Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια και ένας ατέρμονος αγώνας με εμπλεκόμενες διάφορες κρατικές και διεθνείς υπηρεσίες, ούτως ώστε ο μικρός Στυλιανός να επιστρέψει στα χέρια του πατέρα του.

Εδώ και μερικές βδομάδες ο ανήλικος βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του στην Κύπρο ενώ στα χέρια του ΤΑΕ Λεμεσού από το απόγευμα της Δευτέρας (9/10) είναι και η μητέρα του, εναντίον της οποίας εκκρεμούσε διεθνή και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για απαγωγή ανηλίκου.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση απαγωγής του ανήλικου παιδιού την οποία ανέδειξε από το 2021 ο «Φ». Η απαγωγή του τότε 5χρονου παιδιού, σημειώθηκε λίγο πριν το τέλος της δικαστικής διαμάχης που είχαν οι γονείς του ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου Λεμεσού για την επιμέλειά του. Συγκεκριμένα, ο πατέρας είχε καταγγείλει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ότι η πρώην συμβία του απήγαγε το παιδί και εγκατέλειψε την Κύπρο μέσω κατεχομένων. Το τραγικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι δύο μήνες μετά την απαγωγή και συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου 2021, ανατέθηκε στο πατέρα, εξ ολοκλήρου η γονική μέριμνα του μικρού.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η μητέρα ταξίδεψε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 μαζί με τον ανήλικο, από την Τουρκία στην Αθήνα όπου τα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας της φόρεσαν χειροπέδες καθώς εναντίον της εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η μητέρα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέμεινε για λίγες βδομάδες υπό σύλληψη στην Ελλάδα και εντέλει το βράδυ της Δευτέρας αφίχθηκε στην Κύπρο συνοδευόμενη από μέλη της ΕΛ.ΑΣ, όπου και παραδόθηκε στους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού.

Το πρωί της Τρίτης (10/10) η ύποπτη οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού το οποίο διέταξε την κράτησή της για περίοδο 3 ημερών. Για την υπόθεση αναμένεται να ληφθούν περίπου 10 καταθέσεις ενώ με τη λήξη του διατάγματος προσωποκράτησης, η υπόθεση αναμένεται να πάρει το δρόμο για εκδίκαση. Η μητέρα είναι αντιμέτωπη με τα αδικήματα της απαγωγής ανηλίκου προσώπου και έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο.

Όπως είχε γράψει και στο παρελθόν ο «Φ», στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 η μητέρα μαζί με συγγενικά της πρόσωπα πέρασαν τις κατεχόμενες περιοχές και από εκεί μετέβησαν στην Τουρκία. Τότε τα εν λόγω πρόσωπα προσπάθησαν να διαφύγουν με πλαστά έγγραφα στον Καναδά, ωστόσο συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Νοεμβρίου 2021. Ο ανήλικος από τότε μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 διέμενε μαζί με τη μητέρα του, σε άγνωστο μέρος, σε περιοχή της Τουρκίας. Για την υπόθεση, έγιναν διαβήματα και προσπάθειες από πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους.

Για την υπόθεση καταδικάστηκαν από Δικαστήριο Λεμεσού κατά το έτος 2022, γιαγιά και θεία- συγγενικά πρόσωπα της μητέρας– για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και απαγωγής από πρόσωπο που ασκεί κοινή κηδεμονία. Συγκεκριμένα τότε και σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία το Δικαστήριο καταδίκασε τις δύο γυναίκες, σε 18 μήνες ποινή φυλάκισης. Υπενθυμίζεται πως τα δυο πιο πάνω πρόσωπα συνελήφθησαν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2022, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον τους.