Συνολικά 175 χιλιάδες φορολογούμενοι προχώρησαν στην οριστική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2022 και άλλοι 25 χιλιάδες έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση τους, τοποθετώντας την σε προσωρινή παραλαβή. Σημειώνεται ότι για το φορολογικό έτος 2022  υποχρέωση για να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις έχουν 280 χιλιάδες φορολογούμενοι.

Με την προσωρινή παραλαβή οι φορολογούμενοι απλά συμπληρώνουν τις δηλώσεις χωρίς να τις υποβάλουν οριστικά.

Σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε πως στη τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε να δώσει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Η αρχική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έληγε στις 2 Οκτωβρίου. Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στον «Φ»  ανέφερε πως ήταν αναγκαίο να δοθεί παράταση καθώς λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και των καλοκαιρινών διακοπών πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει έγκαιρα τις δηλώσεις εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου.

Είπε, επίσης πως το Τμήμα δέχθηκε αιτήματα από λογιστικά γραφεία για να δοθεί παράταση.

Υπενθυμίζεται πως φέτος καθυστέρησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λόγω της μη έγκαιρης έγκρισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορούσε την παραχώρηση φοροελαφρύνσεων από το κράτος σε υψηλόμισθα στελέχη εταιρειών του εξωτερικού, με στόχο την προσέλκυσή τους στην Κύπρο. 

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε στις 15 Ιουλίου, αντί τον Απρίλιο που γίνεται συνήθως.

Για το φορολογικό έτος 2022  υποχρέωση για να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις έχουν 280 χιλ. φορολογούμενοι. Ο Έφορος Φορολογίας κάλεσε τους φορολογούμενους που έχουν τοποθετήσει τις φορολογικές τους δηλώσεις σε προσωρινή παραλαβή να τις υποβάλλουν οριστικά.

Παράλληλα, προέτρεψε τους φορολογούμενους να υποβάλουν εντός της προθεσμίας τις φορολογικές τους δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.