Με χθεσινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ, την οποία κοινοποίησαν σήμερα σε όλα τα μέλη του προσωπικού, οι συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι «συνέρχονται τα αρμόδια σώματα των οργανώσεων μας, για να συζητήσουν και θα σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις τους τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι συντεχνίες είναι απογοητευμένες από την στασιμότητα που θεωρούν ότι υπάρχει στα ζητήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό και την ίδια την Αρχή, χωρίς το σημερινό συμβούλιο και η σημερινή διεύθυνση να έχουν καταφέρει να προωθήσουν λύσεις, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και άλλες κρατικές Αρχές.

Στην επιστολή προς το δ.σ., οι συντεχνίες αναφέρουν ότι σε συνάντηση που έγινε στις 31 Αυγούστου η διοίκηση είχε μεταφέρει προς τις συντεχνίες την απογοήτευσή της για τα αποτελέσματα των χειρισμών που είχε κάνει προς αρμόδιους φορείς για τα θέματα του οργανισμού και ζήτησε εύλογο χρονικό διάστημα για νέα προσπάθεια να δοθούν λύσεις.

Έκτοτε παρήλθε χρονικό διάστημα πέραν του ενός μηνός, αναφέρουν οι συντεχίες, «και διαφαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος επί των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την Αρχή Ηλεκτρισμού. Είναι απορίας άξιο», προσθέτουν, «που ενώ υπήρχαν επίσημες αποφάσεις και τοποθετήσεις για τα σοβαρά θέματα που μας είχαν απασχολήσει, αυτά παραμένουν στάσιμα ή αλλοιώνονται δεδομένα, ωσάν αόρατα χέρια να τα κατευθύνουν ή να τα εμποδίζουν».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «τούτο δεν απαλλάσσει την ΑΗΚ από τις τεράστιες ευθύνες της έναντι του κυπριακού λαού, για αποφάσεις τις οποίες έπρεπε να πάρει ή να δρομολογήσει. Αποφάσεις που αφορούν τη δραστηριοποίηση της ΑΗΚ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ασφάλεια εφοδιασμού, την επάρκεια παραγωγής, τη συμπλήρωση της δομής και την ικανοποιητική στελέχωση του οργανισμού». Και διερωτούνται οι εργαζόμενοι: «Πώς αναμένετε να καλυφθούν οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των δικτύων, που, ενώ παρέχουν πλήρη στήριξη στους ιδιώτες παραγωγούς, στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού και στην ΑΗΚ Παραγωγή, τυγχάνουν άγριας εκμετάλλευσης, λοιδορίας και ονειδισμού από επιτήδειους, με την ΑΗΚ να εφησυχάζει και να κωφεύει;».

Και η επιστολή στο δ.σ. καταλήγει ως εξής:

«Τόσο για τα έργα και ημέρες της ΑΗΚ, όσο και άλλων κρατικών φορέων και θεσμών, συνέρχονται τα αρμόδια σώματα των οργαώσεων μας, για να συζητήσουν και θα σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις τους τις αμέσως επόμενες μέρες».