Τα χρόνια της πανδημίας του Covid-19 η τηλεργασία ως επιλογή τρόπου εργασίας εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η εμπειρία της εργασίας από το σπίτι απέκτησε υποστηρικτές και πολέμιους.

Πολλοί ήταν αυτοί που εκτίμησαν – και συνεχίζουν να εκτιμούν – πως η νέα εργασιακή συνθήκη δεν θα είναι βραχύβια, αλλά θα παραμείνει και στο μέλλον.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα – και παρά τις τεχνολογικές δυνατότητες που παρέχονται – πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο εγκαταλείπουν την τηλεργασία, διαπιστώνοντας πως τα οφέλη του γραφείου είναι πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Economist, μεταξύ των εταιρειών που μεταφέρουν τους υπαλλήλους τους από το σπίτι στο γραφείο είναι και πολλοί κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google και η Meta.

Και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία καθώς πρόκειται για τις εταιρείες που επένδυσαν και «θησαύρισαν» από τις εφαρμογές για την εργασία εξ αποστάσεως, αλλά και οραματίζονται έναν νέο ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να γίνονται μέσω της επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας.

Τώρα στα δικά μας, η νομοθεσία που θα διέπει την τηλεργασία ακόμη συζητείται στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και φαίνεται πως οι κοινωνικοί εταίροι βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα στο πως θέλουν να λειτουργήσει θεσμοθετημένα στην Κύπρο.

Στην τελευταία συνεδρία της εν λόγω επιτροπής για το θέμα τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα μεταξύ ΚΕΒΕ και ΠΕΟ που παραβρίσκονταν στην συνεδρία και καλέστηκαν να εκφράσουν την άποψη τους και την θέση τους. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που δεν πήγε στην Ολομέλεια προς ψήφιση η πρόταση νόμου πριν τις θερινές διακοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρεμιέρα με την τηλεργασία

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι η ρύθμιση της τηλεργασίας είναι απαραίτητη για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της εργασίας.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο όλων των συζητήσεων προκύπτουν διάφορα ζητήματα όπως αυτό που αφορά τα προσωπικά δεδομένα και πρόσθεσε πως σε συνεργασία και συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το νομοσχέδιο έχει επικαροποιηθεί και είναι έτοιμο να αποσταλεί εκ νέου στην Επιτροπή Εργασίας.

Η χρονική τοποθέτηση της συζήτησης στην Επιτροπή Εργασίας πλέον ξαναρχίζει από τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με το θέμα της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «ολοκληρώνεται σύντομα και η επεξεργασία πλαισίου για ευέλικτες μορφές εργασίας στη δημόσια διοίκηση από το Υπουργείο Οικονομικών, στις οποίες επίσης περιλαμβάνεται και η τηλεργασία». Επί του θέματος καλέσαμε τρία πρόσωπα που είχαν μια κάποια εμπλοκή στα τεκταινόμενα να καταθέσουν την άποψη τους.

ΔΡ. ΚΛΕΙΩ ΒΑΡΙΑΝΟΥ ΜΙΚΕΛΛΙΔΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ CERIDES – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Οι τηλεργαζόμενοι, είναι πλέον αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες και ο λανθασμένος τρόπος Τηλεργασίας μπορεί να επιφέρει πληθώρα ψυχοκοινωνικών κινδύνων, κυρίως λόγω παρατεταμένης καθιστικής εργασίας, απομόνωσης, έλλειψης επικοινωνίας, στέρησης του δικαιώματος της αποσύνδεσης

Η Τηλεργασία αποτελεί πια αναπόσπαστο μέρος της εργασιακής μας καθημερινότητας, η οποία έχει διαφοροποιηθεί από το 2020, λόγω Πανδημίας. H ταχεία διασπορά της COVID-19 επέβαλε τη ραγδαία μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος πολλών εργαζομένων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εργαστούν και από το σπίτι. Αυτή η ξαφνική μετάβαση στη νέα μορφή εργασίας βρήκε εργοδότες και εργαζόμενους απροετοίμαστους, τόσο σε πρακτικό επίπεδο (κατάλληλος εξοπλισμός εργασίας) όσο και σε ψυχολογικό, αφού κλήθηκαν να εξεύρουν μια νέα ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής.

Οι τηλεργαζόμενοι, είναι πλέον αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες και προκλήσεις για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία (EAY), οι οποίες εμπερικλείουν σοβαρούς μυοσκελετικούς κινδύνους, αφού η πλειοψηφία τους στερείται κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος στο σπίτι (καθορισμένο δωμάτιο εργασίας, εργονομική καρέκλα, γραφείο, ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.ά.). Ταυτόχρονα, ο λανθασμένος τρόπος Τηλεργασίας μπορεί να επιφέρει πληθώρα ψυχοκοινωνικών κινδύνων, κυρίως λόγω παρατεταμένης καθιστικής εργασίας, απομόνωσης, έλλειψης επικοινωνίας, στέρησης του δικαιώματος της αποσύνδεσης, κ.ά.

Επίσης, η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των τηλεργαζόμενων, πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των Εργοδοτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται εντός των κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρίας ή/και τηλεργάζονται. Κατά την τηλεργασία ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη για ανταλλαγή/μεταφορά προσωπικών δεδομένων μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Έτσι, επιβάλλεται η ασφαλής μεταφορά τους, μέσω κατάλληλων τεχνολογιών κρυπτογράφησης και πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Η Πανδημία παρήλθε αλλά η Τηλεργασία έχει καθιερωθεί ως νέα μορφή εργασίας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εδώ και καιρό συζητείται σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η ανάγκη για ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίσει τις σημαντικές προκλήσεις για την ΕAY αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στοχεύοντας στην προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ευεξίας του Τηλεργαζόμενου αλλά και του Εργοδότη. Η διασφάλιση της εφαρμογής ενός τέτοιου πλαισίου είναι σημαντική,  το ίδιο και η υπερπήδηση των όποιων δυσκολιών  προκύπτουν καθώς:

· Ο Εργοδότης δεν έχει έλεγχο στο εργασιακό περιβάλλον του σπιτιού του τηλεργαζόμενου, ούτε στους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται.

· Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίβλεψη των τηλεργαζόμενων από τον Εργοδότη σε σχέση με την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων. 

· Η επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας από τις Αρχές είναι δύσκολη αφού η είσοδος στο σπίτι απαιτεί συναίνεση του τηλεργαζόμενου.

Πέρα από την εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου, η διαχείριση της τηλεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη χρήση καλών πρακτικών. Eνδεικτικά:

· Διαβούλευση: Η απομόνωση λόγω τηλεργασίας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ΕΑΥ και ευημερία των τηλεργαζομένων. Η επικοινωνία εργοδοτών και τηλεργαζόμενων, καθώς και η συνεχής διαβούλευση αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας. Στο πλαίσιό της μπορούν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα ωράρια εργασίας και το δικαίωμα αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου.

· Κατάλληλα Διαμορφωμένος Χώρος Εργασίας: Παροχή από τον εργοδότη εργονομικών επίπλων εργασίας τα οποία να συμβάλλουν στη διατήρηση μιας άνετης, ουδέτερης στάση σώματος αλλά και παροχή και χρήση εργονομικού εξοπλισμού εργασίας (π.χ. ρυθμιζόμενη οθόνη, εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι, κ.ά.).

· Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικού υλικού στους τηλεργαζόμενους σε σχέση με τους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν λόγω της τηλεργασίας και προληπτικά – προστατευτικά μέτρα έναντί τους. Επίσης, είναι σημαντικό οι τηλεργαζόμενοι να είναι καταρτισμένοι σε σχέση με τον εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά προγράμματα που χρησιμοποιούν.

· Άσκηση και Ευεξία: Οι τηλεργαζόμενοι μπορεί να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου, το οποίο θα συμφωνηθεί με τον εργοδότη, για σωματική άσκηση, πρακτικές ευεξίας και ορθή διατροφή.

Καταληκτικά, το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων είναι η μελέτη Εκτίμησης των Κινδύνων, η οποία σε ότι αφορά στην Τηλεργασία θα μπορούσε να γίνει από τον τηλεργαζόμενο, με τη βοήθεια, τις οδηγίες και την κατάλληλη εκπαίδευση από τον εργοδότη του. 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη στήριξη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, θέλοντας να συμβάλει στην καθοδήγηση εργοδοτών και τηλεργαζόμενων, με στόχο τη διαχείριση των κινδύνων κατά την Τηλεργασία, ανέπτυξαν Διαδικτυακή Εφαρμογή και Ηλεκτρονικό Οδηγό μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα Tele-WOSH (RESTART 2016-2020 IδΕΚ).

Στόχος, η διεξαγωγή της τηλεργασίας, με διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων και των συμφερόντων των εργοδοτών. Επισημαίνεται ότι, τα αποτελέσματα του προγράμματος έχουν παρουσιαστεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό και, κάποια από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει στη μετάφραση του Οδηγού και στην προώθησή του σε εθνικό επίπεδο.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΕΒΕ

ΠΡΩΤΑ Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζεται από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο για τη τηλεργασία η οποία έγινε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην Ευρώπη. Δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί οδηγία που να ρυθμίζει αυτό το θέμα. Η πανδημία και η ανάγκη να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ανέδειξε τις δυνατότητες της τηλεργασίας σαν ένα μέσο για τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας και σαν ένα μέσο για τους εργαζόμενους να συμφιλιώσουν την επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Η τηλεργασία είναι ένας ευέλικτος τρόπος οργάνωσης της εργασίας, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του εργαζομένου καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου του νοουμένου ότι το επιτρέπει η φύση του επαγγέλματός του.

Το ΚΕΒΕ στηρίζει τον θεσμό της τηλεργασίας ως μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης, η οποία έχει στόχο αφενός τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της ευελιξίας και της ασφάλειας και αφετέρου την συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Το Νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν μας ικανοποιεί για το λόγο ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι περισσότερες από τις κύριες ανησυχίες μας τις οποίες καταθέσαμε στην Τεχνική Επιτροπή.

Το ΚΕΒΕ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την συμπερίληψη στο Νομοσχέδιο την αρχή ότι η τηλεργασία πρέπει να έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνούν για την τηλεργασία είτε κατά την πρόσληψη είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Ως εκ τούτου η βασική αυτή πρόνοια θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Νομοσχέδιο όπως άλλωστε προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο.  Το ΚΕΒΕ διαφωνεί με τη κατοχύρωση του δικαιώματος για τηλεργασία σε εργαζόμενους όταν τεκμηριώνουν κίνδυνο της υγείας τους και για όσο διαρκεί ο κίνδυνος αυτός.

Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρόνοιας καταστρατηγεί και παρερμηνεύει τον οικειοθελή χαρακτήρα του θεσμού της τηλεργασίας προκαλώντας την ίδια ώρα προστριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργοδοτών και εργοδοτουμένων. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει στις χώρες που εφαρμόζεται η τηλεργασία για το λόγο ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για εκμετάλλευση της πρόνοιας αυτής δημιουργώντας εργατική διαφορά στις επιχειρήσεις και αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία τους.

Τέλος, το ΚΕΒΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και τη διαφωνία του ως προς το αυστηρό δικαίωμα του εργαζομένου να αποσυνδέεται μετά την λήξη του ωραρίου του με τηλεργασία. Συγκεκριμένα δε λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι τέτοιες μορφές απασχόλησης πρέπει να ρυθμίζονται με ευελιξία, και εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών λαμβανομένων υπόψη και των αναγκών των επιχειρήσεων, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις, επιχειρήσεις συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις σε διαφορετικές χώρες, όπου υπάρχει η διαφορά της ώρας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητείται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για υιοθέτηση σχετικής Οδηγίας και ως εκ τούτου το ΚΕΒΕ ζήτησε όπως αναβληθεί η συζήτηση αυτού του θέματος μέχρι να εκδοθεί η σχετική Οδηγία που θα ρυθμίζει το θέμα της τηλεργασίας. 

Η  Ιρλανδία αναφορικά με το συγκεκριμένο δικαίωμα έχει εκδώσει σχετικό Κώδικα που αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιστασιακές και νόμιμες περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο για έναν εργοδότη να επικοινωνήσει εκτός των ωρών εργασίας και βεβαίως δίδει και στους εργαζόμενους το δικαίωμα να αποσυνδέονται.  

Για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η τηλεργασία είναι αναγκαίο αφενός να υιοθετηθούν πολιτικές επανακατάρτισης για τον τηλεργαζόμενο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του και αφετέρου να διαγραφούν οι αυστηροί περιορισμοί που περιέχονται στο Νομοσχέδιο έτσι ώστε οι εργοδότες να μπορούν να εφαρμόσουν την τηλεργασία.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να υιοθετηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ανάλογη οργάνωση της εργασίας συμπεριλαμβανομένης της τηλεργασίας.

ΠΙΕΡΗΣ ΠΙΕΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΟ

ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Με αφετηρία  την  πανδημία και με την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών, έχει αυξηθεί η εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας από το σπίτι και ιδιαίτερα της τηλεργασίας.

Η αυξημένη χρήση της τηλεργασίας οδήγησε  σε  μια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για αυτή τη μορφή εργασίας,  η οποία περιστράφηκε κυρίως στην ωραιοποίηση της τηλεργασίας παρά στην αντικειμενική προβολή των δεδομένων και συνεπειών για τους εργαζόμενους.

Οι προωθητές της παρουσίαζαν  την τηλεργασία ως την πανάκεια λύση που με την εφαρμογή της θα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς και στην  προώθηση της ισορροπίας και την  συμφιλίωση της εργασίας και της ιδιωτικής  ζωής.  

Ωστόσο σχετικά νωρίς,  η ίδια η ζωή έχει προσγειώσει ανώμαλα την κοινωνία αναδεικνύοντας τις πραγματικότητες, ότι δηλαδή η τηλεργασία εισάγει νέα δεδομένα και ουσιαστικά είναι ένα ακόμη βήμα προς την απορρύθμιση  των εργασιακών σχέσεων. Ακόμη αναδείχθηκαν  οι  αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις που επιφέρει τόσο στα ζητήματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και με την ασφάλεια κατά την εργασία.

Όπως αποτυπώνεται στα ευρήματα  μελετών, οι εργαζόμενοι  με καθεστώς τηλεργασίας δηλώνουν ότι   επηρεάζεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, αναγκάζονται να εργαστούν περισσότερες ώρες και  με χαμηλούς μισθούς, βιώνουν  εργασιακή ανασφάλεια και έχουν περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές στο θέμα της  ισότητας, όπου ενώ η τηλεργασία παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη ουσιαστικά οι εργαζόμενες γυναίκες αναγκάζονται να συνδυάσουν την τηλεργασία με άλλες ευθύνες. Επιπλέον η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον φυσικό εργασιακό χώρο επηρεάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τους οδηγεί στην απομόνωση και την απομάκρυνση από την συμμετοχή στην συνδικαλιστική δράση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ έγκαιρα τοποθετήθηκε και επισήμανε  την ανάγκη για ρύθμιση της τηλεργασίας είτε μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις είτε μέσα από νομοθετική ρύθμιση και με βασικό κριτήριο  της ότι αυτή θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις  που ο εργαζόμενος εθελοντικά συμφωνεί και επιλέγει  αυτή την  μορφή απασχόλησης.

Ταυτόχρονα στην συζήτηση που ακολούθησε σε τριμερές επίπεδο και οδήγησε στην ετοιμασία νομοσχεδίου, η ΠΕΟ υπέδειξε  ότι  η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ρυθμίζει ζητήματα  όπως είναι το ωράριο εργασίας, η τήρηση των προτύπων ασφάλειας και υγείας, η αρχή της μη διάκρισης μεταξύ τηλεργαζομένων και των υπόλοιπων εργαζομένων σε ότι αφορά την κατάρτιση-επιμόρφωση, η δυνατότητα πρόσβασης των τηλεργαζομένων στην συνδικαλιστική δράση και  τα μέσα για διεξαγωγή της εργασίας.

Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα και η ιδιωτική ζωή των εργαζομένων. Ακρογωνιαίος λίθος της νομοθετικής ρύθμισης αποτελεί το δικαίωμα αποσύνδεσης των τηλεργαζόμενων με τρόπο που να προλαμβάνεται η υποβάθμιση των συνθηκών και των όρων απασχόλησης τους. 

Δηλαδή  να μην επικοινωνούν ψηφιακά, να μην απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας εκτός ωραρίου και κατά την διάρκεια των αδειών  ή αργιών.

Η ΠΕΟ διαφωνεί με την οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης  της κατοχύρωσης δικαιώματος στην αποσύνδεση, αφού ένας από τους βασικούς λόγους για την προώθηση στο κοινοβούλιο της  νομοθετικής ρύθμισης της τηλεργασίας  ήταν το συγκεκριμένο δικαίωμα. 

Τα προβλεπόμενα μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο άρθρα, σε γενικές γραμμές ικανοποιούσαν τις θέσεις που είχε διατυπώσει η ΠΕΟ και η όποια διαφοροποίηση από το συγκεκριμένο και ξεκάθαρο πλαίσιο και η επίκληση άλλων νομοθεσιών οδηγούν αλλού.

Από το περιοδικό Insider (Τεύχος Ιουλίου)