Το αίτημα του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου ώστε η ελάχιστη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού μειωθεί από 51% σε μόλις 10%, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Ένα αίτημα που, όπως πληροφορείται ο «Φ», απέρριψε το υπουργείο Γεωργίας.

Φαίνεται ότι αυτή η ενέργεια του Συνδέσμου Τυροκόμων εξόργισε τους αιγοπροβατοτρόφους, καθώς, στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων και τους αγελαδοτρόφους, θεωρείται ότι οποιαδήποτε αναφορά στα ποσοστά γάλακτος θα γινόταν μετά και τα αποτελέσματα της προσπάθειας του υπουργείου Γεωργίας για τροποποίηση του ΕΕ κανονισμού και εξασφάλιση παράτασης της μεταβατικής περιόδου, με μεταβαλλόμενα ποσοστά, από το 2024 στο 2029.

Επιπλέον δε, η άρνηση των τυροκόμων να παραχωρήσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, στη βάση συμφωνημένης φόρμουλας υπολογισμού του κόστους παραγωγής, όπως, επίσης, προνοούσε η συμφωνία, ενόχλησε τον κόσμο των αιγοπροβατοτρόφων που νιώθουν ότι για άλλη μια φορά έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και προετοιμάζονται για τη λήψη δυναμικών μέτρων απαιτώντας από την κυβέρνηση την επαναφορά των ποσοστών το 2024 στα επίπεδα που προνοούν οι προδιαγραφές του φακέλου, χωρίς την παράταση της μεταβατικής περιόδου για άλλα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια από το κράτος, για διαφοροποίηση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού ώστε να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για ακόμα πέντε χρόνια. Ήδη, πέρασαν 10 χρόνια και όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκαν τα ποσοστά ώστε να πλησιάζουν το ποσοστό για το οποίο κατοχυρώθηκε το προϊόν, αλλά παρέμειναν πολύ χαμηλά.

Μάλιστα, από πέρυσι όπου επήλθε η συμφωνία, καθορίστηκε ότι η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού, για τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι Ιανουάριο θα είναι 10% και για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα είναι 25%.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με το προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Χαλλούμι» (Halloumi)/ Hellim» και τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Όπως αναφέρεται, το ΥΓΑΑΠ βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προς επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει το συντομότερο δυνατό. Τονίζεται ότι πρωταρχικός στόχος του ΥΓΑΑΠ είναι η διαφύλαξη της προστασίας του προϊόντος μέσα από την καταχώρηση του ως ΠΟΠ και η διατήρηση των πολύ μεγάλων ωφελειών της καταχώρησης για την αγροτική οικονομία του τόπου.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Τυροκόμων κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο στο υπουργείο Γεωργίας αίτηση συνήθους τροποποίησης της ΠΟΠ χαλλούμι, ζητώντας όπως η ελάχιστη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειωθεί από 51% σε μόλις 10%.

Όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Γεωργίας, ως η αρμόδια Αρχή, έκρινε ότι η αιτούμενη τροποποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συνήθης και με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο απέρριψε την αίτηση. Στην αίτηση για τροποποίηση, δεν τεκμηριώθηκε και δεν αποδείχτηκε με οποιαδήποτε επιστημονικά ή/και άλλα στοιχεία ότι η προτεινόμενη τροποποίηση της ποσόστωσης του μίγματος (αιγινού, πρόβειου, αγελαδινού) με υπεροχή του αγελαδινού γάλακτος δεν έχει αντίκτυπο τόσο στα οργανοληπτικά όσο και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και ιδιότητες του χαλλουμιού και κατ’ ακολουθίαν στον δεσμό του προϊόντος με τη οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με την προδιαγραφή της ΠΟΠ χαλλούμι, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και τα λοιπά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες που περιλαμβάνονται στο κείμενο της προδιαγραφής, ταυτοποιούν το χαλλούμι ως το προϊόν που παρασκευάζεται από αμιγώς πρόβειο γάλα ή αμιγώς αιγινό ή μίγμα πρόβειου και αιγινού γάλακτος ή μίγμα αποτελούμενο από πρόβειο ή/και αιγινό και αγελαδινό στο οποίο το αγελαδινό γάλα υπολείπεται ποσοτικά. Επισημαίνεται ότι τυχόν αποδοχή της τροποποίησης των ποσοστών του γάλακτος θα δημιουργήσει εμφανή κίνδυνο ακύρωσης των δεσμών που αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης δημιουργώντας κίνδυνο ακύρωσης της ΠΟΠ.

Στο Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Χοιροκοιτία, οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό με πιθανότερη ημερομηνία τις 23 Οκτωβρίου.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ των αιγοπροβατοτρόφων και των τυροκόμων μπορούν να επιλυθούν μέσα από διάλογο μακριά από αχρείαστες αντιπαραθέσεις και ακρότητες που δεν εξυπηρετούν καμία πλευρά.