Πίσω στο φυσικό του χώρο, αυτόν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από τη δεκαετή υπουργική θητεία, βρίσκεται ο τέως υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής,  αφού έχει αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Σε συνέντευξη του στον «Φ» ο Κώστας Καδής κάνει μια αναδρομή στην θητεία του ως πολιτειακός αξιωματούχος, κρατώντας όπως σημειώνει τα θετικά της και έχει πλέον στη φαρέτρα του δυνατές γνώσεις και εμπειρίες που κέρδισε τα τελευταία χρόνια, ενώ σχολιάζει την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ο ίδιος τονίζει πως τα πανεπιστήμια μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα μέσα από την έρευνα για την παραγωγή γνώσης που είναι απαραίτητη για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου και των συνεπειών του.

-Από τα καθήκοντα πολιτειακού αξιωματούχου πίσω στα ακαδημαϊκά. Τι κρατάτε μετά από 10 χρόνια και δύο διαφορετικές κυβερνήσεις;

-Κάθε άνθρωπος κοιτάζοντας πίσω θέλει να θυμάται και να κρατά τα θετικά. Προσωπικά θέλω να θυμάμαι τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πετύχαμε με τους συνεργάτες μου και την στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη, που θεωρώ αποτύπωσαν και το θετικό στίγμα που άφησε η Κυβέρνηση στον τόπο. Μεταρρυθμίσεις όπως ενδεικτικά ήταν αυτή του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους, προσοντούχους ανθρώπους να διεκδικούν μια θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η δημιουργία και λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και ο πολλαπλασιασμός των φοιτητών που σπουδάζουν σε αξιολογημένα από τον Φορέα προγράμματα στην Κύπρο, η δημιουργία της Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών που είναι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα στην Κύπρο, αλλά και η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα με τρόπο που να προστατεύει το περιβάλλον και να δίνει προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης στις κοινότητες της περιοχής, όπως επίσης και η κατοχύρωση του εθνικού μας αγροτικού προϊόντος, του χαλλουμιού. Κρατώ όμως και τις δυνατές φιλίες που ανέπτυξα με ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, οι οποίες φαίνεται ότι αντέχουν στον χρόνο, όπως επίσης και τις εμπειρίες από την επαφή και τη σχέση με απλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα με τον αγροτικό μας κόσμο από τον οποίο, πιστέψτε με, έμαθα πάρα πολλά.

-Με ποιους στόχους επιστρέφετε πίσω στο χώρο που υπήρξε η αφετηρία σας;

-Νιώθω ότι έχω επιστρέψει στον φυσικό μου χώρο. Ο στόχος μου είναι να αξιοποιήσω στον χώρο του Πανεπιστημίου Frederick τις εμπειρίες που έχω κερδίσει όλη αυτή την περίοδο και να στηρίξω το Πανεπιστήμιο στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια  να καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του τόπου αλλά και διεθνώς. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι υπηρετώ και τον τόπο μου, αφού η ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Κύπρο αποτελεί ευρύτερα και για την πολιτεία κορυφαίο στόχο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να ετοιμάσει η Κυβέρνησή του ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων προώθησης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που θα στηρίξουν την προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο  αριστείας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.

-Ποιος είναι ο νέος σας ρόλος; Τι θα μπορούσατε να μας πείτε για τα νέα καθήκοντα που αναλάβατε στο Πανεπιστήμιο Frederick.

-Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο Frederick, έχω εκλεγεί Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο της Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς. Άρχισα ήδη να συμμετέχω σε ερευνητικά έργα στο αντικείμενο αυτό. Αυτή την περίοδο ετοιμάζω με τους συνεργάτες μου δύο μεγάλες ερευνητικές προτάσεις που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο σημαντικότερος, ωστόσο, ρόλος μου αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Με απόφαση του Ιδρυτή, έχω αναλάβει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου και μαζί με την Πρόεδρο, τον Πρύτανη και το Πρυτανικό Συμβούλιο, εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου και την επέκτασή του. Επόμενος μεγάλος στόχος η δημιουργία της Ιατρικής Σχολής και η λειτουργία της από το 2026. Καταβάλλεται επίσης μια συστηματική προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στο Πανεπιστήμιο και αύξησης του δημοσιευμένου έργου από το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του προσωπικό. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της τελευταίας προκήρυξης του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία ερευνητικών υποδομών, από τις 84 προτάσεις που υποβλήθηκαν από όλα τα Πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς της Κύπρου, επιλέγηκαν μόλις 7 για χρηματοδότηση και από αυτές οι δύο προέρχονται από στελέχη του Πανεπιστημίου, που είναι και το μοναδικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που έχει πετύχει κάτι τέτοιο.

-Επιστρέφοντας μετά από 10 χρόνια στα ακαδημαϊκά καθήκοντα βρήκατε τα Πανεπιστήμια τροχιά εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα; Ποια η άποψη σας;

-Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια σημαντική αναβάθμιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Frederick, επιστρέφοντας μετά από 10 χρόνια έχω διαπιστώσει μια θεαματική πρόοδο, η οποία αποτυπώνεται στην ενδυνάμωση με ποιοτικό επιστημονικό προσωπικό, την προσφορά μιας πλειάδας νέων αξιόλογων προγραμμάτων σπουδών αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου.

-Πώς ερμηνεύετε το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Πανεπιστήμια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης;

-Τα Πανεπιστήμια αποτελούν καταλύτες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και έχουν πολυδιάστατο ρόλο. Από την έρευνα για την παραγωγή γνώσης που είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου και των συνεπειών του, τη δημιουργία επιστημόνων ικανών να προτείνουν και να εφαρμόσουν λύσεις, μέχρι την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας για την κρίση αυτή που επηρεάζει όλο τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Πανεπιστήμια πρέπει να αποτελούν με τον τρόπο που λειτουργούν, παραδείγματα προς μίμηση.

-Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Frederick της οποίας είστε μέλος;

-Θα έλεγα ότι το Πανεπιστήμιο Frederick έχει στο DNA του την ενασχόληση με τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, στα οποία πρωτοπορεί. Να θυμίσω ότι το 2005 δημιουργήσαμε στο Frederick την πρώτη δομή σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό σύστημα της Κύπρου που επικεντρώνεται στην μελέτη, διατήρηση και αειφόρο διαχείριση της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης, η οποία μέσα στα 18 χρόνια λειτουργίας της έχει να παρουσιάσει ένα πολυδιάστατο έργο, αναπτύσσοντας ένα ευρύ και καλά οργανωμένο δίκτυο συνεργατών, τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 160 οργανισμούς από 38 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 43,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009, το Πανεπιστήμιο προσέφερε το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο οποίο ήμουν συντονιστής και είχε γνωρίσει εξαιρετική επιτυχία. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο, πέρα από τον σημαντικό αριθμό ερευνητικών έργων που υλοποιούμε στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος, εργαζόμαστε πάνω σε δύο νέα μεταπτυχιακά προγράμματα συναφή με τα θέματα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της αειφόρου ανάπτυξης.

Θα ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά

-Οι δείκτες των Times Higher Education Impact Rankings 2023 που αξιολογούν τη συμβολή των Πανεπιστημίων στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σας κατατάσσουν ανάμεσα στα κορυφαία 201-300 πανεπιστήμια του κόσμου και το μοναδικό σε αυτή τη θέση ανάμεσα στα κυπριακά πανεπιστήμια. Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

-Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική επιτυχία του Πανεπιστημίου, η οποία επιβεβαιώνει και συνάμα ανταμείβει το Πανεπιστήμιο για την ποιότητα των σπουδών του, την έρευνα που διεξάγει και γενικότερα την ευρύτερη δράση του σε σχέση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η επιτυχία αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία αν λάβει κανείς υπόψη ότι στη φετινή κατάταξη των Times Higher Education Impact Rankings, συμμετείχαν 1591 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος αριθμός που συμμετείχε ποτέ, και το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 Πανεπιστήμια, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από τα 14 Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή κάνει όλους στο Πανεπιστήμιο περήφανους και μας δίνει τη δύναμη για συνέχιση της προσπάθειας που κάνουμε να το ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά.