Αν και το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος που δραστηριοποιείται σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για αλλαγές όσον αφορά τις μικρές κλίμακες είναι διαχρονικό, η ακρίβεια που επηρεάζει όλους, αλλά πολύ περισσότερο του χαμηλόμισθους, το έφερε εκ νέου στην επιφάνεια, με τις συντεχνίες να εντείνουν τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση.

Σε αυτό φυσικά συνέβαλε, πέραν της ακρίβειας, και η σύσταση πρόσφατα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω διαδικτύου κυρίως και η εξαγγελία της συγκεκριμένης ομάδας για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 18 του μήνα.

Την ίδια ώρα, όμως, τα περιθώρια για κυβερνητικά μέτρα για το θέμα είναι μάλλον περιορισμένα, λόγω και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού αλλά και της δεδηλωμένης θέσης της Κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία.

Χθες, πάντως, σε συνέχεια παρεμβάσεων άλλων οργανώσεων, υπήρξε κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, με την οποία υποστηρίζουν πως μέσα από την καθημερινή επαφή τους με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διαπιστώσει τα δικαιολογημένα αισθήματα δυσαρέσκειας και αδικίας ανάμεσα στους εργαζόμενους στις πιο χαμηλές υπαλληλικές θέσεις εισδοχής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αφορούν θέσεις μέχρι και την κλίμακα Α5.

«Οι δομικές αδυναμίες των συγκεκριμένων κλιμάκων που εδράζονται σε πολύ χαμηλές ετήσιες προσαυξήσεις κατά τα πρώτα χρόνια εισδοχής είναι το βασικό πρόβλημα αυτών των θέσεων εισδοχής. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι η κλίμακα Α2 αποδίδει γύρω στα €8, ως ετήσια προσαύξηση, για τα πρώτα πέντε χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την 24μηνη μείωση κατά 10% στο μισθό των νεοεισερχομένων (διαδικασία με την οποία διαφωνούμε), έχει μεγεθύνει το πρόβλημα. Επίσης, το πενταετές πάγωμα των προσαυξήσεων μεταξύ 2012-2016 έχει διευρύνει σημαντικά το όλο ζήτημα», σημειώνουν οι δύο συντεχνίες, εκτιμώντας πως απαιτείται πολιτική βούληση στην εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για ρύθμιση του ζητήματος.

Το μήνυμα ότι στηρίζει «το δίκαιο αίτημα των χιλιάδων επηρεαζόμενων υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν στις συνδυασμένες κλίμακες Α2 έως Α7, για άρση της μισθολογικής στασιμότητας και δημιουργία ανελικτικής προοπτικής» έστειλε χθες και η ΑΣΔΥΚ. Η συντεχνία είχες χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων, αποτελούμενη από τις κυρίες Λ. Ανδρέου και Μ. Χαραλάμπους.

Ο πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ Δρ Γ. Χωραττάς ενημέρωσε την ομάδα για τα διαβήματα της οργάνωσης για το θέμα της ανελικτικής και μισθολογικής προοπτικής αυτής της μεγάλης ομάδας δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κατά τον ίδιο παραμένουν οι πλέον αδικημένοι, καθώς το πάγωμα των προσαυξήσεων, την περίοδο 2012-2016, έχει επενεργήσει αρνητικά στο ύψος του μισθού και στην ανέλιξή τους.

Στηρίζουν επίσης ΠΑΣΥΔΥ – Ισότητα

Ανακοίνωση για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου εξέδωσε και η ΠΑΣΥΔΥ, ενημερώνοντας πως αποτελεί προτεραιότητα της η αντιμετώπιση του ζητήματος. Σημείωνε μάλιστα πως με εμπεριστατωμένα γραπτά διαβήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες εισηγήσεις για την μισθολογική ανέλιξη των χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων που βρίσκονται στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7(ii).

Στήριξη της κινητοποίησης της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χαμηλομίσθων Δημοσίων Υπαλλήλων προσέφερε την περασμένη εβδομάδα και η συντεχνία Ισότητα, με δική της ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την ανέλιξη στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7(ii). Η Ισότητα κάλεσε μάλιστα τα μέλη της να στηρίξουν δυναμικά την απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Οκτωβρίου.