Θέμα προτεραιότητας αποτελεί για την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, αφού αν και υποχώρησε η εφαρμογή της μετά την πανδημία, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει ως πρακτική σε πολλούς χώρους εργασίας.

 Εξάλλου για τη ρύθμισή της το Υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ήδη ενώπιον της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε από τον περασμένο Ιούνιο και θα συνεχιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρός της Ανδρέας Καυκαλιάς.

 Ο ίδιος ανέφερε πως αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, σημειώνοντας, όμως πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στη διάρκεια συζήτησης και επεξεργασίας του, δίχως την ίδια ώρα να αποκλείει αυτό να βρεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε πως η νομοθετική εξουσία ανέδειξε κάποια κενά που εντόπισε, όπως η μη διαβούλευση για το θέμα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεργασία μόνο μετά συμφωνίας

Για το θέμα, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως η πληροφόρησή του είναι πως υπήρξαν ήδη επαφές μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της Επιτρόπου και ως εκ τούτου εκτιμάται πως θα υπάρξουν προσθήκες στο νομοσχέδιο στην κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατ’ επέκταση, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα βρεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εξαρτάται και από τη διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας με την Επίτροπο και από τα όσα θα ακούσουν οι βουλευτές στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η Επιτροπή Εργασίας ζήτησε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου να εξεταστούν και ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρίες, ζητώντας επίσης από το Υπουργείο Εργασίας να διαβουλευτεί με την ΚΥΣΟΑ.

Καμία προϋπόθεση για ψήφιση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας υπενθύμισε περαιτέρω πως η Βουλή αναμένει και τη διαβούλευση των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών ως προς το αν τελικά το νομοσχέδιο θα ισχύσει ή όχι και στον δημόσιο τομέα.

Ως έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο ρυθμίζει την τηλεργασία μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει αναφέρεται πως για την τηλεργασία στο δημόσιο θα προωθηθεί άλλο νομοθέτημα από το Υπουργείο Οικονομικών. Θέση πολλών βουλευτών είναι πως η ρύθμιση θα πρέπει να είναι η ίδια.

Ερωτηθείς σχετικά, πάντως, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως ουδείς έθεσε ως προϋπόθεση τη συμπερίληψη και του δημοσίου τομέα στο νομοσχέδιο για ψήφισή του και ως εκ τούτου δεν απέκλεισε να προωθηθεί στην Ολομέλεια καλύπτοντας και ρυθμίζοντας την τηλεργασία σε πρώτη φάση μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε εξάλλου πως εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι για το δημόσιο το νομοθέτημα θα ρυθμίζει κι άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, όπως δεσμευτήκαμε και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη δέσμευση όμως να μην επείγει, καθώς βάσει του Σχεδίου, όπως αυτό αρχικά κατατέθηκε, η ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο τιτλοφορείται «Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023», διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, είτε με συλλογική σύμβαση, δηλαδή θα είναι στην ουσία εθελοντική.

Υπό προϋποθέσεις και για λόγους υγείας η τηλεργασία μπορεί, ωστόσο, να επιβληθεί, γεγονός που προκαλεί κάποιες αντιδράσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων που επιμένουν σε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Επίσης, βάσει των όσων προωθούνται κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργοδοτούμενο από αυτήν. 

Το αγκάθι της αποσύνδεσης

Από τις πρώτες συζητήσεις του νομοσχεδίου για ρύθμιση της τηλεργασίας στην Βουλή, φάνηκε πως το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι για κοινές προσεγγίσεις των κοινωνικών εταίρων επί του θέματος είναι το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Βάσει, πάντως, του νομοσχεδίου που συζητείται, το συγκεκριμένο δικαίωμα διασφαλίζεται πλήρως, καθώς στο κείμενο σημειώνεται πως «ο εργοδοτούμενος με τηλεργασία έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του, εκτός πλαισίου ωραρίου εργασίας, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου του 2023, όπως αυτός τροποποιείται ή αντικαθίσταται».

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θεωρούν πως η συγκεκριμένη πρόνοια ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις, ζητώντας να υπάρξει άλλη διατύπωση.