Μαζική στροφή στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο για αγορά κατοικίας διαπιστώνουν οι δυο μεγάλες τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται η κυριαρχία των κυμαινόμενων επιτοκίων που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα ανάλογα με την τράπεζα υπάρχει και ενδιαφέρον τα υφιστάμενα δάνεια να μετατραπούν σε σταθερό επιτόκιο λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα Κύπρου, φαίνεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο, αφού το 2022 τα δάνεια με σταθερό ήταν μόλις 3% ενώ το 2023 είναι πέραν από 30% και η τράπεζα έχει προσφέρει μετατροπή σε 1.900 δάνεια από κυμαινόμενο σε σταθερό.

Η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι περίπου το 10% των αιτήσεων για νέα δάνεια είναι για σταθερό επιτόκιο και συνήθως οι πελάτες επιλέγουν 3 ή 5 χρόνια και όχι περισσότερο. Όσο αφορά στα υφιστάμενα δάνεια, η πλειονότητα των δανείων της Ελληνικής Τράπεζας πέραν του 85% βασίζονται στο βασικό επιτόκιο και όχι στο Euribor έτσι δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και για αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον για υφιστάμενα δάνεια να αλλάξουν σε σταθερό. Η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ως παράδειγμα ότι ενδεικτικά για ένα δάνειο 100.000 για 20 χρόνια με επιτόκιο 4% η δόση είναι γύρω στα 605 ευρώ ενώ για επιτόκιο 3% ήταν 555 ευρώ.