Τρία σημαντικά θέματα αναμένεται να θέσει η ΠΑΣΥΔΥ κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, που ήδη ψηφίστηκε σε νόμο, το θέμα της ανέλιξης των χαμηλόμισθων στη Δημόσια Υπηρεσία και το θέμα των διαδικασιών για προαγωγές που εξακολουθούν να χρειάζονται τη συγκατάθεση της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το τρίπτυχο με το οποίο οδεύει η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό, στην οποία θα είναι παρόντες και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει το Προεδρικό, καθώς έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα.

Εξάλλου, το σημερινό ραντεβού είχε προγραμματιστεί όταν η ΠΑΣΥΔΥ βρέθηκε ξανά στο Προεδρικό, στα τέλη Ιουνίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν απευθείας επαφές της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ και του γ.γ. της συντεχνίας Στράτη Ματθαίου και της ομάδας του με τον γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, κατά τις οποίες φαίνεται να υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα των διατμηματικών προαγωγών που προβλέπονται στη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε.

Όπως γράψαμε ξανά, θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση για τις αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024, υποστηρίζοντας πως προκύπτει κίνδυνος να βραχυκυκλωθεί η λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις η συντεχνία φαίνεται να έπεισε σε κάποιο βαθμό πως εξαιτίας των διεργασιών που χρειάζονται ακόμα, όπως η δημιουργία εξεταστικών κέντρων, ο καταρτισμός σχεδίων υπηρεσίας κ.α., θα μπορούσε να υπάρξει μια μικρή παράταση και συνέχιση του διαλόγου για τις διατμηματικές προαγωγές που αφορούν θέσεις Α13 και που για την ώρα προβλέπεται πως από του χρόνου θα είναι διαθέσιμες, υπό προϋποθέσεις, για όλα τα τμήματα του Δημοσίου, μετά από εξετάσεις. Το όλο θέμα δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει σήμερα.

Οι χαμηλόμισθοι

Η ΠΑΣΥΔΥ αναμένεται σήμερα να θέσει επί τάπητος και το θέμα της ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης των χαμηλόμισθων της Δημόσιας Υπηρεσίας, θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Η συντεχνία υπέβαλε τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη μισθολογική ανέλιξη των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7(ii).

«Η ΠΑΣΥΔΥ επιθυμεί καθηκόντως να προβάλει επιτακτικά την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος και συνταυτίζεται πλήρως με τις κλιμακούμενες αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων και κοινωνικών ομάδων για τα προβλήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού που πλήττουν ιδιαίτερα τους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η συντεχνία, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις που, όπως γράψαμε, προγραμματίζει για τις 18 του μήνα η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων, με πολλά μέλη της να ανήκουν στην ΠΑΣΥΔΥ.

H συντεχνία θα θέσει και πάλι σήμερα ενώπιον της Κυβέρνησης προτάσεις για επιτάχυνση της ανέλιξης των χαμηλόμισθων του δημοσίου, οι οποίοι, όπως μας αναφέρθηκε, με μισθό εισδοχής 1.100 ευρώ περίπου αναμένουν να παρέλθει 15ετία τουλάχιστον για να πάνε σε μισθό 1.600 ευρώ. Για το θέμα η ΠΑΣΥΔΥ θα θέσει ως «λύση» τη ρύθμιση που φαίνεται να έγινε στην Αστυνομία.

Οι προαγωγές

Το τρίτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος σήμερα αφορά, όπως πληροφορούμαστε, τη διαδικασία αποδέσμευσης θέσεων προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία, διαδικασία που σήμερα περνά από τη Βουλή. Για το ζήτημα η ΠΑΣΥΔΥ θα ζητήσει τουλάχιστον για τις θέσεις προαγωγής αλλά και για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής (θέσεις Α14) η όλη διαδικασία να γίνεται μόνο μέσω της ΕΔΥ, όπως στο παρελθόν, χωρίς την εμπλοκή της Βουλής, τασσόμενη έτσι υπέρ σχετικής πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που συζητείται ήδη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Δεν αποκλείεται σήμερα να συζητηθεί με τον Πρόεδρο και τους δύο υπουργούς και το θέμα της ακρίβειας, καθώς η ΠΑΣΥΔΥ έχει συνυπογράψει με άλλες 13 οργανώσεις υπόμνημα με εισηγήσεις για λήψη ανακουφιστικών μέτρων.