πρώτη φάση μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πολιτική για τηλεργασία στη δημόσια υπηρεσία που ενέκρινε το Υπουργικό

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαριστεί περαιτέρω το σκηνικό. Επίσης, σήμερα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο υπήρξαν αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο μετά από τη διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία δεν κλήθηκε αρχικά για απόψεις και με παρέμβαση της Επιτροπής Εργασίας ενεπλάκη στο ζήτημα προκειμένου να υπάρξουν προσθήκες στο νομοσχέδιο, στην κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρεμιέρα με την τηλεργασία

Όπως γράψαμε ξανά, το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο τιτλοφορείται «Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023», διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, είτε με συλλογική σύμβαση, δηλαδή θα είναι στην ουσία εθελοντική. Επίσης, βάσει των όσων προωθούνται, κατά την τηλεργασία ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργοδοτούμενο από αυτήν, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες διατηρούν ενστάσεις και για το απόλυτο, βάσει του νομοσχεδίου, δικαίωμα στην αποσύνδεση. Θέση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία για το θέμα της αποσύνδεσης αλλά και ότι για ρυθμίσεις γενικότερα θα πρέπει να αναμένονται οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οδηγήσουν σε οδηγία για το θέμα, χωρίς, όμως να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε θέσεις μάχης για την τηλεργασία 

Του χρόνου στο Δημόσιο…

Η ρύθμιση ευέλικτων μορφών εργασίας και στη Δημόσια Υπηρεσία κλείδωσε μεν, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, ωστόσο η ρύθμιση αυτή αναμένεται περί τα τέλη του νέου χρόνου.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «εγκρίθηκε η ρύθμιση για εφαρμογή της μεικτής τηλεργασίας, δηλαδή της δυνατότητας για τηλεργασία ορισμένες μέρες τη βδομάδα ή/και για κάποια συνεχόμενη περίοδο μέσα στο χρόνο, όταν αυτό μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένο υπηρεσιακό σκοπό, η εφαρμογή μειωμένης απασχόλησης μέχρι δύο ώρες το μέγιστο, με ανάλογη μείωση απολαβών, για όσους υπαλλήλους καλύπτονται από τον περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμο του 2022 (γονείς παιδιών μέχρι οκτώ ετών και φροντιστές) και πρόσθετα υπαλλήλους με αναπηρία ή που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την απασχόλησή τους σε πλήρη βάση, και η επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε 2 ώρες».