Μετατέθηκε για άλλη μια φορά η ημερομηνία έναρξης των μεγάλων έργων στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας, που θ’ αρχίσουν τελικά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kition Ocean Holdings, τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες οι μεγάλες αναπτύξεις της Α’ φάσης του έργου, που εκτιμήθηκε στα €1,2 δισ., θα ξεκινούσαν έναν χρόνο μετά την παράδοση των κλειδιών στην διαχειρίστρια εταιρεία, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023. Τελικά ξεκίνησε μόνο το μικρό έργο αναπαλαίωσης της διατηρητέας αποβάθρας, που ανακοινώθηκε πως θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο, δόθηκε παράταση και σε αυτό το έργο και αναμένεται να τελειώσει, σύμφωνα με τον Πάνο Αλεξάνδρου, αρχές του 2024.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings, πάντως, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews χαρακτήρισε ως αβάσιμη τη φημολογία για την πορεία της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης που εξαγγέλθηκε ποτέ στην Κύπρο και τα περί μη υλοποίησής της, λέγοντας πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. «Είναι αβάσιμα τα όσα ακούγονται και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Για να γίνουν σωστά τα έργα χρειάζονται κάποιο σχεδιασμό. Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2024 ν’ αρχίσουν τα μεγάλα έργα», είπε.

Υποστηρίζοντας πως η υλοποίηση του έργου προχωρά βάσει προγράμματος, σημείωσε πως θα υπάρχουν χειροπιαστές εξελίξεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024 και πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή διεξάγονται εργασίες στην αποβάθρα, με στόχο να ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου. Η αποβάθρα αναμένεται, όπως είπε, ν’ ανοίξει για το κοινό περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. «Προχωράμε βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε. Σε αυτήν τη φάση κάνουμε δεύτερες σκέψεις για κάποια κτήρια και βγήκαμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος λήγει τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πάρουμε τις προτάσεις και θα εξετάσουμε με λεπτομέρεια ποια κτήρια είναι καλύτερα ν’ αρχίσουν πρώτα να κατασκευάζονται». Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, η εταιρεία προχώρησε στην προκήρυξη προσφορών για τις θαλάσσιες εργασίες του έργου.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες εβδομάδες η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως για ανέγερση έξι κτηριακών εγκαταστάσεων στο λιμάνι Λάρνακας, που εμπίπτουν στην πρώτη φάση του έργου η οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες, η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχίονων στην περιοχή της μαρίνας και δρόμο που θα ενοποιήσει τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων με τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού. Στο λιμάνι, εξάλλου, αναμένεται να κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έναρξη των μεγάλων έργων, έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό σε φορείς της Λάρνακας, όπως πληροφορείται ο «Φ». Ο λόγος είναι πως μετατέθηκε αρκετές φορές το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των μεγάλων αναπτύξεων, που εάν ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2024, τότε θα υπάρχει καθυστέρηση 14 μηνών. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα έργα θα καθυστερούσαν για 6 μήνες και θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο του 2023. Αργότερα, ωστόσο, ο προγραμματισμός άλλαξε ξανά και αναμενόταν να ξεκινήσουν αρχές του 2024, κάτι που όμως δεν θα γίνει. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έγιναν κάποιες εργασίες στη μαρίνα Λάρνακας προκειμένου ν’ ανοίξει για το κοινό και δημιουργήθηκαν στον ίδιο χώρο καφεστιατόριο με παιδότοπο και χώρος στάθμευσης.